Patvirtintos maksimalios ES projektų finansavimo ribos

Lapkričio 15 dieną Šakių krašto vietos veiklos grupės (VVG) valdyba rinkosi į posėdį, kuriame buvo aptarti šiuo metu vykdomi pirmųjų dviejų kvietimų projektai ir jų finansavimas. Taip pat buvo kalbama apie bendruomenes ir seniūnijas, vis dar neįsitraukusias į projektinę veiklą ir neteikusias paraiškų nei vienam kvietimui.  Aptartos ir nustatytos maksimalios III – Leader programos kvietimui teikiamų projektų finansavimo ribos.

Metams einant į pabaigą, Šakių krašto VVG pirmininkas Algimantas Damijonaitis trumpai apžvelgė VVG strategijos įgyvendinimą. Jo teigimu, šiuo metu iš 34 rajone įsikūrusių bendruomenių Leader programos projektinėje veikloje dalyvauja tik 15, t.y. 44,1 proc. Projektus taip pat įgyvendina du kultūros centrai, viena religinė bendruomenė bei viena nevyriausybinė organizacija. Keturios bendruomenės (Veršių, Kriūkų, Voverių ir Panovių) vykdo net po du projektus. Tačiau trys - Griškabūdžio, Plokščių ir Žvirgždaičių seniūnijų bendruomenės ES finansine parama dar nepasinaudojo, nes nerašė projektų.

Pasak A.Damijonaičio,  iš 49 Strategijoje numatytų įgyvendinti projektų, šiuo metu vykdomi 23, t.y. 11 investicinių ir 12 vadinamų minkštųjų. Sąmatinė jų vertė - daugiau nei 4,5 mln. litų, t.y. 56 proc. visų numatytų lėšų. Liko įvykdyti 26 projektus: 11 investicinių ir 15 minkštųjų, kurių sąmatinė vertė didesnė nei 3,4 mln. litų. Šakių krašto VVG pirmininko teigimu, šių lėšų bendruomenių numatytoms projektinėms veikloms neužteks. Būtent todėl III kvietimui teikiamiems projektams jis pasiūlė nustatyti maksimalias finansavimo sumas.

VVG valdyba vienbalsiai pritarė šiam pasiūlymui. Vandenvalos ir nuotekų tvarkymo projektuose dalyvaujančioms Keturnaujienos, Plokščių, Veršių – Šlamų, Mikytų – Pavilkijo ir Valiulių bendruomenėms, kurių pareiškėju numatyta Šakių rajono savivaldybė, nustatyta maksimali 250 tūkst. litų suma. Girėnų bendruomenės Kultūros ir amatų centro statybos projektui skirta didžiausia maksimali 450 tūkst. litų suma. Degutinės, Sudargo, Ritinių, Tarpučių, Barzdų, Gerdžiūnų, Panovių ir Briedžių bendruomenių pastatų remontui numatyta ne daugiau nei po 150 tūkst. litų. Po tokią pat sumą pasiūlyta skirti ir Žvirgždaičių, Kidulių bei Kudirkos Naumiesčio bendruomenių rekreacinių poilsio zonų įruošimui ir sutvarkymui.
 
Susumavus projektams skiriamas maksimalias finansavimo lėšas, susidaro maždaug 240 tūkst. litų daugiau nei turima. Todėl nuspręsta sudaryti komisiją, kuri  vyktų į bendruomenes ir susitiktų su jų aktyvu. Tuomet, pasak A.Damijonaičio, būtų galima vietoje numatyti, kiek reali bendruomenės projekte numatyta suma. Vienbalsiai nutarta iki gruodžio vidurio  šį darbą pavesti penkių asmenų komisijai, kurią sudarys A.Damijonaitis, V.Mauza, R.Valiukas, V.Pranaitis ir A.Valaitienė.

Susitikimo metu buvo diskutuojama apie mokėjimų prašymų teikimą, jau įgyvendinamų projektų patikrą ir naujos 2014 – 2020 metų VVG strategijos kūrimą. Aptarti ir kiti einamieji projektinės veiklos klausimai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.