Rajono valdžia MAATC‘ui patarė priartėti prie gyventojų

maatc2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį ketvirtadienį Šakių rajono savivaldybės posėdžių salėje vyko specialus Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) darbuotojų, rajono savivaldybės administracijos specialistų ir seniūnų, bendruomenių centrų pirmininkų susitikimas. Jame buvo pristatyti MAATC‘o nuveikti ir planuojami darbai bei gvildentos nūdienos atliekų tvarkymo aktualijos.

Nuotr. Praėjusį ketvirtadienį Šakiuose MAATC‘o darbuotojai pristatė įgyvendintus bei naujai planuojamus projektus.

Pristatė nuveiktus darbus

Šakiuose viešėjęs MAATC‘o direktorius Antanas Mieliauskas su specialistais pristatė neseniai baigtą įgyvendinti projektą „Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Šakių rajono ir Vilkaviškio rajono savivaldybių sąvartynų uždarymo projektavimo ir statybos darbai“. Prieš įgyvendinant minėtąjį projektą šeši apskrities sąvartynai visiškai neatitiko ES reikalavimų, todėl juos teko uždaryti. Šakių rajone buvo uždaryti du sąvartynai Kudirkos Naumiesčio seniūnijos Vaitiškių ir Lukšių seniūnijos Plėgų kaime. Buvusiuose sąvartynuose dabar yra išvalytos teritorijos ir užsėta žolė, todėl juose mesti atliekas griežtai draudžiama. Abiejuose sąvartynuose buvo sukaupta 270 tūkst. kubinių metrų atliekų. Pasak MAATC‘o direktoriaus A. Mieliausko, Plėgų sąvartyno uždarymas kainavo 7 mln. 640 tūkst. litų, Vaitiškių – 996 tūkst. litų.
 
„Kitas projektas bus orientuotas į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles“,- sakė A. Mieliauskas. Artimiausiu metu po vieną tokią aikštelę bus įrengta kiekvienoje savivaldybėje. „Nusimato dar didesnė plėtra. Lietuva įsipareigojo Europos Sąjungai žymiai padidinti antrinių žaliavų surinkimą ir mažinti atliekas sąvartynuose. Aišku, šias užduotis turės atlikti savivaldybės. Užduotims įvykdyti ES suteikia materialinę paramą“,- teigė A. Mieliauskas. Regioniniame sąvartyne planuojama pastatyti mechaninį atliekų rūšiavimo įrenginį. Tokiu būdu į sąvartyną pateksiančios komunalinės atliekos, kurių gyventojai nerūšiuoja ir meta į mišrių atliekų konteinerius, bus rūšiuojamos mechaniškai, kad sąvartyne neliktų antrinių žaliavų. Taip pat bus atrinktos degiosios atliekos, iš kurių, pasak A. Mieliausko, bus gaminamas kuras. Kompostavimui tinkamos medžiagos bus išvežtos į kompostavimo aikšteles. „Aišku, bus taip, kad išsiskirs dujos. Dabar viename sąvartyne skiriasi dujos, ir iš jų mes gaminame elektros energiją. Iš pagamintos elektros energijos per mėnesį gauname apie 15 tūkst. litų“,- sakė A. Mieliauskas. Jis pridūrė, kad jeigu artimiausiu metu Europos Sąjungos reikalavimai liks neįgyvendinti, šalyje bus įvestas sąvartynų mokestis. „Tai reiškia, kad valstybei reikės mokėti už atliekų šalinimą sąvartyne. Per ekonominį svertą bus stengiamasi priversti valstybę tinkamai tvarkyti atliekas“, - pridūrė MAATC‘o direktorius.

Diskutuota apie naudą gyventojams

Po gan ilgai trukusio MAATC‘o direktoriaus pranešimo apie nuveiktus bei planuojamus darbus kalbėjo Šakių seniūnas Alfonsas Jakas. Jis pasidžiaugė rajone uždarytais sąvartynais, naujai planuojama atidaryti žaliųjų atliekų tvarkymo aikštele, tačiau ragino atkreipti dėmesį į nuolat atsirandančius nelegalius mažus sąvartynus, kuriuos savo lėšomis tvarkyti tenka seniūnijoms. „Žmonės neturėdami kur mesti žaliųjų atliekų, susiranda kokį tai kampą, priteršia. Mes negalime sukontroliuoti jų. Aplinkos apsaugos specialistai mus baudžia. Mes pinigus dedam vien tik tai tam, kad tuos sąvartynus panaikintume“,- kalbėjo Šakių seniūnas. Į tai MAATC‘o direktorius atsakė, kad nelegalių sąvartynų atsiradimo mažinimui įtakos gali turėti tik viešumas. „Atliekų tvarkymo įstatymas gyventojus įpareigoja rūšiuoti atliekas. Antrines žaliavas, pavojingas atliekas, didžiąsias atliekas turi dėti atskirai“,- kalbėjo A. Mieliauskas. Jis pripažino, kad žmonės tiesiog vis dar nežino, kaip tinkamai tvarkyti atliekas ir pažadėjo plačiau paviešinti informaciją apie stambiųjų atliekų surinkimo grafiką kiekvienoje seniūnijoje. Tuo pačiu direktorius ragino žmones kompostuoti žaliąsias atliekas. „Tikslas – siekti, kad kuo mažiau būtų atliekų. Nebus atliekų – nereikės iš viso mokėti. Kuo atliekų tvarkymo centras turi daugiau išlaidų, tuo labiau brangsta tarifai“, - patikino MAATC‘o direktorius.

Priekaištų šiuolaikinei atliekų tvarkymo sistemai, panašu, turi dažnas rajono gyventojas. Pradedant tuo, kad gana retai išdėstyti konteineriai ir baigiant tokiu pavyzdžiu, kad į stiklui skirtą konteinerį neįmanoma sumesti didesnių stiklo šukių. Besivystant tolimesnei diskusijai apie gyventojų informuotumą dėl tinkamo atliekų tvarkymo keletą pastebėjimų išsakė Šakių rajono savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis ir jo pavaduotojas Algimantas Damijonaitis. „Man atrodo, jeigu jūs sugebėtumėte prieiti kiek įmanoma arčiau žmogaus, rezultatai atliekų tvarkyme būtų geresni“,- kalbėjo A. Damijonaitis. Jis pridūrė, jog atliekų tvarkymo sistemoje tiesiog trūksta universalumo ir operatyvumo. J. Puodžiukaitis, antrindamas pavaduotojui sakė, kad reikia konkrečiai kalbėti su žmonėmis, daryti susirinkimus apie teisingą atliekų tvarkymą. „Kad čia mes pasišnekame apie atliekų tvarkymą, tai sulauksime labai mažo efekto. Apie tai, ką kalbame, išgirdo gal kokie penki šeši žmonės, pasibaigė kalba ir viskas. Turi jūsų žmonės važiuoti į seniūnijas, daryti susirinkimus, šnekėti ir aiškinti. Jūs dabar pasidedate pliusiuką, o efektas iš to labai mažas“,- savo nuomonę išreiškė J. Puodžiukaitis.

Šakių rajone už atliekų surinkimą jau moka 70 proc. visų gyventojų, tačiau atliekų rūšiavimas vis dar sunkiai įgyvendinamas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.