Žemdirbius vilioja grikių auginimas

grikiaiGrikių augintojai tik spalio mėnesį dairosi į laukus ir sprendžia, kada būtų galima pradėti šios kultūros derliaus ėmimą. Sakoma, jog grikiai yra nepelnytai pamiršta kultūra. Dar visai neseniai parduotuvių lentynose buvo neįmanoma rasti grikių, o jiems atsiradus kainos išgąsdino ne vieną pirkėją. Teigiama, jog šiemet išaugo auginamų grikių plotai.

Nuotr. Pernai Šakių rajone buvo auginama 48,11 ha, o šiemet - 177, 31 ha grikių.

Kiek daugiau nei prieš metus laiko šalies parduotuvių lentynose dėl padidėjusio grikių poreikio neliko šios kultūros kruopų. Praėjus kuriam laikui, grikiai prekyboje ypač pabrango. Už kilogramo nesveriantį grikių pakelį tekdavo pakloti beveik 7 litus. Šiandien šios kruopos ne ką pigesnės. Pigiausiai už 800 g grikių maišelį parduotuvėje prašoma 3,59 lito. Už geresnės kokybės tokio pat dydžio pakuotę tenka mokėti 6,29 lito. Skrudintų grikių 800 g maišelis kainuoja 6,19 lito. Įmantriau įpakuoti – tai yra po 100 g keturios pakuotės grikių kainuoja nuo 3,99 iki 4,99 lito. Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse šių metų kovo antroje pusėje (03 19–25) grikiai buvo superkami vidutiniškai po 1 385,5 Lt/t – 17,4 proc. didesne kaina negu prieš mėnesį (02 20–26). Pasak Lekėčių krašto ūkininko Raimundo Morkevičiaus, šiemet grūdų supirkėjai už toną grikių siūlo 950  - 980 litų. Ankstesniais metais mokėjo po 2500 litų.
 
Grikių stygius ir išaugusi jų supirkimo kaina sudomino šalies žemdirbius. Valstybinės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro pateiktais duomenimis, palyginus su pernai metais, šalyje žymiai išaugo grikių laukų plotai. Skaičiuojama, jog šiemet šalyje grikiais buvo apsėta 36 tūkst. 817,99 ha žemės, pernai grikiai augo 27 tūkst. 500 ha plote. Žymiai daugiau grikių šiemet auginta ir Šakių rajone. Jei pernai jų deklaruota 48,11 ha, tai šiemet net 177, 31 ha. Pavyzdžiui, kaimyninis žemdirbiškas Vilkaviškio rajonas nesusigundė šios kultūros auginimu. Čia grikiais užsėtų pasėlių plotai išaugo nežymiai. Jei 2011 metais šiame rajone grikių buvo pasėta tik 0,42 ha, tai šiemet – 18,67 ha. Žinoma, šios kultūros lyderiais išlieka prastesnėse žemėse ūkininkaujantys dzūkai. Varėnos rajono ūkininkai šiemet augino 3 tūkst. 826,09 ha grikių.        

Trečius metus grikius auginantis lekėtiškis R. Morkevičius šiemet šia kultūra užsėjo 30 ha žemės. Pasak ūkininko, grikių auginimas ganėtinai prastose žemėse jam pasiteisino. Ūkininkas pripažįsta, kad šiemet grikiams nėra palankūs metai. Šiuo metu vyraujantys drėgni orai trukdo jų kūlimą. Šiemet grikių kuliama kiek daugiau nei po vieną toną iš hektaro. Esant palankiems orams jų galima prikulti nuo 1,5 iki 2 tonų. Šią kultūrą antrus metus auginantis Albertas Navarskas pernai iš vieno ha kūlė po 1,5 tonos, šiemet - apie toną grikių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.