Duris atvėręs Dailės salonas bus kitoks

dailes_salonasGintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį, po kelerių metų pertraukos, Šakiuose duris vėl atvėrė Dailės salonas. Jo savininkė  tautodailininkė Birutė Jakštienė pripažino, kad tiek salonas, tiek pirmame aukšte veikianti krautuvėlė bus kitokie, nes į viską ji žvelgia menininkės akimis.

Nuotr. Dailės saloną Birutė ir Arūnas įkūrė savo lėšomis, -  jie patys buvo idėjų sumanytojai, dizaineriai, statybininkai.

Menininkės akimis ji pažvelgė ir į Dailės salono bei krautuvėlės atidarymą - užeiti į vidų kvietė ne ore besiplaikstantys margaspalviai balionai, o pačios B. Jakštienės ir jos vyro Arūno gamintos gėlės, paukščiukai. Rodos, ir taip laukiamas pavasaris čia greičiau užsuko bei išskleidė didžiulius, pievoje susmaigstytų gėlių žiedus. B. Jakštienė patikino, kad taip ir daug pigiau – nereikia jokių investicijų nei balionams, nei iškaboms. „Vyras išpjovė, aš nudažiau - ir linksma, ir smagu, ir praktiška“, - apie dėmesį traukiančias dekoracijas pasakojo tautodailininkė.
 
B. Jakštienė su vyru Arūnu savo lėšomis Dailės saloną ir krautuvėlę ruošė daugiau nei metus laiko. Patys buvo idėjų sumanytojai, dizaineriai, statybininkai. Neskubėjo, stengėsi daryti apgalvotai, sudėdami visą savo energiją – gal todėl tos patalpos tokios šiltos ir jaukios. „Nuo dvidešimties metų svajojau turėti dailės saloną, nes mėgstu ne tik kurti, bet labai myliu meną ir noriu tuo pasidalinti su kitais“, - teigė salono savininkė. Ji pripažino, kad į pasaulį žvelgia kitokiomis, menininko, akimis, tad ir krautuvėlė, ir Dailės salonas bus kitokie. Moteris atviravo, kad galbūt norėtų tik Dailės salono, tačiau vien jį išlaikyti būtų per sunku, tad pirmame aukšte sumanė įrengti rūbų parduotuvę.

Kol kas dar tik pradžia, nes plėsis ir salonas, ir krautuvėlė, bus teikiamos įrėminimo paslaugos. „Mano visiškai kitoks tikslas – nebūtina pirkti ir tai nebus peršama. Gal žmogus nori tik užeiti ir pasižiūrėti, pailsėti, pasigrožėti. Gal jam nėra nuotaikos, tad čia galės užsukti lyg į parodą“, - kalbėjo B. Jakštienė. Dailės salone galima įsigyti ne tik jos, bet ir kitų dailininkų darbų, o ateityje asortimentas dar plėsis. Daug Birutės darbų iškeliavę į užsienį, tad moteris nori, kad su jos kūryba susipažintų, domėtųsi ar įsigytų ir mūsų krašto žmonės. „Juk tų, kur nupirkti ir yra užsienyje nematys nei vaikai, nei anūkai, o tai yra menas, kuris gali likti ir savame krašte“, - kalbėjo tautodailininkė, pabrėždama ir meno išliekamąją vertę.

Be to, jau dabar salone eksponuojama ir lėlyčių, ir senoviškų lygintuvų kolekcija, ant lentynos puikuojasi senoviškas telefonas – tai nepardavimui, tiesiog šiaip - pasigrožėjimui, galbūt tikrojo meno alkio malšinimui, grožio pajautimui, nes meno alkis, pasak Birutės, rajone tikrai jaučiamas.

Pirmame aukšte, kur dabar prekiaujama drabužiais įvairaus amžiaus moterims ir vyrams, planuojama pastatyti gražias senoviškas vitrinas ir jose sudėti žalvarinius papuošalus. Sidabro dirbiniais prekiaujama nebus, nes jeigu tai būtų autoriniai darbai, jie būtų labai brangūs, o to, ko ir taip galima Šakiuose nesunkiai įsigyti, B. Jakštienė siūlyti nenori. Be to, kaip ji atskleidė, labai norėtų prekiauti ir nertais, austais drabužiais, tačiau kol kas, tai tik ateities planai. Kol kas ji pati čia bus ne tik savininkė, bet ir pardavėja – taip patogiau, o kaip bus ateityje, sako nei planuojanti, nei galvojanti. Aišku, ji džiaugiasi sulaukianti ir kaimynystėje įsikūrusios sesers Rūtos pagalbos. „Būtų juokinga, jeigu viena kitai nepadėtume, nes esame ne tik seserys, bet ir geros draugės“, - sakė B. Jakštienė. Tad pas seserį „Lagūnoje“ nuo šiol, bus prekiaujama daugiau avalyne, o pas Birutę – rūbais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.