Sporto centrui rekomenduojama siekti pelno

sakasGintarė MARTINAITIENĖ

Prieš savaitę Kontrolės komiteto posėdžio metu buvo diskutuojama apie Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre atliktus auditus bei veiklos efektyvumą. Prieš daugiau nei metus galutinai užbaigtam ir veiklą pradėjusiam objektui buvo skirti ne tik pagyrimai, bet ir kritika, vardijami pažeidimai bei raginima ieškoti įvairių sprendimo būtų esamai padėčiai pataisyti.

Nuotr. Administratorius R. Sakas kategoriškai atmetė siūlymą didinti mėnesinį mokestį būrelius lankantiems vaikams.

Nesudaro sutarčių

Komiteto narė Irena Haase akcentavo, kad gana grubūs centro pažeidimai, jog kai kurios organizacijos vykdo veiklą centre be jokių sutarčių. „Nemokėdami jokio mokesčio centro sale naudojasi rankų lenkikai ir „Zanavyko“ krepšininkai, ir tai nereglamentuoja jokios sutartys. Tai grubūs pažeidimai ir taip tęstis negali“, - į centro administratorių Robertą Saką kreipėsi I. Haase. Jai pritardamas Kontrolės komiteto pirmininkas Edmundas Rinkevičius priminė, kad nemokėdama jokių mokesčių sale naudojasi ir Šakių „Žiburio“ gimnazija. Savivaldybės kontrolierė siūlė, kad rajono taryba priimtų sprendimus, kuriuose būtų aiškiai nustatyta, kam patalpos suteikiamos, kokios nuolaidos gali būti taikomos ir pan. Svarbiausia, kad viskas būtų reglamentuota dokumentuose. „Nesvarbu, kad gimnazija neturi sporto salės, bet jūs esate du atskiri juridiniai vienetai ir tai turi būti fiksuojama dokumentuose, o dabar kažkokia netvarka. Ar, gerbiamas administratoriau, suprantate, ko mes norime?“ - teiravosi E. Rinkevičius. Centro administratorius žadėjo iki numatyto laiko parengti reikiamas sutartis ir šiuos niuansus sutvarkyti taip, kaip reikalaujama.
 
Didinti mokesčius?

Nemažai diskusijų sukėlė svarstymas, ar reikėtų Jaunimo kūrybos ir sporto centre būrelius lankantiems moksleiviams kelti mėnesinį mokestį. Įvairias veiklas, tai yra 19 būrelių, centre lanko 317 moksleivių ir už tai moka po penkis litus per mėnesį. Buvo keliamas klausimas, ar šio mokesčio nereikėtų didinti, tačiau čia posėdyje dalyvavusiųjų nuomonės kardinaliai išsiskyrė. Vieni kategoriškai šį siūlymą atmetė, tačiau E. Rinkevičius ir I. Haase siūlė tai apsvarstyti. R. Sakas mano, kad pakėlus mokestį yra tikimybė, kad vietoj 317 gali likti 200 būrelius lankančių rajono moksleivių. Be to, sportinius užsiėmimus dažnai lanko tie, kurie neužsiima jokia kita užklasine veikla, tad tai, kaip mano komiteto narys Kęstutis Gudelevičius, puiki vieta „išsikrauti“, realizuoti save ir nesišlaistyti gatvėmis. „Mes nesame, nebuvome ir nebūsime lygūs“, - aiškino E. Rinkevičius, siūlęs išmokas diferencijuoti. I. Haase aiškino, kad vaikai, kurių tėvų pajamos yra didesnės, galėtų mokėti po 10 litų, tie, kurių pajamos mažesnės, ar tėvai gyvena iš pašalpų, ir toliau mokėtų po penkis litus. R. Sakas šį siūlymą atmetė kategoriškai, motyvuodamas, kad vaikų skirstymas yra neteisingas. Tokiu atveju geriau kelti visiems arba mokesčio nekelti visai. Savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė ragino nepamiršti, kad pirmiausia tai ne pelno siekianti, o vaikų užimtumui skirta įstaiga. „Nuo jūsų pačių priklausys, ar ieškosite būdų ir užsidirbsite, ar ateisite prašyti savivaldybės pagalbos“, - kalbėjo Kontrolės komiteto pirmininkas. I. Haase teigė bent jau kol kas nematanti, jog centras ieškotų būdų surinkti papildomų lėšų. „Ar jūs suprantate, kad baseinas turi uždirbti pinigus ir turi siekti pelno? Tokia yra ateitis ir jei taip nevyks, jūs nepateisinsite projekte keliamų tikslų“, - sakė E. Rinkevičius. R. Sakas kalbėjo, kad nereikėtų atsieti baseino nuo sporto salės, nes tai vienas objektas. „Aišku, be savivaldybės dotacijos nelabai išgyventume, bet baseino ir salės neatsiekime. Baseinas padeda jai išgyventi. Jei per dieną uždirbame tūkstantį litų, tai labai gerai“, - posėdžio metu kalbėjo centro administratorius. Įstaiga gauna pajamas prekiaudama bilietais į organizuojamus renginius ir varžybas, už treniruoklių, biliardo, teniso sporto salės nuomą, baseino teikiamas paslaugas bei tikslinius mokinių įnašus.

Siūlė ieškoti naujos specialistės

Atliekant auditą Jaunimo kūrybos ir sporto centre didžiausias dėmesys buvo skiriamas finansų ir turto valdymui, kreipiamas dėmesys į jo disponavimą, teisėtumą. Savivaldybės kontrolierė A. Domeikienė, tikrindama įstaigos išlaidas pateisinančius dokumentus, neteisėtų, nepagrįstų išlaidų ar kitokių mokėjimų nenustatė. Visgi posėdžio metu kritikos buvo pažerta įstaigoje dirbančiai finansininkei Anelei Žemaitienei, kuriai, pasikeitus apskaitos tvarkymo reikalavimams, gerokai strigo darbas, privėlė klaidų, sunkiai susitvarkė su esama situacija. Susitikimo metu buvo diskutuojama, ar nebūtų galima samdyti naujo žmogaus. Jaunimo kūrybos ir sporto centro administratorius Robertas Sakas tikino, kad moteris turi nemažai patirties, o rasti gerą buhalterį yra beveik neįmanoma užduotis. Visgi Kontrolės komiteto nariai siūlė mąstyti apie tai, kad pensinio amžiaus specialistę ateityje turėtų pakeisti jaunas, inovatyvus specialistas. „Neprisiriškite prie to vyresnio amžiaus žmonių, nes paskui patys dejuojate, kad daro klaidas, nemoka dirbti, netaiko naujovių. Reikia ne sakyti, kad neina rasti, o iš tikro ieškoti. Netikiu, kad rajone nėra gerų ir jaunų buhalterių“, - teigė I. Haase. Buvo kalbama ir apie tai, ar nereikėtų pagalvoti apie šių paslaugų pirkimą iš šalies.

Kontrolės komiteto narys Zigmas Povilaitis pastebėjo, kad objektas sunaudoja daug išlaidų komunalinėms paslaugoms, ypač šildymui ir elektrai. Centro administratoriaus buvo teiraujamasi, ar nebuvo svarstoma jungtis prie UAB „Šilumos tinklai“ ir taip galbūt sutaupyti, tačiau R. Sakas paaiškino, kad pradėjus jam dirbti projektas buvo parengtas, ir vietinė dujinė katilinė jau buvo suprojektuota.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.