Politikai prisiminė ir žvejus mėgėjus

zvejysŠiomis dienomis aukščiausioji šalies valdžia prisiminė ir žvejus mėgėjus. Politikai prabilo apie planus didinti žūklės leidimo mokestį bei jų išdavimą šiuolaikinėmis priemonėmis. Kol kas šios naujovės vertinamos skeptiškai.   

Lapkričio 24 dieną Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nario Andriaus Burbos iniciatyva Seime vyko Elektroninių leidimų mėgėjiškai žūklei išdavimo sistemos pristatymas. Parlamentaras įsitikinęs, jog dabar galiojanti leidimų sistema yra nepatogi ir sudėtinga. „Žvejams tenka eiti į banką, sumokėti už leidimą, mokėjimo išrašą nešti atsakingai institucijai. Nieko nuostabaus, kad 2010 metais įsigyta apie 75 tūkst. žvejybos leidimų, kai apklausos rodo, jog žvejų mėgėjų Lietuvoje yra kur kas daugiau – apie 170 tūkst.“, - sako A. Burba. Šakių rajono žvejai mėgėjai leidimus žvejybai gali įsigyti Juozo Delnevičiaus įmonėje „Žvejybos reikmenys“ ir Šakių aplinkos apsaugos agentūroje. Aplinkosaugininkai šiemet neišdavė nė vieno leidimo, o verslininkas J. Delnevičius per šiuos metus jau išdavė beveik 300. „Pas mane atėjo žmogus, išrašiau leidimą. Į kasą įmušu leidimo kainą ir žmogui daugiau niekur nereikia eiti“,- sakė verslininkas, leidimus pardavinėjantis po 13,20 Lt, nors kitose šalies parduotuvėse jie pardavinėjami kur brangiau.   
 
Patvirtinus politiko siūlomą naują leidimų išdavimo tvarką, tikima, jog būtų kur kas paprasčiau. „Užtektų interneto arba mobiliojo ryšio telefono, teisę žvejoti suteiktų sumokėta įmoka, o gautos lėšos būtų skiriamos ne leidimo išrašymo sąnaudoms kompensuoti, kaip yra dabar, o žuvų išteklių atkūrimui,  gausinimui bei jų apsaugai. Be to, žvejai turėtų galimybę matyti, kiek lėšų surinkta ir kas už jas padaryta mėgėjų žvejybos plėtrai, tai skatintų juos nebežvejoti nelegaliai“, - įsitikinęs A. Burba. Aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspektorius Vidmantas Olensevičius kol kas atsargiai komentuoja siūlomą naujovę. „Apie tai kalbama jau seniai. Žvejams tai būtų didelis patogumas. Manau, jog kontroliuoti žvejus bus sudėtingiau. Jeigu vandens telkiniai būtų tik valstybiniai tai suprasčiau. Kadangi dabar vandens telkiniai turi įvairų statusą, kaip jie visą šitą mechanizmą padarys, žinokit,  nenoriu komentuoti“,- sakė aplinkosaugininkas. Žvejys mėgėjas J. Delnevičius įsitikinęs, jog žvejams ši naujovė irgi būtų patogesnė. „Bet kaina labai didelė. Už licenciją iki 50 litų mokėti, tai skaudžiai atsilieps žvejams“,- teigė J. Delnevičius. Planuojama, jog įmoka už teisę žvejybai būtų didesnė nei ligi šiol, tačiau vis tiek išliktų mažesnė nei daugumoje kitų ES šalių.

„Tam, kad sistema imtų veikti, Seimui tereikia priimti Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisas. Tuomet žvejai jau nuo kitų metų galėtų naudotis elektroninės sistemos privalumais bei savo asmeniniais indėliais gausinti mūsų šalies vandens telkinius žuvų ištekliu“, - teigia A. Burba.  Tačiau žvejai mėgėjai, panašu, yra skeptiški, jie netiki, kad surinkti pinigai bus panaudoti įžuvinimui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.