Ministras K. Starkevičius: „Šalyje auginama nauja išmokų karta“

starkeviciusGiedrė PLEČKAITYTĖ

Penktadienį Aleksandro Stulginskio universitete vyko Žemės ūkio ministerijos organizuotas informacinis renginys, kurio metu apžvelgtos svarbiausios šių dienų žemės ūkio aktualijos. Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius aptarė esminius dalykus, akcentuojančius Europos Sąjungos paramos naudą Lietuvos kaimui.

Nuotr. Žemės ūkio ministras K. Starkevičius užtiktino, jog 90 proc. ekologiškų produktų yra išties kokybiški.  

Auga nauja išmokų karta

Aleksandro Stulginskio universitete vykusiame Žemės ūkio ministerijos organizuotame informaciniame renginyje „Kaip Lietuvos kaimą pakeitė Europos Sąjungos parama?“ įžanginį žodį tarė žemės ūkio ministras K. Starkevičius. Jo pastebėjimu, pastaraisiais metais sustiprėjo šalies ūkiai. Taip teigti leidžia tas faktas, kad Lietuvos laukuose žemę dirba galinga, šiuolaikiška technika. Šalies žemės ūkyje dominuoja modernūs ūkiai. Sovietmečiu Lietuvoje buvo 75 tūkst., o dabar apie 125 tūkst. traktorių, todėl šiandien galima džiaugtis atnaujintu moderniu traktorių parku. Ministro pastebėjimu, kaimas sparčiai keičiasi. Kaip netolimoje ateityje keisis Lietuvos kaimas, priklauso nuo visų mūsų.
 
Pasak K. Starkevičiaus, pradėta keisti programas, kad kaime neatsirastų nauja socialinių išmokų sistema. „Šiandien turime vieną socialinių išmokų sistemą, kur išmokoms pinigus skiria Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Visai nenujausdami kuriame naują socialinių išmokų sistemą. Nušienauja pievą ir gauna išmokas. Būtina prižiūrėti, kad išmokos nebūtų mokamos tik už elementariai prižiūrimą žemę. Manau, visur turėtų ganytis gyvuliai ir nesvarbu ar tai karvė, ar ožka, ar kiaulės. Turi būti kuriama pridėtinė vertė, o ne nauja socialinių išmokų sistema“,- aiškino žemės ūkio ministras, apie tai kalbėjęs ir Europos Sąjungoje.

Apie ekologiją

K. Starkevičius atviravo, jog dažnai išgirsta klausimą, ar šalyje parduodami ekologiški gaminiai išties yra ekologiški. Jis užtikrino, jog 90 proc. jų išties yra ekologiški. Likusi 10 proc. yra ta dalis, kuri prilygsta šaukštui deguto, įmestam į statinę medaus. Šalies ekologiškų produktų sertifikatą turi išties kuklus gamintojų skaičius. Daugiausiai tokių sertifikatų (33) yra gavę bičių produktų gamintojai. Dar yra trys vaisių ir uogų augintojai, trys daržovių augintojai ir trys vaisių ir uogų produkcijos gamintojai. „Štai turime tokį kuklų skaičių, bet kartais geriau toks kuklus skaičius nei tūkstančiai“,- kalbėjo K. Starkevičius.

Įteiktas naujas sertifikatas

Žemės ūkio ministerijos renginyje specialus išskirtinės kokybės produkto ženklas buvo įteiktas uždaraijai akcinei bendrovei „Kietaviškių gausa“ - naujausiai modernizuotam žieminių šiltnamių ūkiui Lietuvoje. Sertifikatas - didelis paskatinimas bendrovei. UAB „Kietaviškių gausa“ valdybos pirmininkas Donatas Montvilas neslėpė, jog 2011-ieji bendrovei buvo ypač nuostolingi. Europoje nuskambėjęs skandalas dėl E.coli bakterijomis užkrėstų agurkų didelių nuostolių pridarė ir mūsų šalies daržovių augintojams. „Kad taip sureaguos pirkėjai į E.coli propagandą, mes nesitikėjome. Įsivaizduokite, tris keturias dienas sandėliuose turėjome po 4,5 tonų produkcijos ir jos niekam nereikėjo. Mūsų agurkai lietuviški, o parduotuvėse jie sumaišomi su atvežtiniais agurkais iš kitų šalių. Todėl žmogus nepirko ir viskas. Jeigu dar pernai būtume turėję šį ženklą, būtume sutaupę apie 700 tūkst. litų. Mūsų produktas – švarus. Kietaviškiai šio ženklo nepraras“,- sakė D. Montvilas. Jis dėkojo ministerijai, supratusiai, kokia yra situacija šiltnamių ūkyje ir suteikusiai pagalbą.  

Paskelbtas konkursas

Žemės ūkio ministerija paskelbė tradicinio konkurso „Lietuvos kaimo spindulys 2012“ pradžią. Šalies žmonės vėl raginami atsigręžti į kaimą, čia dirbančius žmones ir siūlyti kandidatus atskiroms nominacijoms. Komisijos nariai ragina atkreipti dėmesį į pažangius ūkininkus, atnaujinančius savo ūkį. Pernai buvo balsuojama internetu internetiniame portale Delfi. Kaip tvirtino K. Starkevičiaus, pastebėta atvejų, kai už vieną kandidatą konkrečiai nominacijai, buvo balsuojama daugybę kartų iš to paties kompiuterio. Todėl šiemet nuspręsta grįžti prie senojo balsavimo metodo. Konkurso organizatoriai pasiūlymų laukia iki balandžio antros dienos. Nugalėtojai iškilmingai bus paskelbti birželio mėnesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.