Ar laiku pradeda bendradarbiauti?

projektas3Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį savivaldybėje vyko atsakingų asmenų bei gyventojų susitikimas dėl Šakių mieste vykdomų nuotekų tinklų plėtros darbų, prisijungimo galimybių. Susitikime dalyvavęs tarybos narys gelgaudiškietis Edmundas Rinkevičius kėlė klausimą, kada turėtų būti organizuojami tokie susitikimai - ar dabar, kai darbai eina į pabaigą, bet gyventojams kyla aibė neaiškumų, ar prieš projekto įgyvendinimą?

Nuotr. Į susitikimą atvykusiems šakiečiams labiausiai rūpėjo ne bendri projekto įgyvendinimo klausimai, o prisijungimo prie trasų galimybės, kainos ir pan.

Susitikimo pradžioje UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas susirinkusiuosius informavo, kad norima papasakoti apie projekto „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Šakių rajone“ eigą. Renginyje be V. Litinsko dalyvavo savivaldybės bei darbus vykdančios UAB „Statybos ritmas“ atstovai, kurie buvo pasirengę atsakyti į gyventojams kylančius klausimus.

Kyla klausimų

Gyventojus labiausiai domino prisijungimo prie bendrų nuotekų trasų galimybės, kainos. Ne vienas susirinkime dalyvavęs aiškinosi, ar bus galima tikslinti šulinio įrengimo vietą, kaip bus galima į vieną šulinį jungtis dviem kaimynams ir pan. Buvo tikinančių, kad niekas nieko su jais nederino, neaiškino, o dabar, kai kam jungtis iki įrengto šulinio labai toli. „Mes ir dabar nežinome, kur galėjome ar galime pasižiūrėti tuos bendrus planus, kuriuose viskas nubraižyta. Iš kur mums žinoti? Juk niekas nieko neinformavo“, - kalbėjo prisistatyti nenorėjusi šakietė.
 
„Girdėjau, kad vyriausybė žadėjo finansuoti prisijungimą iki namų. Tai nefinansuos?“ - teiravosi šakietis. Tačiau jam buvo paaiškinta, kad jo žinios klaidingos. Už pasijungimą iki savo namų kiekvienas turės mokėti pats. Pasak V. Litinsko, 1 metro orientacinė kaina maždaug 200 litų.

Susitikimo metu gyventojai išreiškė priekaištus ir dėl blogų, duobėtų kelių bei teiravosi, kada jie bus sutvarkyti.

Šakių seniūnijos seniūno pavaduotojas Alvydas Balaševičius ragino spręsti ar bent jau galvoti ir apie tai, kaip gyventojai jungsis prie trasų, o ne tik apie tai, kaip nutiesti bendrus nuotekų tinklus. „Žmonės supratingi. Jie žino, kad vis vien turės tai padaryti, tik reikia daugiau kalbėtis“, - teigė pavaduotojas.

Reikia daugiau derinti

Susitikimą stebėjęs tarybos narys E. Rinkevičius išreiškė pastabą susitikimo organizatoriams. „Daugelis gyventojų kelia tuos pačius elementarius klausimus, jiems daug kas neaišku. Manau, tokie susitikimai turėtų vykti prieš projekto įgyvendinimą, o ne dabar, kai darbai kai kuriose gatvėse beveik baigti. Manau, kad reiktų derinti net ne dėl viso projekto, o kalbėtis, aiškintis netgi su atskirų gatvių gyventojais. Nesimokome iš klaidų, o brendame dar toliau. Juk reikia nepamiršti, kad žmonėms darome, o nenuleisti visą atsakomybę ar nesklandumus ant ES”, - mintimis dalijosi politikas. UAB „Šakių vandenys“ vadovas taip pat pripažino, kad bendradarbiavimo ir ryšio su gyventojais reikėjo daugiau. Ateityje jis žadėjo prieš projektuojant darbus daugiau bendrauti su žmonėmis, derinti, aptarti jiems rūpimiausius dalykus.

Priminė

UAB „Šakių vandenys“ vadovas priminė, kad pirmosios projekto veiklos buvo pradėtos 2009 metų gegužės 4 dieną, o pabaiga numatoma 2012 metų rugpjūčio 21 dieną. Tai tas laikotarpis, kaip patikino V. Litinskas, kai aplinkosaugininkai galės bausti tuos, kurie prie trasų nebus prisijungę. Jungtis prie bendros nuotekų sistemos galima tuomet, kai trasą patikrina specialistai ir ji yra priduodama. Šiuo metu nauji nuotekų tinklai Šakių mieste klojami Bažnyčios, Liepų, Tulpių, J. Basanavičiaus, Gimnazijos, Vasario 16-oios, Vingio, Dzūkų, Rožių, Striūpų, Kranto, Siesarties gatvėse.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.