Rajono gyventojai gauna mažesnį nei vidutinį atlyginimą

swedbankJau ne vienerius metus „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė pateikia Lietuvos rajonų savivaldybių ekonominius rodiklius, atskleidžiančius, kuriose savivaldybėse yra aukštesnis pragyvenimo lygis, o kuriose žemesnis. Išsamūs duomenys pateikiami apie kiekvieno rajono ekonominius rodiklius.

AB „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovės O. Bložienės pateiktame tyrimo pranešime skelbiama, kad Pietų Lietuvos regionas išsiskiria kukliais ekonominės gerovės rodikliais, gyventojų finansinė ir socialinė padėtis nėra vienoda. Brangios komunalinės paslaugos, šalies vidurkio nesiekiantis darbo užmokestis, pakankamai didelis nedarbo lygis meta sunkius iššūkius brandžiai šio regiono visuomenei. Pagrindiniai Pietų Lietuvos savivaldybių ir jų gyventojų uždaviniai – suvaldyti emigracijos srautą, mažinti pradelstus mokėjimus bei išlaikyti kompetentingą, investuotojams patrauklią darbo rinką.

Demografinė padėtis

Skaičiuojama, jog šalyje paskutiniu metu gyveno 3 mln. 244 tūkst. 601 gyventojas. Iš jų pernai Šakių rajone - 34 tūkst. 650 – tai 857 gyventojais mažiau nei 2010 metais. Pastebima, jog rajono visuomenė pamažu sensta. Jau pernai vidutinis gyventojų amžius buvo 40 metų. Pagal šį kriterijų Šakiai užima 37 vietą respublikoje.
 
Gyventojų pajamos

AB „Swedbank“ pateiktoje ataskaitoje akcentuojama, jog vienas iš svarbiausių kriterijų, pagal kurį vertinama gyventojų finansinė situacija ir gyvenimo gerovė – pajamos. Didžiausią vidutinį atlyginimą Statistikos departamentas fiksuoja tose Lietuvos savivaldybėse, kuriose gyvena daugiausiai aukštos kvalifikacijos darbuotojų bei įsikūrę Lietuvos verslo gigantai. Dėl šios priežasties 2011 metų trečią ketvirtį daugiau už šalies vidurkį (1645 Lt) uždirbo Vilniaus, Klaipėdos miestų, Visagino, Mažeikių, Elektrėnų ir Jonavos rajonų savivaldybių gyventojai. Tuo tarpu Šakių rajono savivaldybėje vidutinis darbo užmokestis net nesiekia šalies vidurkio. Nustatyta, jog biudžetinių įstaigų nestokojančiame rajone pernai metų trečiąjį ketvirtį vidutinis darbo užmokestis siekė 1363 litus, 2010 metais tuo pat metu jis buvo 1304 litai. Nemažai pensinio amžiaus gyventojų turinčio rajono senjorų padėtis nuo 2010 metų nepasikeitė. Pernai vidutinė senatvės pensija rajone buvo 730 litai, o užpernai – 731 litas. Vidutinė senatvės pensija šalyje – 746,13 lito Tarp 60 rajono savivaldybių Šakiai yra 25 vietoje.

Didėja verslumas

Pernai visoje šalyje vidutinis nedarbo lygis siekė 11 proc. Mūsų rajone nedarbas tarp darbingo amžiaus žmonių pernai siekė 11,9 proc., 2010 metais jis buvo 13,9 proc. Pagal šį rodiklį tarp visų šalies savivaldybių Šakių rajonas dalijosi 33 – 34 vietomis. Pranešamas jog sėkmingiausiai su nedarbu Pietų Lietuvoje kovojo Varėnos ir Marijampolės rajonų savivaldybės – čia darbo paieška naudingai baigėsi 33 ir 32 proc. bedarbių.

Ieškodami pajamų šaltinių, daug gyventojų pernai nusprendė užsiimti savarankiška veikla. Būtent verslumas tapo kovos įrankiu prieš recesijos metais išaugusį nedarbą. Apie tai liudija pernai Lietuvoje beveik ketvirtadaliu šoktelėjęs dirbančių pagal verslo liudijimą skaičius. Beveik 15 proc. padaugėjo besiverčiančių individualia veikla, o dirbančių nepilną darbo dieną gyventojų skaičius išaugo net 25 proc. Mūsų rajone tūkstančiui gyventojų praėjusiais metais teko beveik 23 verslo liudijimai, kai užpernai tik 15. Pavyzdžiui, Vilkaviškio rajone tūkstančiui gyventojų pernai teko 25 verslo liudijimai.  

