Pasėlių deklaravimas stebina naujovėmis

Balandžio 23 dieną prasidėjo kasmetinis pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravimas, kuris truks iki birželio 15 dienos. Pavėlavus deklaruoti žemės ūkio naudmenas bus galima tai atlikti ir po šio termino, iki liepos 10 dienos, tačiau tuo atveju parama bus mažinama 1 proc. už kiekvieną uždelstą dieną. Šiųmetis pasėlių deklaravimas ūkininkams pateikia naujų iššūkių.  

Pranešama, jog metai iš metų kartojasi ta pati Europos Sąjungos komisijos teikiama pastaba Lietuvai dėl per didelių žemės ūkio naudmenų plotų deklaravimo. Žemės sklypai yra dideli, todėl labai sunku užtikrinti jų kontrolę. Pasak Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pavaduotojos Birutės Matusevičiūtės, atsižvelgiant į ES Komisijos reikalavimus, buvo imtasi  priemonių sumažinti kontrolinius žemės sklypus, atsižvelgiant į natūralias gamtines ir istorines ribas. Koks bus rezultatas, tą bus galima pamatyti rudeniop. „Kaip sakoma, žymiai geriau yra paplušėti, negu sulaukti Lietuvai taikomų sankcijų ir negauti paramos“,- teigė Nacionalinės mokėjimo agentūros specialistė Sigutė Stakvilevičienė. Šiemet, atliekant pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravimą, žemės sklypai bus padalinti vadovaujantis ortofotografinėmis nuotraukomis, darytomis 1998, 2005-2006, 2009-2010 metais. Tokiu būdu bus paimta atitinkamo žemės sklypo istorija. Lauko išskaidymas į blokus bus atliktas pagal minėtose nuotraukose esančias natūralias ribas: griovius, kelelius ir kt. Jeigu po suskirstymo į blokus liks šešių arų žemės plotelis, už jį ūkininkas išmokos negaus. Pasak Janukiškių kaimo ūkininko, žemės ūkio specialisto Arvydo Babušio, blokų suskirstymas nėra labai blogas dalykas. Tačiau tai, anot specialisto, kur kas anksčiau galėjo atlikti seniūnijose dirbantys specialistai. Galbūt tokiu atveju būtų išvengta nesusipratimų. „Mano yra vienas didelis laukas. Vienu metu buvo keliukas, kitoje vietoje tuo momentu  pravažiavo kelis sykius, padarė nuotrauką ir ta riba nuėmė mano lauko kraštą. Liko 11 arų. Tą 11 arų padalino dar per pusę. Gaunasi, kad aš už juos negausiu išmokų“,- aiškino ūkininkas.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.