Kudirkos Naumiestyje – nauji nuotekų valymo įrenginiai

valymo_irenginiaiSima KAZARIAN

Dvidešimt mėnesių trukę darbai baigėsi ir naujieji Kudirkos Naumiesčio nuotekų valymo įrenginiai pradėjo dirbti visu pajėgumu.

Nuotr. Ši nauja uždaro tipo SBR nuotekų valykla aptarnaus Būblelius ir Kudirkos Naumiestį.


Praėjusį ketvirtadienį vyko darbų pridavimas. Tai pažangios SBR technologijos valymo įrenginiai, kiti tokie yra tik Lukšiuose. Užsakovas UAB „Šakių vandenys“ vadovas Vaidas Litinskas teigė, kad yra patenkintas rezultatu, o be to, ir projektą pavyko „klaikiai pigiai“ įgyvendinti.

Pažangi technologija

Kudirkos Naumiesčio aglomeracijos nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcijos projekto darbų generalinis rangovas – UAB „A. Žilinskis ir KO“. Subrangovas, kaip projektuotojas ir technologijos teikėjas buvo UAB „Evikta“. Šios bendrovės inžinierius Giedrius Kazakevičius pasakojo, jog valykla suprojektuota pagal pažangią SBR technologiją: „Tai periodinio veikimo reaktoriai, procesai vyksta tame pačiame rezervuare skirtingu metu.“
 
Po valykla įrengti šešių metrų gylio rezervuarai, į kuriuos sutekės visos nuotekos. Uždaro tipo valykla turi daug privalumų, vienas jų – į aplinką išleidžiama minimaliai nemalonių kvapų: „Kadangi nėra atvirų rezervuarų, nemalonūs kvapai sumažinami daug procentų,- teigė G. Kazakevičius. - Kitas dalykas, valykla kompaktiška savo išdėstymu, viskas vienoje vietoje, mažai lauko tinklų. Visas valdymas taip pat vietinis. Skydinėje yra valdymo panelė, matyti visi parametrai, grafikai, galima pasižiūrėti, kokie buvo koncentracijos debitai.“ Yra galimybė pasižiūrėti net ir mėnesio istoriją. „Jei pablogėja situacija, išvalymo rodikliai, pagal registrus eina automatiškai atsekti, kas buvo. Gal atėjo kažkokios labiau užterštos nuotekos, gal temperatūra prasta buvo, galbūt išbalansavo sistemą, nes atplūdo labai daug lietaus vandens“,- pasakojo technologas.

Lietaus nebijo

UAB „Evikta“ yra dirbusi ir kitose Lietuvos vietose, tokio pat SBR tipo valyklą, tik triskart didesnę, jie jau yra paleidę Švenčionėliuose. „Šakių vandenys“ tokią valyklą jau turi Lukšiuose. „Tik ten su debitais vargsta, nes kai smarkiau palyja, priplūsta labai daug lietaus vandens. Gal penkis kartus daugiau nei numatyta projekte. Normaliu oru viskas veikia puikiai, bet kai lietus – vargas. Čia irgi lietaus vandens bus nemažai, žiūrėsim, kaip bus, bet manau, kad net ir per tą lietų turėtume susitvarkyti, nes technologija, automatika duoda šiek tiek lankstumo“,- kalbėjo G. Kazakevičius.

Atvykę tikrintojai savo pastabas pateiks artimiausiu metu. Buvo pastebėta, kad vietomis įsmukęs, akėtas aplink esantis asfaltas. Jis paklotas vienu 6 cm sluoksniu. Buvo rasta ir daugiau neatitikimų, trūko gesintuvų, turėjo pastabų darbų saugos inspektorius. Šiuos ir kitus trūkumus reikės ištaisyti per ateinančius metus. Valyklai teikiama 10 metų garantija.

Užsakovai patenkinti

Tuo tarpu UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas teigė naująja valykla esąs patenkintas: „Mums, kaip užsakovams, iš principo, gerai. Turėjom kažkokį sulūžusį daiktą, grabą, o  dabar ką turim? Pasaka. Nuo šiol mūsų vyrams dirbti ir aptarnauti šią vietovę bus daug patogiau, visai kitas reikalas.“

Projekto vertė – 3,7 milijono, iš kurio 189 tūkstančiai liko kaip nepanaudotas užsakovo rezervas. V. Litinskas akcentavo, kad darbai atlikti pigiai. „Iš tiesų klaikiai pigiai padarė, kaip pagal tokius darbus. Čia jau ne tas žodis, iš tikrųjų. Palyginus su kitais objektais, ką darydavom, tai sumos čia juokingos. Labai pigiai nusipirko ir su nuostoliu jie turbūt „išėjo“. Aišku, tai ne mūsų bėdos. Smagu, gerai, kad padarė“,- džiūgavo Vaidas Litinskas.

Aptarnauti šį objektą nereikės nei vieno etato, praktiškai prie šios valyklos nereikės pastoviai būti nė vienam žmogui. Ją aptarnaus tie patys trys darbuotojai, kurie ir iki šiol aptarnavo didelę zoną iki Panovių, Išdagų. Darbuotojai tuo tarpu tikisi, kad nors ir ne iš karto, tačiau perprasią šios modernios valyklos veikimo principus.

Nuotekos į naująją valyklą atbėgs iš Kudirkos Naumiesčio bei Būblelių, bus aptarnaujami 1838 gyventojai.
Dumblas bus nusausinamas ir talpinamas dviejose aikštelėse, kurios užsipildys per dvejus metus. „Po to, nežinau. Šakiuose turime pasirašę sutartį su ūkininku ir jis pasiima dumblą trąšai. Tai bus taip, arba vešime į Marijampolės dumblo deginimo fabriką, bet už tai mums dar reikės susimokėti“,- teigė V. Litinskas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.