Netapkite lengvu sukčių pasipelnymo šaltiniu

bauzaite2Nerandantys darbo savo šalyje lietuviai ieško galimybių užsidirbti užsienyje, daugelis net nepasidomėdami, ar netapo lengvu sukčiavimu užsiimančių asmenų grobiu. Būtent todėl būtina detaliau pasidomėti užsienyje įdarbinančių įmonių legalumu.

Pasak Šakių verslo informacijos centro direktorės Aurelijos Baužaitės, šiais metais buvo gautas paklausimas apie vieną Šakių rajono įmonę ir jos vykdomą veiklą. Patikrinus duomenis, paaiškėjo, kad įmonė jau daug metų turi likviduojamos įmonės statusą ir niekada neužsiiminėjo įdarbinimo veikla. Iš kur sukčiai gauna likviduojamų įmonių, kaip beje ir fizinių asmenų duomenis, lieka paslaptimi. „Skelbimą apie įdarbinimą užsienyje perskaitė net 1503 asmenys, tačiau tik vienas detaliau pasidomėjo įdarbinimo sąlygomis ir legalumu“, - faktą konstatavo A.Baužaitė. Dėl šio konkretaus atvejo buvo kreiptasi į policiją ir šiuo metu jau pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nuotr. Šakių verslo informacijos centro direktorė Aurelija Baužaitė.

Sukčiavimo schema labai paprasta: interneto portale patalpinamas labai patrauklus skelbimas apie įdarbinimą užsienyje su nuvežimu į darbo vietą, suteikiamu gyvenamuoju plotu, nereikalaujama jokia kvalifikacija. Paskambinus nurodytu telefonu, labai maloniai nurodomos visos įdarbinimo sąlygos ir vienintelė būtina sąlyga – sumokėti tūkstantį litų už tarpininkavimą ir dar pusę tiek už nuvežimą. Pabandžius sužinoti smulkiau, kokia įmonė teikia įdarbinimo paslaugas, pateikiami likviduojamos įmonės statusą turinčios verslo įmonės duomenys. Taigi, pasak Verslo informacijos centro direktorės, sunku kalbėti apie verslo plėtrą, kai žodis verslininkas šiandien tampa sukčiaus sinonimu. Šakių rajone šiuo metu yra 38 likviduojamos įmonės statusą turinčios firmos, dar 80 įmonių nurodo sustabdžiusios savo veiklą, todėl joms labai svarbu užbaigti likvidavimo procesą, kad jų duomenimis nepasinaudotų sukčiai.
 
Asmenys, ieškantys darbo užsienyje, turėtų Lietuvos darbo biržose detaliau pasidomėti įdarbinančių įmonių legalumu. Įdarbinimu užsiimantys asmenys Darbo biržai nustatytu periodiškumu pateikia ataskaitas apie savo veiklą ir fiziniams asmenims suteiktas tarpininkavimo įdarbinant paslaugas. Šią informaciją galima rasti Lietuvos darbo biržos skelbiamoje interneto svetainėje www.ldb.lt. Taip pat reikėtų žinoti, kad nuo 2010 metų sausio 5 dienos pagal Europos Parlamento ir Europos Sąjungos Tarybos direktyvas Lietuvoje negalima imti mokesčių už tarpininkavimą įdarbinant užsienyje.

Legalia įdarbinimo užsienyje veikla Lietuvoje užsiima per 70 įmonių, kurių duomenys skelbiami Lietuvos darbo biržos tinklapyje. Jų statusą galima bet kada pasitikrinti Juridinių asmenų registro puslapyje www.kada.lt, kur per duomenų paiešką, įvedus įmonės pavadinimą, pateikiamas jos kodas, adresas ir statusas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įspėja asmenis įsidarbinančius užsienyje, kad:

- sudarydami sutartį nepatikrinę įmonės statuso, nepasitikėtų įmonėmis, skelbiančiomis tik telefoną ar el.pašto adresą;
- pasirašyti sutartį galima tik atidžiai perskaičius jos visas sąlygas – tai ne šiaip sau formalumas, o juridinis dokumentas;
- nepasirašykite sutarčių, kuriose neaiškiai aprašyti įsipareigojimai arba žadama viena, o rašoma kita;
- vykdami į konkrečią šalį, pasidomėkite institucijomis, užsiimančiomis darbo santykių priežiūra;
- pasidarykite keletą sutarčių ir asmens dokumentų kopijų, turėkite jas su savimi;
- nedirbkite be darbo sutarčių ir savo asmens dokumentų nepatikėkite įtartiniems asmenims;
- įvykus bet kokiam sukčiavimo atvejui, iš karto kreipkitės į teisėsaugos įstaigas arba įdarbinimo santykius kontroliuojančias institucijas.

Visuomet turime būti budrūs, kad lengvai nepapultume ant sukčių užmestos meškerės.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.