Nuo ateinančių metų verslo liudijimai kainuos brangiau

Nuo ateinančiųjų metų verslo liudijimai kainuos net 90 litų daugiau nei šiemet. Tokį sprendimą spalio 31 dienos posėdyje priėmė rajono savivaldybės taryba. Kadangi nuo spalio 1 dienos minimali alga padidėjo iki 850 litų, tai šiai sumai pritaikius pajamų mokesčio tarifą, nustatytas 1530 litų fiksuotas pajamų mokesčio dydis. 2012 metais šis dydis siekė 1440 litų. Taip pat patvirtintas ir lengvatų, taikomų gyventojams, įsigyjantiems verslo liudijimus 2013 metais vykdomai veiklai, rūšių ir dydžių sąrašas.

Pasibaigus 2011 metų lengvatoms, kai verslo liudijimą buvo galima įsigyti už 120 litų, šiemet jis kainuoja net 12 kartų brangiau - 1440 litų, o kitais metais kainuos dar daugiau – 1530 litų. Tačiau, pasak rajono savivaldybės Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, nežiūrint į padidėjusią kainą, 70 proc. gyventojų verslo liudijimus įsigyja su lengvatomis. Verslo liudijimai ateinančiais metais išlieka tik tiems, kas užsiima pačiomis smulkiausiomis veiklomis, nes sumažėja verslo rūšių, kuriomis galima verstis įsigijus verslo liudijimą. „Ateinančiais metais juridinis asmuo, teikiantis fiziniams asmenims paslaugų daugiau nei už 150 tūkst. litų per metus, negalės dirbti su verslo liudijimu, o turės įsigyti individualios veiklos pažymą, - teigė E.Grigaitienė. - Tačiau ši  galimybė geresnė nuslėpti mokesčiams. Už verslo liudijimus susimokama tikrai nedaug, nes visiems metams įsigyjančių nėra. Jei perkama – tai tik mėnesiui, savaitei ar keletui dienų, o dirbama ilgiau. Taip ir gudraujama.“
 
Mažesnis fiksuoto pajamų mokesčio dydis nustatomas atskiroms gyventojų grupėms – neįgaliesiems, asmenims, sulaukusiems pensinio amžiaus, motinai ar tėvui, vienam auginančiam vaikus iki 18 metų arba vyresnius, jei jie mokosi dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, moksleiviams, dieninių skyrių studentams, besiverčiantiems tradicinių amatų veikla ir kt. Iki šių metų spalio 1 dienos įsigyti 547 verslo liudijimai, 382 iš jų - su lengvatomis. Į rajono savivaldybės  biudžetą įplaukė 171 tūkst. 732 litai. Daugiausiai verslo liudijimų įsigyta prekybai, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų bei soliariumų veiklai. Taip pat atgijo ir apdailos  bei specialieji statybos darbai - stogų dengimas, pamatų klojimas, betonavimas ir kt. veikla. Praėjusiais, 2011 metais, rajono gyventojai įsigijo 795 verslo liudijimus ir sumokėjo 31 309 litus pajamų mokesčio. Daugiausiai verslo liudijimų per pastaruosius metus rajone buvo įsigyta prekybai, žemės ūkio paslaugų bei kirpyklų veiklai, pastatų atstatymui bei remontui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.