Taikomos selekcinio užmokesčio išimtys

lipskasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Pirmasis šių metų rajono ūkininkų susirinkimas sulaukė didelio žemdirbių dėmesio. Pilnutėlėje savivaldybės posėdžių salėje su rajono ūkininkais atvyko susitikti Žemės ūkio rūmų Augalininkystės skyriaus vedėjas Rimantas Lipskas. Jis pristatė ūkininkams taikomo selekcinio užmokesčio naujienas, aptarė pasitaikančias klaidas.  
 
Nuotr. Augalininkystės skyriaus vedėjas R. Lipskas rajono ūkininkus supažindino su selekcinio užmokesčio rinkimo sąlygomis.
 
Apmokestinama tik sertifikuota sėkla
 
Įstojus į Europos Sąjungą, numatyta, kad Lietuvos ūkininkai privalo mokėti selekcinį užmokestį už javų, rapsų ar bulvių sėklą. Septynerių metų pereinamasis laikotarpis, kurį Lietuva buvo išsiderėjusi stodama į ES, baigėsi 2011 metų sausio 1 dieną. Šiomis dienomis šalies žemdirbiai pradeda gauti raginimus susimokėti selekcinį užmokestį už praėjusius metus.

Žemės ūkio rūmų Augalininkystės skyriaus vedėjas R. Lipskas rajono žemdirbių prašė atkreipti dėmesį, ar nėra selekcinis užmokestis nustatytas už pačių sertifikuotą sėklą, užaugintą sėklininkystės ūkiuose. „Praktikoje pasitaikė tokių klaidų. Ar deklaruojant pasėlius, ar jų sistemoje gali būti įsivėlusi klaida, kad pačių sertifikuotos sėklos pateko į selekcinį užmokestį.“, - teigė R. Lipskas. Susidūrę su tokia situacija, ūkininkai turėtų persiųsti kopijuotą sėklos sertifikatą ir sąskaitą šį užmokestį renkančiai Lietuvos sėklininkystės asociacijai ir klaidos bus pataisytos.

Be to, užmokestis netaikomas nesaugomoms veislėms. „Tai yra saugomų veislių užmokestis. Nuo įregistravimo ir patentavimo saugomoms veislėms suteikiama 25 metų teisinė apsauga. Tai yra autoriaus produktas ir už tai, kad jūs ja naudojatės, jie turi teisę rinkti užmokestį. Nesaugomų veislių yra mažai“, - teigė R. Lipskas.

ES direktyva numato, kad smulkieji augintojai, auginantys iki 30 ha javų ir 10 ha bulvių, nuo šio užmokesčio atleidžiami.

Suabejota užmokesčio teisėtumu

Paskaičiuota, jog šalyje sertifikuota sėkla pernai buvo apsėta apie 0,5 mln. ha žemės ploto. Kiekvienas ūkininkas už hektarą javų mokės po aštuonis litus ir po 18 litų už hektarą rapso.  

Ūkininkai nepasitenkinimą reiškė dėl gaunamų išankstinių sąskaitų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kurį sumokėjus, kaip žinia, metų pabaigoje galima susigrąžinti. „Pagal išrašomas tikrąsias sąskaitas, kaip jūs žinote, reikia mokėti PVM. PVM - plaukiojantis dalykas. Jeigu sumokate, jums jį gražina. Jeigu parduodate, jūs jį mokate valstybei. Jeigu išrašytų tikras sąskaita reikėtų mokėti PVM“, - teigė R. Lipskas.

Kaip pastebėjo Šakių rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Rimantas Valiukas, selekcinis užmokestis renkamas be jokio teisinio pagrindo. „Ūkininkai gavo raštą, kad susimokėtų. Be PVM numerio, be nieko. Tik kai sumokės, gaus tikrąją sąskaitą“, - kalbėjo R. Valiukas. Beje, šalies bendrovių asociacija suabejojo selekcinio užmokesčio rinkimo teisėtumu. Pasak R. Lipskaus, bendrovių asociacija siuntė užklausimą Lietuvos arbitražo asociacijai dėl prašomo užmokesčio surinkimo teisėtumo. Lietuvos arbitražo asociacijos teirautasi, ar Lietuvos sėklininkystės asociacijos ir Žemės ūkio rūmų sprendimai yra privalomi ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms, kai pastarieji nebuvo asmeniškai informuoti apie šiuos sprendimus bei nesuteikė įgaliojimų Žemės ūkio rūmams veikti jų vardu. „Selekcinis užmokestis yra visoje Europoje ir pasaulyje. Tai yra selekcininkui skirti pinigai už autorines teises“, - teigė R. Lipskas.

Selekcinį užmokestį pageidauja rinkti Lietuvos sėklininkystės asociacija. Ji prie derybų stalo kviečia tiek augintojus, tiek visas kitas suinteresuotas puses, kad būtų sprendžiami šie klausimai. Kaip toliau bus renkamas šis užmokestis dar neaišku, nes pasiūlymų turi ir bendrovių asociacija, ir visos kitos suinteresuotos organizacijos. Šią savaitę Žemės ūkio ministerijoje planuojamas pasitarimas dėl selekcinio užmokesčio rinkimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.