Lukšiuose kyla modernus elevatorių kompleksas

linas_agroĮpusėjusių elevatorių komplekso statybų darbų aikštelėje praėjusį trečiadienį į pamatus buvo įbetonuota speciali kapsulė su palinkėjimu ateities kartoms. Numatyta, jog į naująjį grūdų saugojimo kompleksą derlius bus pilamas jau nuo liepos pabaigos.  

Nuotr. UAB „Linas Agro“ direktorius A. Ramanauskas (kairėje) ir bendrovės elevatoriaus vadovas D. Povilaitis į kapsulę įdėjo ateities kartoms skirtą laišką ir populiariausių grūdų pavyzdžių.

Lukšių grūdų sandėliavimo komplekso statyba buvo pradėta šių metų balandžio 26 dieną. Praėjusį trečiadienį, pačiame darbų įkarštyje, vyko iškilminga kapulės įbetonavimo į pamatus ceremonija. Joje dalyvavo projekto iniciatorius UAB „Linas Agro“ Grūdų centras KŪB, projekto generalinis rangovas UAB „Dotnuvos projektai“.

projekto architektūra UAB „Statinių projektavimo biuras“ ir architektas Raimundas Pilkauskas. Jie padėjo savo parašus po UAB „Linas Agro“ Grūdų centras KŪB laišku, skirtu ateities kartoms. „Laiškas vadinasi „Iš praeities“. Mes tikimės, kad jį ras po kokio šimto ar kelių tūkstančių metų ir sugebės perskaityti“,- iškilmingoje akimirkoje kalbėjo direktorius Alvydas Ramanauskas.
 
Jeigu išsipildys UAB „Linas Agro“ vadovų viltys, ateities kartų žmonės, radę laišką skaitys: „Jūsų rankose – laiškas, kurį šiandien, 2011 metų birželio 29 dieną, pažymėdami sėkmingą statybų pradžią, įmūrijame plieninėje kapsulėje į Lukšių grūdų saugojimo komplekso pamatus“. Į kapsulę prie šio laiško buvo įdėti šiuo metu Lietuvoje populiariausių grūdų pavyzdžiai – kviečių, miežių, rapsų, žirnių. Pasak direktoriaus, gali būti, kad po šimto ar daugiau metų žmonės nebeturės ką valgyti. Tikimasi, kad gal šie grūdai  bus sėkla duonai užsiauginti.

Lukšių seniūnijos laukų landšaftą paįvairins grūdų saugojimo kompleksas, kurį sudaro: 100 tonų per valandą grūdų priėmimo linija, 100 tonų per valandą našumo pakrovimo į autotransportą liniją su 80 tonų talpos bokštu, 35 tonų per valandą našumo džiovykla, 100 tonų per valandą našumo valomoji, aštuoni 1000 tonų talpos grūdų sandėliavimo bokštai, laboratorijos ir buitinių patalpų pastatas. Taip pat bus įrengta operatoriaus patalpa, 60 tonų automobilinės svarstyklės bei kiti technologiniai įrenginiai. Bendras statinių plotas – 932,81 kvadratinių metrų. Vieno didžiausių rajone statomo grūdų saugojimo komplekso statybos bendra vertė siekia daugiau nei 6,8 mln. litų. Pasak UAB „Linas Agro“ direktoriaus A. Ramanausko, Lukšių grūdų sandėliavimo kompleksą planuojama pradėti eksploatuoti jau šių metų rugpjūčio 1 dieną. Kasmet Lukšių grūdų sandėliavimo komplekse, kuriame dirbs penki pastovūs ir iki dešimt sezoninių darbuotojų, planuojama paruošti iki 26 tūkstančių tonų Lietuvoje išaugintų grūdų.

„Tikime, kad mūsų įgyvendinamas projektas svarbus ne tik XXI amžiuje gyvenančiai kartai. Didėjant planetos žmonių kiekiui ir maisto joje stokai, mūsų misija – neprarasti paruošimo metu nei vieno užauginto grūdo – tampa itin svarbi. Ir jeigu šiandien, skaitydami laišką, nestokojate maisto ir suprantate kalbą, kuria parašytas šis laiškas, vadinasi, mūsų darbai ir pastangos nenuėjo perniek“,- ateities kartoms skirtame laiške siunčia žinią projekto įgyvendintojai.

Taip laiškas su visais palinkėjimais ir viltimis buvo įdėtas į specialiai paruoštą bendrovės ženklu pažymėtą kapsulę, kuri, po Lukšių parapijos klebono Vytauto Juozo Insodo šventinimo, buvo iškilmingai įbetonuota. Ši šventinė akimirka buvo aplaistyta šampanu.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.