Pirmosios braškės dar nepaklausios

braskesGiedrė PLEČKAITYTĖ

Zanavykų turgavietės prekeiviai pirkėjams siūlo pirmąsias lietuviškas braškes. Tačiau jie kol kas neskuba plačiai atverti piniginių, laukia kol pirmosios vasaros uogos atpigs.

Nuotr. Zanavykų turguje, pasak prekeivių, pardavinėjamos tik pačių prekiautojų užaugintos uogos, kurių kilogramas šiomis dienomis kainuoja 10 – 9 litus.


Prekyboje – tik lietuviškos uogos

Zanavykų turgaus prekystaliai jau kvepia šiųmečio derliaus braškėmis. Antradienio ryte Šakių turgavietėje pirmųjų vasaros uogų – braškių buvo galima įsigyti net iš septynių prekeivių. Daugelis jų tikino, jog prekiauja tik savo daržuose išaugintomis uogomis. Paklausti, kodėl nėra, pavyzdžiui, lenkiškų braškių, pardavėjai patikino, jog vežti jas į Šakius tiesiog neapsimoka.
 
Kainos – pernykščio lygio

Nuolatinė vaisių ir daržovių pardavėja Regina savo darže išaugintas braškes šiemet pradėjo pardavinėti jau nuo praėjusio ketvirtadienio. Tačiau braškių pirkėjų, pasak pardavėjos, nėra daug. Matyt, daugelį vis dar atgraso nemažos jų kainos. Pasak pardavėjos, pradžioje prekybos už kilogramą šių uogų ji prašė 12 litų. Šiomis dienomis, didėjant braškių pasiūlai, krinta ir jų kaina, kuri dabar siekia 10 ar 9 litus už kilogramą.

Nors, pasak pardavėjos Reginos, pernai braškių sezonas prasidėjo kiek anksčiau, bet jų kaina buvo tokia pat kaip ir šiemet. Pavyzdžiui, pernai, birželio 5 dieną, braškių kilogramas kainavo 10 litų, o jau birželio 12 dieną jų kaina krito iki 5 – 6 litų už kilogramą. Tad ir šiemet prognozuojama, jog kiekvieną dieną uogos tik pigs.

Keliais litais pigiau nei turguje šių uogų galima įsigyti Griškabūdžio seniūnijos Patašinės kaime esančiuose Astos Dailidienės uogynuose. „Konkrečios kainos dar nesu nustačiusi. Tai priklauso nuo uogų dydžio ir tuo metu esančių kainų turguje. Jeigu turguje parduodu po aštuonis litus, tai iš laukų, skinantis patiems, galiu parduoti ir po penkis litus už kilogramą “,- sakė braškių augintoja.

Kalbant apie visiems itin svarbią kainą, negalime nepaminėti, kad pirmosios lietuviškos braškės mažeikiškių turgavietėje buvo parduodamos kosminėmis kainomis. Kaip skelbiama Mažeikių laikraštyje „Santarvė“, už kilogramą pirmųjų braškių prekeiviai prašė 26 litų, o už ekologiškų uogų kilogramą  - net 45 litų. Tačiau mūsiškiai prekeiviai patikino, jog Šakiuose tokių pinigų už šias uogas niekas neduotų.

Pasak prekeivės Rimos, braškes pirkdami šakiečiai mėgsta pasiderėti. „Tenka nuleisti kokį litą. Bet šiaip paklausos kol kas nėra. Braškes perka jų ištikimiausi mėgėjai po litrą ar du“,- sakė pardavėja, braškėmis pirmą kartą pradėjusi prekiauti tik šiomis dienomis.

Atsitiktinai gatvėje sutiktą šakietę Sauleną paklausėme, ar mėgsta braškes ir ar jas perka? „Braškės nėra man pati naudingiausia uoga, tad jų, kadangi neturiu sodo, šiemet teko pirkti tik dėl vaikų - paragavimui. Man kol kas šios uogos labai brangios. Iš jų uogienes gaminti, ar šaldyti irgi brangiai kainuos, nes cukrus – ne pats pigiausias“,- savo nuomonę išsakė šakietė.   

Braškes kamuoja sausros

Nemažą braškių plantaciją turinti A. Dailidienė sakė, jog šių uogų paklausa visada yra didelė. Tad tikimasi, kad žmonės jas pirks ir šiemet. Pasak augintojos, palyginus su pernai metais, šiemet uogų žymiai daugiau. Tačiau dėl sausros noksta mažesnės uogos, todėl sunku tikėtis didesnio derliaus. Ir turguje pačių užaugintomis braškėmis prekiaujantieji pridūrė, jog šiemet uogos dera gerai, tačiau joms jau trūksta lietaus. „Labai blogai, šiemet barškės džiūsta“, - teigė prekeivė Regina. Prekiautoja Lena sakė negailinti vandens laistymui, nes tiki, kad turguje pardavus braškių kilogramą, atsipirks laistymo išlaidos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.