Limuzinų verslui - ne patys geriausi laikai

limuzinasAsta GVILDIENĖ

Prieš tris metus Šakiuose pasirodęs pirmasis baltas limuzinas, judantis gatvėmis, traukė smalsių praeivių žvilgsnius, o šiandien tai – jokia naujiena. Šie prabangūs automobiliai užsakomi pačiomis įvairiausiomis progomis: vestuvėms, išleistuvėms, krikštynoms, gimtadieniams, įvairioms sukaktuvėms ar net romantiškiems pasivažinėjimams. Apie limuzinų nuomą kalbamės su UAB „Rausvoji Lelija“ savininke Zita Sutkuviene.

Nuotr. Z.Sutkuvienė negalvoja nutraukti limuzinų nuomos verslo ir džiaugiasi kiekvienu užsakymu.

Pirmasis limuzinas

2008 metų pabaigoje sužinoję apie galimybę gauti paramą įmonės veiklos plėtrai, Zita ir Petras Sutkai ilgai nesvarstė. Kartu su Šakių darbo birža parašę bendrą projektą ir gavę finansavimą, jie nusipirko prabangų aštuonių vietų limuziną „Linkoln“ ir pradėjo teikti paslaugas – klientų pavėžėjimą pačiomis įvairiausiomis progomis.
 
Paaiškėjo, kad limuzinų nuoma – daugiau sezoninis darbas. Pasak Z.Sutkuvienės, žiemą užsakymų kiekis labai sumažėja – praktiškai automobilis stovi be darbo, tačiau pavasarį ir vasarą verslas atsigauna – beveik visi savaitgaliai užimti. Mergvakaris ar vestuvės, krikštynos ar jubiliejus, romantiškas susitikimas ar dalykinė kelionė – pasivažinėjimas limuzinu sukuria malonią pramogą ir turi daugiau privalumų nei kelionė paprastu automobiliu.

Mažai kas žino

Šiandien limuziną nuomoti pradėjusius šakiečius labiau stebina tai, kad net po trejų metų darbo apie jų teikiamas paslaugas mažai kas žino. „Nors ir reklamuojamės rajoninėje spaudoje ir Civilinės metrikacijos skyriuje palikome informaciją, bet reklama, matyt, neveikia, - pasakojo Z.Sutkuvienė. – Ateina jaunavedžiai ir sako, kad pirmą kartą girdi, jog nuomojame limuziną, kurį patys ir papuošiame pagal kliento pageidavimus.“

Klasikinio stiliaus baltos spalvos limuzinas turi prabangiai įrengtą ir patogų odinį saloną su audio - DVD- video aparatūra ir kondicionieriumi. Išskirtinį jaukumą suteikia žvaigždėto dangaus ir vakarinių spalvų efektai. Klientų poreikiams patenkinti čia taip pat yra baras su viskio ir šampano taurėmis.

Ryžosi nusipirkti antrąjį limuziną

Šį pavasarį limuzino savininkai pastebėjo, kad jų automobilis yra per mažas ir netenkina šiandieninių klientų poreikių. Užsidirbę užsienyje pinigų, jauni žmonės pradėjo kelti didesnes iškilmes, todėl aštuonių vietų limuzinas jau per mažas - šiandien jis beveik neužsakinėjamas. Galbūt pats laikmetis padiktavo poreikius ir maždaug prieš porą mėnesių Sutkų šeima ryžosi įsigyti antrąjį, tokį patį „Linkoln Town Car“ modelio, tik 14 vietų limuziną.  

Reikalauja daug išlaidų

Kai kam gali atrodyti, kad iš limuzinų nuomos gaunami labai dideli pinigai, tačiau paskaičiavus pabrangusius degalus ir eksploatacijos bei reklamos išlaidas – dideliu pelnu toli gražu nekvepia. O kiek dar kainuoja automobilio priežiūra ir laikymo išlaidos. Limuzino ilgis 10 metrų, todėl standartinis garažas jam per mažas – nuomojamos didesnės patalpos.  Be to, šie amerikietiški automobiliai nėra nauji, sunku Lietuvoje būtų surasti jiems tinkamų detalių. Kaip teigė savininkė, jas tektų parsisiųsti iš Amerikos.

Vairuoti nėra sunku

Limuzinai – nestandartinių gabaritų monstrai. Ne vienas pagalvojame, kad tikriausiai sunku važiuoti ar apsisukti ten, kur su įprastu automobiliu vienas juokas. Prabangius automobilius vairuoja pats P.Sutkus arba jų sūnus Ričardas, tačiau moteris sako, kad ir pati bandė sėsti už limuzino vairo. „Vairavimas niekuo nesiskiria nuo mums įprastos lengvosios mašinos vairavimo, - šypsosi Z.Sutkuvienė. – Tik niekur nepaskubėsi ne tik dėl didesnių gabaritų, bet ir dėl klientų, kad jie salone turėtų galimybę važiuodami pakelti šampano taures.“

Sąlygas diktuoja sunkmetis

„Ne paslaptis, kad čia, kaip ir kiekvienam verslui, neigiamos įtakos turėjo bendras visos Lietuvos ekonominės būklės nuosmukis, kuro brangimas ir jaunimo išvykimas iš Lietuvos“, - mintimis dalijosi veikli moteris. - Jei anksčiau limuzinų nuomos valanda kainavo 200 litų, tai dabar už paslaugą jau galima gauti tik 150 litų. Šiuo metu su nuolaida vieną valandą pasivažinėti prabangiuoju „Linkoln“ kainuoja 100 litų.”

Pasak Z.Sutkuvienės, šiemet jie neturi tiek užsakymų, kiek jų buvo ankstesniais metais, tačiau džiaugiasi kiekvienu klientu ir negalvoja nutraukti šitos veiklos, tikėdamiesi, kad kada nors tikrai sulauks geresnių laikų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.