Moka brangiai?

Atlyginimams mažai teaugant, o nedarbui traukiantis iš lėto, daugeliui gyventojų vis jautresniu klausimu tampa kylančios komunalinių paslaugų kainos. Tiesa, šios paslaugos vienų savivaldybių gyventojų pinigines paplonina net keliskart daugiau nei gyvenančių kituose regionuose.

Per 2011 metus šilumos energija brango 54 šalies savivaldybėse. Ne išimtis ir Pietų Lietuvos regionas. Prienų gyventojams, alytiškiams ir marijampoliečiams karšti radiatoriai atsieina bene brangiausiai ne tik regione, bet ir visoje šalyje – šių miestų gyventojai už šilumos energiją mokėjo atitinkamai 34,3 ct/kWh, 33,85 ct/kWh ir 33,27 ct/kWh.

Kaimiškajame Šakių rajone pernai šilumos tarifas pakilo iki 29,18 ct/kWh, užpernai jis buvo 26,55 ct/kWh. Tarp 59 šalies savivaldybių rajonas užima 36 vietą. Vilkaviškio rajone taikomas 30,78 ct/kWh tarifas.

Per metus Šakių rajone išaugo ir karšto vandens kaina, ji pakilo nuo 21 Lt/kub.m 2010 metais iki 25,12 Lt/kub.m. Šiuo atžvilgiu tarp lygintų 55 savivaldybių Šakių rajono savivaldybė užima 46 vietą. Vilkaviškyje už karštą vandenį pernai mokėjo kiek pigiau – 23 Lt/kub.m.

Per praėjusius paskutinius dvejus metus rajone šalto vandens tarifas išliko toks pat – 6,81 Lt/kub.m. ir savivaldybė pagal šį kriterijų įsitvirtinusi 30 vietoje. Vilkaviškio rajone už šaltą vandenį gyventojai pernai mokėjo 7,1 Lt./kub.m.

Skolinimosi rodikliai

Kylančios paslaugų ir prekių kainos, lėtai augantys atlyginimai dalį gyventojų verčia skolinantis. Tai liudija didėjantis pradelstų mokėjimų kiekis. Lietuvos gyventojų pradelstos skolos per metus išaugo 51 proc. ir 2011 metų gruodžio 1 dieną pasiekė 2,74 mlrd. litų.

Šakių rajone pradelstų mokėjimų atvejų tūkstančiui gyventojų pernai teko 95,12, todėl šiuo atveju rajonas atsidūrė 15 vietoje. Kaip tvarkytis su savo finansais, Kalvarijos gyventojai galėtų kreiptis patarimo į varėniškius. Būtent Varėnoje yra mažiausiai pradelstų mokėjimų atvejų. Tiesa, tokius skirtumus iš dalies lemia gyventojų amžiaus skirtumas. Kalvarijos savivaldybė yra viena jauniausių, Varėnos – viena seniausių. Brandaus amžiaus žmonės finansus yra linkę tvarkyti atsakingiau, atsargiau, turėti mažiau finansinių įsipareigojimų.

Pernai rajone vidutinis pradelstas greitųjų kreditų mokėjimas siekė 812 litų. Vidutinis pradelstas mokėjimas už telekomunikacijos paslaugas buvo 597 litai. Pavyzdžiui, Marijampolėje, Varėnoje ir Kalvarijoje vidutinis pradelstas mokėjimas už telekomunikacijų paslaugas viršija 800 Lt. Tenka pripažinti, jog minimalų darbo užmokestį viršijanti skola už telefoną ar internetą yra neatsakingo asmeninių finansų valdymo požymis. Rajone vidutinis pradelstas mokėjimas už komunalines paslaugas pernai siekė 400 litų.  Vidutinis pradelstas mokėjimas bankams ir kredito unijoms pernai buvo 19 tūkst. 773 litai. Vidutinis išperkamosios nuomos – lizingo ir vartojimo kreditų mokėjimas siekė 2095 litus, ir Šakių rajonas tarp 54 savivaldybių užima 16 vietą.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.