Šakiuose šiukšlių surinkimo sistema - geriausia apskrityje

maatcGintarė MARTINAITIENĖ

Nors UAB „Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras“ (MAATC) pernai dirbo nuostolingai, vienintelė Šakių rajono savivaldybė apskrityje prie nuostolių dengimo nepridės nė lito. Mūsų rajoną MAATC direktorius Antanas Mieliauskas kitų savivaldybių merams pristatė kaip pavyzdinį.

Nuotr. MAATC direktorius A. Mieliauskas akcentavo, kad Šakiai, kurie tvirtindami tarifą nesuteikė lengvatų, elgėsi teisingiausiai. Jie vieninteliai bendrovei sumokėjo tiek, kiek priklauso ir neturės dengti skolos.

MAATC direktorius Antanas Mieliauskas informavo, kad iš viso bendrovės skola, sudėjus atskirus įsiskolinimus operatoriui, surinkėjui ir rangovams sudaro daugiau nei 4 mln. litų. Tad kas prisiims atsakomybę? Juk ši bendrovė, kaip dėmesį atkreipė jos direktorius, visų savivaldybių bendras darinys.
 
Lengvatos išbalansavo sistemą

Pasak A. Mieliausko, taip atsitiko dėl to, kad nesurinkta tiek lėšų, kiek planuota. Nemažai painiavos įnešė ir tai, kad tvirtinant šiukšlių išvežimo kainas atskirose savivaldybėse jos labai išsiskyrė. „Vienintelė Šakių rajono savivaldybė, tvirtindama tarifus nepriiminėjo jokių lengvatų. Jie rinkliavą surenka geriausiai ir šakiečių padėtis apskrityje yra stabiliausia“, - teigė MAATC direktorius. Pavyzdžiui, Kalvarijos savivaldybėje kaina už šiukšlių išvežimą yra mažiausia, tačiau rinkliavą surenka blogiausiai. „Matyt, gyventojai tik pasijuokia iš tokios žemos kainos ir net nemano mokėti, nes bambalis alaus kainuoja daugiau nei šiukšlių išvežimas per mėnesį“, - gana sarkastiškomis mintimis Regioninės plėtros tarybos posėdžio metu dalijosi A. Mieliauskas. Be to, atsiradus galimybei rinktis mokėti pagal gyvenamąjį plotą arba pagal asmenų skaičių, kitose savivaldybėse labai padaugėjo mokančiųjų pagal asmenų skaičių. „Kai kur labai stipriai padaugėjo mokančių pagal asmenų skaičių, nes taip daugeliui pigiau. Šis pasirinkimas nebuvo skaičiuotas ir tokie pokyčiai nebuvo numatyti“, - pripažino MAATC direktorius. Šakiuose situacija šiuo klausimu taip pat stabili.

Sumokėjo, kiek reikia

Regioninės plėtros tarybos pirmininkas Algis Žvaliauskas pusiau retoriškai teiravosi, kaip taip galėjo atsitikti, nes pagal pasirašytą sutartį mokėjimo sąlygos turi būti vienodos visose savivaldybėse, o dabar situacija tokia, kad kaina skiriasi vos ne keletu litų. „Reikia tvarkytis, kaip tvarkosi Šakiai. Kainos skirtis negali, juk tas pats sąvartynas, tas pats surinkėjas“, - teigė A. Žvaliauskas.

Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja Birutė Akucevičienė, aiškindama surenkamo mokesčio ir PVM vingrybes, patvirtino, kad tos savivaldybės, kuriose tarifas yra mažiausias ir rinkliavos nesurenkama, kiek priklauso, tą „skylę“ turi padengti iš savo biudžeto arba kažkokiu būdu išsireikalauti iš gyventojų. „Žinoma, kokį rinkliavos dydį pasitvirtinti - kiekvienos savivaldybės reikalas, bet tai, ko nesumoka žmonės, tada turi padengti savivaldybė“, - aiškino B. Akucevičienė. „Norėdami mažesnio tarifo lyg bandome apsimesti, kad nesuprantame, iš kur ta skola. Vykdykime tą sprendimą, kuris ir buvo priimtas, kad kaina visur turi būti vienoda“, - kreipdamasis į kolegas kalbėjo Šakių rajono ir Regioninės plėtros tarybos narys Zenonas Ulkė. Jam pritardamas J. Bertašius pridūrė, kad triukas prieš rinkimus kai kuriose kaimyninėse savivaldybėse sumažinti tarifą dabar jiems atsilieps su kaupu. Nors Z. Ulkė teigė, kad šakiečiai permokėjo, Marijampolės apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotoja patikino, kad nepermokėjo, o tiesiog sumokėjo tiek, kiek reikia. „Nei jūs permokėjote, nei neprimokėjote. Surinkote tiek, kiek reikia“, - susirinkusiesiems konstatavo B. Akucevičienė.

Investicijos didins kainą

Kiek kuri savivaldybė konkrečiai turi padengti MAATC skolų, paaiškės rudeniop. Vieningai nuspręsta, kad pirmiausiai reikia padengti įsiskolinimą ir tik tuomet planuoti ateities investicijas, naujoves, apie kurias kalbėjo A. Mieliauskas. „Kai nebus skolos ir kaina bus suvienodinta, teliks per anstolius išieškoti mokesčius iš tų, kurie už šiukšles nemoka piktybiškai“, - teigė A. Žvaliauskas. Šakių rajone šiuo metu tokių yra apie 10 proc. Tuo tarpu Vilkaviškio meras Algimantas Antanas Greimas ragino atkreipti dėmesį į atliekų rūšiavimą ir kiekį. „Kodėl mes negalvojame apie tai? Šiuos dalykus taip pat reikia peržiūrėti. Lygiai taip pat reikia apgalvoti, kurios investicijos reikalingos, nes tai tikrai didins šiukšlių kainą“, - kalbėjo A. A. Greimas. Jam pritardami kolegos įpareigojo A. Mieliauską iki kito Regioninės plėtros tarybos posėdžio visa tai paskaičiuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.