Rankų darbą miškuose keičia šiuolaikiška technika

medkirteGiedrė PLEČKAITYTĖ

Paskutiniuoju metu VĮ Šakių miškų urėdija kasmet atnaujina techninę bazę. Beveik mėnuo laiko urėdijos administruojamuose miškuose medžiai kertami neseniai įsigyta daugiau nei vieno milijonų litų vertės nuosava modernia medkirte. Dieną ir naktį turėsianti dirbti medkirtė, tikimasi, greitai atsipirks.

Nuotr. Medkirtys A. Sola teigė, jog norint išmokti valdyti šiuolaikišką techniką reikia nemažai nusimanyti apie naujausias technologijas.

Milijoninė investicija

VĮ Šakių miškų urėdijos administruojamuose miškuose dirba tik prieš kelias savaites parvežta moderni „Ponsse“ firmos medkirtė. Daugiau nei vieną mln. litų kainavusią medkirtę šakiečiai įsigijo palaiminus Generalinei miškų urėdijai prie Aplinkos ministerijos, kuriai urėdija pateikė investicinį planą ir įrodė, kad pirkinys atsipirks. Kol kas naujoji technika dirba daliniu pajėgumu – tai yra tik dienomis. Ateityje darbus planuojama vykdyti ištisą parą. „Planuojame daryti dvi arba tris pamainas, kad medkirtė dirbtų ištisą parą. Nedirbsime tik balandžio gegužės mėnesiais“, - aiškino urėdijos vyr. inžinierius G. Bacevičius, patikindamas, kad medžių neiškirs nė vienu daugiau nei numatyta planuose. Rajono valstybiniuose miškuose kasmet iškertama iki 100 tūkst. kubinių metrų medienos. Šis rodiklis nesikeičia jau dešimtmetį. Beje, naująja medkirte per metus planuojama iškirsti 30 - 50 tūkst. kubinių metrų medienos. Per parą ja iškertama apie 100 – 150 kubinių metrų medienos.  
 
Išsivaduos nuo rangovų

Lig šiol urėdijos miškuose medžių kirtimo darbus tokia technika atlikdavo konkursus laimėjusios įmonės. „Šios technikos įsigijimas – tai žingsnis į priekį. Lig šiol miško kirtimas vykdavo rangos būdu. Dabar nuo 30 iki 50 proc. savo fondo galėsime išsikirsti patys“,- tikino urėdijos vyr. inžinierius G. Bacevičius. Įsigyta naujoji medkirtė, manoma, urėdiją išlaisvins nuo rangovų. Beje, prieš trejus metus Šakių miškų urėdijoje darbavosi net 28 rangovinės įmonės, atlikusios medžių kirtimo ir išvežimo darbus. Tačiau jau šiemet dirba tik aštuonios įmonės. Pasak inžinieriaus, galvojama, kad ateityje ir likusios įmonės pasitrauks iš rajono, norintys dirbti žmonės bus įdarbinti urėdijoje.

Darbo privalumai

Naujuoju urėdijos pirkiniu dirbti apmokyti trys geriausiai užsirekomendavę darbininkai. Antradienį Šilagirio girininkijoje medkirtę valdė 18 metų darbo patirtį turintis medkirtys Algimantas Sola. Džiaugdamasis puikiomis darbo sąlygomis darbuotojas maloniai pademonstravo šiuolaikišką medžių pjovimo techniką. Beje, ją įvaldyti, kaip pripažino pats A. Sola, nebuvo taip paprasta, mat kiekvienas medkirtės kabinoje esančio mygtuko paspaudimas reiškia vis kitą operaciją. „Kažką turi bendro su medveže, bet visa kita - naujovė, tačiau nesunku perprasti. Žiūriu į medį, į kompiuterį, pats vertinu, ar medis supuvęs, ar nesupuvęs“,- teigė A. Sola. Medkirtys pripažino, jog ir dirbant su kompiuterizuota šiuolaikiška technika vis tiek įmanoma pridaryti klaidų, todėl sako, jog žmogus ir čia labai reikalingas.

Žinoma, naujoji technika mažina rankų darbo resursus. Anksčiau prie medžių pjovimo darbuodavosi daugiau nei dešimt žmonių, dabar užtenka ir vieno. Sparčiai besiskverbiančios naujovės padeda užtikrinti pačių žmonių saugumą. Mat pagal nelaimingų atsitikimų skaičių darbas miške užima antrąją vietą, po nelaimių statybvietėse. Pasak inžinieriaus, ypač pavojingas vėjavartų ir vėjalaužų tvarkymas. Būtent jas tvarkant šiemet rajone įvyko vienas nelaimingas atvejis, kuriame nukentėjo darbuotojas.

Per pastaruosius kelerius metus tai ne pirmas urėdijos naujas modernus pirkinys, jų įsigyti planuojama ir daugiau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.