Rajono medžiotojų laukia naujovės

olenseviciusGiedrė PLEČKAITYTĖ

Paprastai didysis medžioklės sezonas prasideda antroje rudens pusėje. Jau šį rudenį stirnas bus galima medžioti be licencijų. Kaip šią naujovę vertina medžioklės ir aplinkos apsaugos agentūros atstovai? Pasirodo, aplinkosaugininkai labiau nerimauja dėl šernų, o ne dėl stirnų likimo.

Nuotr. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos valstybinis aplinkos  apsaugos inspektorius V. Olensevičius sakė, jog didesnį nerimą kelia ne stirnų, bet šernų likimas.

Medžioklės naujovės

Aplinkos apsaugos ministerija priėmė sprendimą, jog šiemet stirnoms ir jų jaunikliams iki vienerių metų medžioklės sezono metu, nuo spalio 1 iki gruodžio 31 dienos, nereikės licencijų. „Licencijos skiriamos tik stirnų patinams“, - teigė Šakių aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Vidmantas Olensevičius. Kaip medžiotojai vertina šią naujovę, teiravomės vis dar Šakių medžiotojų ir žvejų draugijoje medžioklės žinovo pareigas einančio Petro Šimaičio. „Medžiotojai pasidarė sąmoningi ir jiems licencijų nebereikia. Visi labai patenkinti ir niekas negalvoja, nekalba, net tokios minties neturi, kad dabar tai stirnų pašaudysime“, - teigė P. Šimaitis. Be to, jis priminė, kad prieš prasidedant vadinamosios varyminės medžioklės sezonui, kuris startuos spalio viduryje, bus kviečiamas bendras medžiotojų būrelių pasitarimas apie stirnų medžiojimą.
 
Aplinkosaugininkas V. Olensevičius dėl šios licencijos panaikinimo turi savo nuomonę. „Jeigu medžiotojų kolektyve yra tvarka, laikomasi taisyklių ir svarbiausia tradicijų, tai problemų nebus. Bet kokiu atveju, jeigu medžiotojai nušaus penkiomis ar šešiomis stirnų patelėmis daugiau, visa tai bumerangu sugrįš kitais metais“,- sakė aplinkosaugininkas. Tiek jis, tiek medžioklės žinovas P. Šimaitis neabejoja, jog licencijos panaikinimas neturės įtakos stirnų nykimui.

Šių metų stirnų patinų medžioklei agentūra išdavė 129 licencijas.  Praėjusio medžioklės sezono metu stirninų medžioklei buvo išduota 118 licencijų, o sumedžiota 98. Stirnų patelėms ir jaunikliams iki vienerių metų buvo išduota 432 licencijos, iš jų suaugusių patelių sumedžiota 169 ir  jauniklių – 233.

Danieliai sėkmingai prigyja

Kaip žinia, nuo 2009 metų Šakių medžiotojų ir žvejų draugijai priklausantys medžiotojų būreliai rajono miškuose pradėjo veisti danielius. Jau dabar džiaugiamasi šių gyvūnų gana sėkmingu įveisimu, nors neišvengiama ir nuostolių. „Per šienapjūtę Prūselių kaime technika mirtinai sužalojo jauniklius“,- sakė P. Šimaitis.

„Nežinia, kiek čia yra teisybės, bet viena grybautoja rado aklą danieliaus jauniklį. Kalbėjomės su veterinarijos atstovais, jie sakė, kad taip galėjo atsitikti dėl kraujomaišos“,- teigė pašnekovas. Dėl populiacijos stiprinimo bei kraujomaišos prevencijos dar šiemet planuojama nupirkti šešis patinėlius, kurių po vieną bus išleidžiama į veisiamus plotus. Be to, neatmetama galimybė, kad kitąmet danielių veisimui neabejingi medžiotojų būreliai nupirks dar vieną danielių šeimą ir paleis į voljerą, kuriame kol kas gyvena pora danielių su jaunikliu.

Per trejus metus į laisvę buvo išleistas 121 danielius, kiek jų per tą laiką padaugėjo nežino niekas. Rajono miškuose sėkmingai įveisiamus danielius teigiamai vertina ir aplinkosaugininkas. „Anksčiau rajono miškuose tokių gyvūnų nebuvo. Jie pakankamai normaliai prigijo. Malonus gyvunėlis ir gamtai didelės žalos nedaro“, - kalbėjo aplinkosaugininkas V. Olensevičius. Tikimasi, kad ateityje bus galima ir juos sėkmingai medžioti.

Sumedžioti žvėrys

Kiekvienais metais balandžio mėnesį renkasi Šakių rajono sumedžiojamų gyvūnų limitų nustatymo komisija ir vertina pasibaigusios medžioklės sezono rezultatus. Pasak V. Olensevičius, praėjusios medžioklės sezonas įvertintas neblogai. „Tik vienam medžiotojui už elnių ragus buvo skirta nuobauda. Jam teko apriboti medžioklės selekcininko kvalifikaciją“,- teigė aplinkosaugininkas.

Per pernykštį medžioklės sezoną rajono miškuose buvo sumedžiota 1063 šernai, 394 lapės, 224 bebrai, 198 mangustai, 157 kiškiai, 407 didžiosios antys, 26 fazanai, 26 kiaunės, 14 rudagalvių ančių, 4 barsukai, 5 rudagalvės kryklės, 2 kanadinės audinės, 1 želmeninė žąsis. Praėjusį sezoną elnių patinams medžioti buvo išduotos keturios licencijos, nušauti tik du. Vilkų laimei, į medžiotojų akiratį nepateko nė vienas šios rūšies gyvūnas. Taip pat rajone nebuvo sumedžiota briedžių, ondatrų, kurapkų.

Šiemet tauriųjų elnių medžiojimui buvo išduota 14 licencijų, iš jų šešiems patinams ir aštuonioms patelėms.

Neramina šernai

Pasak aplinkosaugininko V. Olensevičiaus, šiam medžioklės sezonui (2011 – 2012 metams) briedžių medžioklei licencijų neskirta, kadangi nepakankama jų populiacija. „Briedžių tikrai yra Plokščių, Lekėčių, Novaraisčio masyvuose. Kelerių metų šių gyvūnų žūčių statistika rodo, kad du briedžiai yra žuvę prie Lukšių, vienas - aplinkkelyje, prie Batiškių miško, kitas - miške, važiuojant Gelgaudiškio link. Dar vienas briedis žuvo Lekėčiuose“, - teigė aplinkosaugininkas ir įspėjo, jog šiuo metu reikia pasisaugoti susidūrimų keliuose su šiais gyvūnais.

Labai didelį nerimą aplinkosaugininkams kelia arfrikinis kiaulių maras, apie kurį žinios pasklido iš kaimyninės Kaliningrado srities. „Kiaulių maras plinta oru. Nepamenu, kuriais metais buvo maro židinys, tada teko užkasti labai daug šernų. Šernų populiacija atsistatė labai sunkiai. Jeigu atsitiks taip, kad šernai užsikrės maru, tai bus daug problemų“, - sakė V. Olensevičius. Užpernai medžioklės sezono metu rajono miškuose sumedžiota apie 1500 šernų, o praėjusį sezoną - 1063.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.