Kada mokėsime už lietaus kanalizaciją?

gatvesGintarė MARTINAITIENĖ

Jau dviejų rajono tarybų posėdžių darbotvarkėse buvo įtraukti klausimai dėl paviršinių nuotekų tinklų, tai yra lietaus, įrenginių naudojimo bei eksploatacijos taisyklių tvirtinimo ir išlaidų tarifo nustatymo. Praėjusį mėnesį šie klausimai buvo atidėti, o šįkart išvis išbraukti iš darbotvarkės. Nors ir rajono, ir UAB „Šakių vandenys“ vadovybė pripažįsta, kad šią problemą reikia spręsti, atrodo, tam ne iki galo pasiruošta.

Nuotr. Jeigu lietaus kanalizacija bus neprižiūrima, tai per kelerius metus ji užsikimš ir kels dar didesnes problemas – visur tyvuliuos vanduo.

Svarbus klausimas vis atidedamas?

Apie tai, kad rajone neišspręstas lietaus kanalizacijos klausimas sudaro nemenkus nuostolius, kalbama senokai, tik galbūt dabar tai daroma vis garsiau. Ne kartą šią problemą kėlęs UAB „Šakių vandenys“ vadovas Vaidas Litinskas neseniai džiaugėsi, kad pagaliau ir rajono valdžia pripažino, kad iš tikrųjų tai nemaža problema ir šį klausimą būtina spręsti. Specialiai sudaryta komisija, vadovaujama Henriko Zarembos, kuriai buvo pavesta įvertinti UAB „Šakių vandenys“ ekonominę (finansinę) padėtį bei pateikti išvadas, taip pat rekomendavo savivaldybės administracijai paruošti (nustatyti) lietaus kanalizacijos įrenginių, esančių rajono teritorijoje, priežiūros, eksploatacijos bei remonto darbų tvarką, numatant finansavimo šaltinius ir tvarkos aprašą teikti svarstyti rajono savivaldybės tarybai. Būtent tai jau du mėnesius ir bandoma padaryti, tačiau nesėkmingai. Praėjusį mėnesį šie klausimai buvo atidėti, o šį mėnesį išvis išbraukti iš darbotvarkės. Tad kodėl, jei klausimas toks svarbus ir jį spręsti būtina?
 
Gerai, kad neskuba

Meras Juozas Bertašius patikino, kad jei taryba patvirtintų tokią tvarką ir tarifus, kokia parengta dabar, tik supriešintų žmones, o naudos nebūtų jokios. Kad taryba neskuba ir nepuola priiminėti neapgalvotų ir iki galo neapsvarstytų sprendimų, pritaria ir UAB „Šakių vandenys“ vadovas V. Litinskas. „Tikrai nei per mėnesį, nei per du naujo tarifo įvesti negalima. Gerai, kad atidėjo, nes pirmiausiai reikia gerai paruošti pačią strategiją – kokie plotai apmokestinti, kas turėtų mokėti ir pan., o tik paskui imtis konkrečių veiksmų. Be to, tam turi būti nuteikti ir žmonės, nes bent jau pradžioje, tai labiausiai lies verslininkus“, - situaciją komentavo bendrovės vadovas. Visgi, kaip pripažino V. Litinskas, aišku ir tai, kad rajono biudžetas – ne melžiama karvė ir nuolat šios paslaugos negalės finansuoti, tad anksčiau ar vėliau tam tikri sprendimai turės būti priimti.

Priemonių jau imtasi

„Kaip bebūtų, situaciją kažkaip spręsti privalome. Juk dabar tam neskiriame nė lito. Jei lietaus kanalizacijos neprižiūrėsime 2 – 3 metus, tai užsikimš, užsineš ir visur bus ežeriukai“, - mintimis Ūkio komiteto posėdžio metu dalijosi jo pirmininkas Henrikas Zaremba. Jį ramindamas rajono vadovas pabrėžė, kad nors dabar klausimai iš darbotvarkės išbraukiami, tam tikrų priemonių jau imtasi. „Leidome pačiai įmonei nusipirkti įrangą trasų prapūtimui, tad nereikės nuomotis ar skolintis, turės patys. Be to, formuojant biudžetą šios problemos sprendimui numatysime maždaug 150 tūkst. litų“, - tikino J. Bertašius. Jis ne kartą akcentavo, kad įvedant naują mokestį reikia gerai išanalizuoti visus „už“ ir „prieš“. „Dabar taip išeitų, kad mokėtų Šakiai, Kudirkos Naumiestis ir Gelgaudiškis. Tiksliau tų miestelių verslininkai. Tikrai taip nedarysime ir reikia geriau viską apgalvoti“, - teigė meras. Ūkio komiteto nariai kalbėjo ir apie tai, kad UAB „Šakių vandenys“ turėtų pateikti tikslesnius skaičiavimus ir konkrečias išlaidas. Jie pabrėžė, kad kiekvienais metais šie skaičiavimai turėtų būti skirtingi, atsižvelgiant į iškrentančių kritulių kiekį.

Daugelyje miestų apmokestinta

Atskirose savivaldybėse paviršinių nuotekų (lietaus) tvarkymo paslaugą teikia tiek vandens tiekimo įmonės, tiek įvairios komunalinės įmonės. Kai kur paslauga teikiama tik miestuose, kai kur apima visas savivaldybės gyvenvietes. Paslaugos teikimo tarifas atskirose savivaldybėse svyruoja nuo 0,43 Lt/ m3 iki 0,75 Lt/ m3 be PVM). Šis mokestis įvestas Pasvalyje, Skuode, Šiauliuose, Kėdainiuose, Tauragėje, Alytuje, Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune, Mažeikiuose, Rokiškyje, Šilutėje, Anykščiuose ir t. t. Mokestis už lietaus vandens tvarkymo paslaugą daugelyje savivaldybių gyventojams netaikomas, o už aptarnaujamą plotą moka įmonės ir didžiąja dalimi savivaldybių administracijos.  

Šakių rajono savivaldybė būtų siūliusi tvirtinti 0.71 Lt/ m3 be PVM paviršinių nuotekų tinklų (lietaus) eksploatacijos išlaidų tarifą. Kokiu keliu rajono valdžia nuspręs pasukti ir, ar šį mokestį turės mokėti tik įmonės, ar ir gyventojai, parodys laikas. Aišku tai, kad kaip ir daugelyje šalies miestų, taip ir pas mus, ši paslauga bus apmokestinta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.