Šakiuose - pirmoji ir kol kas vienintelė vegetarinė virtuvė

sedbaraiAsta GVILDIENĖ

Maždaug prieš mėnesį Šakiuose įsikūrusioje „IKI“ parduotuvėje duris atvėrusi pirmoji ir kol kas vienintelė rajone vegetarinių valgių virtuvė „Puri“ jau turi savo klientų. Pasak jos savininkų Giedrės ir Juliaus Šedbarų, pradėjusių šeimos verslą nuo kebabinės ir „Ekofan“ ekologiškų prekių parduotuvės, ajurvedinės virtuvės idėja kilo kaip alternatyva greito maisto išsinešimui į namus. Skirtumas tik tas, kad čia galima nusipirkti skanaus, sveiko ir šviežio maisto, kuriame nėra nei mėsos, nei žuvies, nei kiaušinių. Ir svarbiausia – daug ir nebrangiai.

Nuotr. G. ir J.Šedbarai pasielgė labai drąsiai, kai nusprendė savo verslą kebabinėje ir „Ekofan“ parduotuvėje perleisti kitiems ir pradėti viską nuo pradžių atidarant vegetarinę virtuvę.

Paskatino gyvenimo būdas

„Atidaryti Šakiuose savo vegetarinę virtuvę nebuvo labai sena svajonė, nes vegetarais esame dar tik dveji metai. Tačiau suprasdami, kad sveikas maistas ir kebabinė – tai du nesuderinami dalykai, jos atsisakėme. Be to, tai nesiderino su mūsų gyvenimo būdu - patys nevalgydami mėsos, siūlėme ją kitiems, - atviravo G.Šedbarienė. – Žinodami sveikos mitybos svarbą, draugų paskatinti, kaip alternatyvą, ryžomės rajono gyventojams pasiūlyti maisto be mėsos, be žuvies, be kiaušinių, tačiau labai skanų, lengvai virškinamą, sotų ir turintį gyvybinės energijos.“
 
Klientų daugėja

Paklausti apie konkurenciją su miesto viešojo maitinimo įstaigomis, drąsiai pasielgę perleisdami savo verslą kebabinėje ir „Ekofan“ parduotuvėje kitiems ir pradėję viską nuo nulio, jauni verslininkai tikino nesijaučiantys ir nelaikantys jų savo konkurentais. Pirmosios ir kol kas vienintelės vegetarinių valgių virtuvės savininkai klientų gausa nesiskundžia. „Kiekvieną dieną klientų daugėja. Ateina ir jauni, ir pagyvenę žmonės. Pietų porcijų neįmanoma apskaičiuoti. Būna, kad ir pritrūkstame. Tada siūlome kitus karštus užkandžius.  Šakiuose turime nemažai bendraminčių, kurių ratas vis plečiasi, nes vis daugiau žmonių, paragavę vegetariško maisto, čia sugrįžta, - teigė jie. – Susidomėjimas sveika gyvensena populiarėja visame pasaulyje, tad ir mūsų kraštas  - ne išimtis. Jau turime ir tokių klientų, kurie valgo kiekvieną dieną. Tačiau ateina ir žmonės, kurie yra ne vegetarai, bet nori tiesiog paragauti šio maisto, paįvairinti savo mitybos racioną.“

Pradžia sunki

Pasak vegetarinės virtuvės savininkų, pradžia sunki – prie viryklės tenka suktis nuo ankstyvo ryto. Nuo 7 val. jie jau kepa duoną, samosus, ieško receptų pietų valgiams, saldumynams, užkandžiams, derina produktus ir prieskonius. Mat ajurvedinė vegetariška virtuvė daugiau būdinga Rytų kraštams ir ją reikia pritaikyti europiečiams, kurie visai kitaip derina daržoves, nenaudoja tokių aštrių prieskonių kaip, pavyzdžiui, Indijoje. Todėl siūlomi ir tokie įprasti lietuviški patiekalai kaip žemaičių blynai ar lietiniai, tik be mėsos, su įvairiausiais varškės sūrio, daržovių ir vaisių įdarais.

Nors neįtikėtina, tačiau akivaizdu – per keturias savaites „Puri“ nepasikartojo nei vienas pietų patiekalas. Viskas šviežia ir skanu, tačiau svarbiausia – porcijos didelės, o kainos, kaip toje reklamoje, tikrai nesikandžioja.   

Siūlo ajurvedinių prekių

„Šalia vegetarinės virtuvės atidarėme ir mažutę krautuvėlę, kurioje kiekvienas gali įsigyti jam reikalingų ajurvedinių prekių“, - džiaugėsi G.Šedbarienė. Čia kiekviena, net ir labai išranki šeimininkė, gali išsirinkti jai patinkančių natūralių prieskonių, aliejų, himalajų druskos ir t.t. Belaukiant maisto išsinešimui, galima paskaityti ajurvedinės, sveiką gyvenimo būdą propaguojančios literatūros. Beje, ajurvedinėje virtuvėje nerasite ir česnakų su svogūnais, kurie Rytuose naudojami kaip vaistas. Juk vaistų mes kasdien nenaudojame, todėl ir šių daržovių kasdien vartoti nesiūloma. Ajurvediniuose patiekaluose nėra ir grybų., nes jie auga miško tankmėje, kur jų nepasiekia saulės šviesa, todėl grybai neturi gyvybinės energijos.

Praktika išsklaido visus mitus

Dvejus metus praktikuojančios vegetarės teigimu, praktika išsklaido visus mitus apie tai, kad nevalgant mėsos organizmas negauna pilnaverčio maisto, visų reikalingų vitaminų ir mineralų. „Kol buvome visavalgiai ir valgėme mėsą, mūsų mažoji dukra sirgo mažakraujyste, kai tapome vegetarais – ši liga pasitraukė, - tvirtino G.Šedbarienė. – Galima išvedžioti kaip nori, tačiau visų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų pakanka valgant tik vaisius, riešutus, daržoves ir pieno produktus. Svarbu nesielgti drastiškai – nemesti visavalgio gyvenimo būdo, kol neišmoksti derinti produktų be lavonienos – mėsos, žuvies, kiaušinių... Pasaulyje daugybė vegetarų, kurie yra sveiki ir ilgaamžiai.“ Mokslininkai šiandien pripažįsta, kad žmonės, nevalgantys mėsos arba ją valgantys su saiku – gyvena ilgiau.

Mąsto apie labdaringą maitinimą

Prakalbus apie ateities planus, „Puri“ savininkai prasitaria, kad planuoja ir toliau rengti įvairius sveikos gyvensenos, vegetarinės mitybos seminarus, mokymus psichologinėmis ir dvasinėmis temomis, praktinius maisto gaminimo užsiėmimus. Be to, ajurvedinius produktus, dalyvaudami mugėse ir įvairiose bendruomenių šventėse, jie pristatys ne tik šakiečiams, bet ir kitų rajono vietovių gyventojams. Visai netolimoje ateityje vieną kartą per savaitę tam tikru laiku vegetarinė virtuvė bus atvira sunkiau gyvenantiems rajono gyventojams, kuriems išsinešimui bus siūlomi labdaringi pietūs. Beje, vedinėje kultūroje ir yra propaguojamas nemokamo maisto dalijimas alkstantiesiems. Džiugu, kad jauni mūsų rajono verslininkai vis dažniau pagalvoja ne tik apie savo verslo pelną, bet ir pasirūpina šalia savęs esančiais žmonėmis, kuriems reikia pagalbos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.