Kuo šiemet didžiuojasi žvejai?

bybartasSima KAZARIAN

Lapkričio 23 diena – Šv. Klemenso, Žvejų diena. Ta proga nusprendėme pasidomėti, kokiais laimikiais šiemet džiaugėsi rajono žvejai.

Nuotr. Toks 5,6 kg sveriantis ūsorius – gan retas laimikis. Jį, plaukiojantį Nemune prie Plokščių, pagavo R. Bybartas.

O sužinoti ne taip paprasta, juk nėra jokio registro, tačiau žvejai vienas kitam pasipasakoja. Štai Juozo Delnevičiaus žūklės reikmenų parduotuvėje kabo tikrai įspūdingų laimikių nuotraukos.

Kai paklausiau, kaip šiemet sekėsi mūsų žvejams, J. Delnevičius parodo į įspūdingą Vytauto Unguvaičio sugautą šamą ir pajuokauja: „Kaip tie žmonės ir nebijo maudytis Nemune, kai tokie gyviai jame plaukioja.“ Iš tiesų, keliasdešimt kilogramų sveriantis šamas atrodo efektingai. Tačiau tai ne vienintelis šio patyrusio žvejo laimikis, apie jį mes jau rašėme vasarą.
 
„Šeštadienį Braškių tvenkinyje pagavau lydeką sveriančią nepilnai aštuonis kilogramus“,- pasakoja V. Unguvaitis. – Kalbant apie šamus, tai pagavau jų sveriančių 10 kg, 15 kg ir 30 kg.“

Kokių taisyklių, o gal net prietarų laikosi žvejas, vieną po kitos traukiantis tokias žuvis? „Prietarų daug visokių yra, bet ką rimtai iš tikrųjų žiūriu, tai vėją, jo kryptį ir slėgį. Šiaip tai kiekvienai žuviai ruošiuosi iš anksto: renkuosi žvejybos įrankius, vietą, masalus, atsižvelgiu į metų laiką, tos dienos orą. Daug kas sako, kad įtakos turi ir mėnulio fazė, bet aš tuo netikiu“, - pasakojo V. Unguvaitis. Anot jo, pagal orą pasirenkamas ir vandens telkinys. „Kai stiprus vėjas, neini į mažą tvenkinį, ieškai krūmokšniais apaugusių užuolankų. Ten dažniausiai susirenka mailius, o kur mailius, ten ir plėšrios žuvys“,- kalbėjo V. Unguvaitis. Jis pasakojo, jog žvejai turi daug prietarų, pavyzdžiui, niekada negalima gerti žvejyboje už žuvis, kurios dar nepagautos, na, ir aišku, negalima linkėti sėkmės žvejyboje. „Nei žvyno, nei uodegos, reikia sakyti išeinančiam žvejoti žmogui“,- šypsojosi V. Unguvaitis.

Smagių staigmenų žūklėje sulaukė ir kiti rajono žvejai. Raimundas Bybartas pagavo ūsorių, kuris svėrė 5,6 kg. Tai gan retai pagaunama žuvis, žvejui pasisekė ją sužvejoti Nemune prie Plokščių.

Plokščiuose būta ir daugiau laimikių. Domantas Karalius iš Kubilių pagavo Nemune lydeką, kurios svoris buvo 8 kg, o ilgis 1m. Georgi Kazarjan iš Plokščių pagavo lydeką, kurios ilgis siekė 1 m 5 cm. Ji svėrė 7,5 kg. Gražuolė buvo alkana, kadangi atidarius skrandį jis buvo visai tuščias.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.