Ūkininkai raginami kovoti už suvienodintas europines išmokas

ukininkai2Giedrė PLEČKAITYTĖ

Penktadienį vykusiame rajono ūkininkų susirinkime meras Juozas Bertašius nemažai kritikos pažėrė aukščiausiajai šalies valdžiai, priimančiai ūkininkavimo sąlygas bloginančius sprendimus. Todėl meras ragina ūkininkus būti aktyviais bei ryžtingai kovoti už Europos Sąjungos išmokų suvienodinimą visoms šalims.

Nuotr. Rajono ūkininkai raginami parašais prisidėti prie peticijos, skirtos aukščiausiajai ES valdžiai, kad ji atsižvelgtų į Lietuvos ūkininkus ir suvienodintų išmokas.

Renkami parašai

Jau seniai kalbama, jog Lietuvos ūkininkai net keturis kartus gauna mažesnę paramą nei vidutiniškai skiriama senosioms  Europos Sąjungos narėms. Šalies ūkininkai įsitikinę, jog tai trukdo konkuruoti ES žemės ūkio rinkoje. Tad šiomis dienomis Krikščionių partija, vadovaujama Gedimino Vagnoriaus, inicijavo peticiją Europos Parlamentui ir Komisijai, kurioje reikalaujama padidinti išmokas Lietuvos žemdirbiams 2014 - 2020 metų finansiniam laikotarpiui. Peticijos iniciatoriai įsitikinę, jog atėjo metas suvienyti jėgas ir griežtai pareikalauti vienodų ūkininkavimo sąlygų su kitais Europos žemdirbiais.
 
Tokią iniciatyvą aktyviai palaiko ir Šakių rajono meras Juozas Bertašius. Penktadienį rajono ūkininkų susirinkime kalbėjęs meras ragino žemdirbius savo parašais prisidėti prie rengiamos peticijos. „Aš nepolitizuoju, bet turiu pasakyti, kad nė velnio mes niekam nereikalingi, todėl turime patys pasirūpinti savo ateitimi. Vienas iš tokių žingsnių – tai peticijos pasirašymas dėl Europos Sąjungos išmokų suvienodinimo. Aš pats pirmas pasirašiau. Tai reikia daryti. Tai yra ne garbės, o mūsų ateities ir išgyvenimo reikalas“,- negausiai susirinkime dalyvavusius ūkininkus agitavo meras. Jis pabrėžė, jog ES aukščiausiajai valdžiai skirtoje peticijoje gali pasirašyti ne tik ūkininkas, bet ir jo šeimos nariai. Meras įsitikinęs, jog aktyviai rinkti parašus būtina vien tik dėl to, jog ES žinotų, kad ir Lietuvoje gyvena ūkininkas. „Jeigu mes parodysime, kad esame vieningi – tai nemanau, kad ES biurokratai išdrįs pasielgti kraštutiniškai. Palaikau idėją tų, kuriems atėjo į protą, kad reikia už save pakovoti“,- dėstė J. Bertašius.  Šalyje ūkininkų parašų rinkimas prasidėjo vasario 1 dieną ir tęsis iki kovo pabaigos.

Kritikuoja šalies valdžią

Rajono ūkininkų susirinkime kalbėjęs meras J. Bertašius negailėjo kritikos šalies aukščiausiajai valdžiai. Jis ragino ūkininkus būti labai dėmesingiems šalyje įgyvendinamai politikai, kuri tiesiogiai susijusi su ūkininkavimu. Tiek Seimas, tiek Vyriausybė, mero įsitikinimu, yra prieš šalies ūkininkus. Savo griežtus teiginius J. Bertašius pagrindė vienu po kito pateiktais argumentais.

Vienas jų – žemės mokesčio įstatymo pakeitimas. Jame numatyta, jog nuo kitų metų už žemę reikės mokėti priklausomai ne nuo žemės našumo balo, o nuo jos rinkos vertės. Beje, keičiasi ir žemės mokesčio tarifas, kuris svyruos nuo 0,01 iki 4 proc. Finansų ministerijos inicijuoti šio įstatymo pakeitimai esą skirti apmokestinti apleistų žemių savininkus. „Labai gražiai žemės mokestį patvarkė – 100 litų lubos. Žemės ūkio ministerija paims ir panaikins tas lubas ir tuoj bus 200 litų“,- teigė meras J. Bertašius, pridurdamas, jog šio klausimo Seime niekas deramai negynė. Ar šio įstatymo pakeitimai išties įsigalios, paaiškės tik po šiemet vyksiančių Seimo rinkimų.  

J. Bertašiaus pastebėjimu, ne ką mažiau nerimo ūkininkams kelia nuo šių metų panaikintas verslo liudijimas žemės ūkiui. „Reiškia, visi be išimties tapome įmone. Ar tu vienas ūkininkauji, ar du, ar penki. Įdarbinti reikia pagal visus reikalavimus, kai anksčiau galėjome pasikliauti tik verslo liudijimais“,- pastebėjo J. Bertašius.

Vasario antrą dieną Žemės ūkio rūmų prezidiumo posėdyje dalyvavęs Seimo narys Julius Veselka pristatė progresinių pelno mokesčių sistemą. Kaip skelbia Žemės ūkio rūmai, Seimo narys įsitikinęs, jog tai turėtų suaktyvinti vidaus rinką, taip pat sukurti daugiau darbo vietų ir padidinti kapitalo investicijas. J.Veselka siūlo tris mokesčių tarifus, taikomus atsižvelgiant į pajamų dydį. Gaunantys mažiausias pajamas – iki 1250 Lt per mėnesį – mokėtų 5 proc. mokestį, uždirbantys iki 8000 lt – 20 proc., o tiems, kurių pajamos didesnės nei 8000 Lt, siūloma taikyti 35 proc. mokesčio tarifą. Numatytos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus, bei įmonėms, kurios įdarbina daugiau žmonių ir moka didesnius atlyginimus. Tačiau J. Bertašius šį pasiūlymą vadina tiesiog pasityčiojimu iš žmonių, kurie dar dirba savo kraštui.  

Nemažiau ūkininkams nerimą kelią žemės nuomos mokestis. Be to, šalies žemdirbiams buvo žadėta, kad nebus sumažinta nacionalinė išmokų dalis, tačiau pažadai taip ir liko pažadais. „Gražiai viskas vyksta ir niekas tam neprieštarauja“, - teigė J. Bertašius, dar kartelį ragindamas būti aktyviems ir kovoti už savo teises.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.