Trijose seniūnijose – galvijų leukozės židiniai

kasiliauskasGiedrė PLEČKAITYTĖ
 
Rajono galvijų augintojai vis dar susiduria su sunkumais siekiant sveikos bandos statuso. Kaip žinia, neturint šio statuso neįmanoma sklandi prekyba galvijais. Be to, Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė tris seniūnijas, kuriose galvijai masiškai serga leukoze. Iš leukozės židiniais virtusių vietovių nerekomenduojama pirkti gyvulių.  
 
Nuotr. Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pareigas laikinai einantis A. Kasiliauskas galvijų augintojus įspėja laiku atlikti pakartotinus tyrimus.  
 
Nuo 2010 metų Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš galvijų augintojų pradėjo reikalauti sveikos bandos statuso, kuris privalomas auginantiems ir vieną karvutę. Ūkininko bandos, turinčios sveikos bandos statusą, veršeliai be jokių kliūčių vežami į karantiną, supirkimo punktus užsienyje. Neturintieji šio statuso, bet atlikę pirmus tyrimus, galvijus gali vežti tik į tokio pat statuso bandą arba tik į skerdyklą. Anot veterinarijos specialistų, galvijų augintojai privalės gauti šį statusą iki tol, kol Lietuvai bus suteiktas oficialus sveikos bandos statusas. Manoma, jog jau kitąmet šaliai gali būti suteiktas šis statusas.

Išryškėjo leukozės židiniai

Suteikiant sveikos bandos statusą, gyvuliams atliekamos trijų ligų: bruceliozės, tuberkuliozės ir leukozės tyrimai. Beveik trejų metų patirtis atskleidė, kad išaugo galvijų sergamumas leukoze. Didžiausios problemos egzistuoja Kidulių, Kudirkos Naumiesčio ir Slavikų seniūnijose. „Iš šių seniūnijų pirkti galvijus veislei ar laikymui nerekomenduojame. Esant dideliam norui, patariame bendrauti su veterinarijos tarnyba ir tiksliai susižinoti, ar ta banda, iš kurios planuojate pirkti gyvulį, yra sveika bei ar joje nėra anksčiau buvę susirgimų leukoze. Jeigu žmogus užsispyrė pirkti gyvulį iš kažkurios minėtos seniūnijos, turi atlikti papildomą tyrimą arba tiesiog susilaikyti nuo  pirkimo, nes tai kelia pavojų leukozės išplitimui kitose seniūnijose“, - tikino inspektoriai. Vadinamąsias leukozines karves galima parduoti tik į skerdyklą.

Reikalingas bendradarbiavimas

Kaip paaiškėjo rajono žemdirbių susirinkime, siekiant sveikos bandos statuso, galvijų augintojai ir šiandien susiduria su daugeliu nesklandumų. Tai pripažįsta ir Šakių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Tiek stambių, tiek smulkių bandų laikytojai neteisingai mano, jog, siekiant sveikos bandos statuso, pakanka vos vieno veterinarijos gydytojo vizito ir tyrimo atlikimo. „Dažnai žmonės nesupranta, kad norint gauti sveikos bandos statusą, toje bandoje, atliekami kraujo tyrimai. Visi gyvuliai turi būti tiriami du kartus per metus. Kraujo tyrimai antrą kartą privalomai kartojami ne anksčiau nei po šešių mėnesių. Jeigu abu kartus tyrimai neigiami, paskutinio tyrimo data iš karto suteikia sveikos bandos statusą“, - teigė veterinarijos atstovas.

Toliau dėl statuso palaikymo kartą per metus būtina atlikti pakartotinius tyrimus. Kaip įspėja veterinarijos tarnyba, tuo rūpintis privalo ir galvijų augintojas, ir veterinarijos gydytojas. Beje, ūkininkai gali pasirinkti atlikti kraujo ar pieno tyrimus. Pastarieji, priešingai nei kraujo tyrimai, ūkininkui nekainuoja. Tad stambesnėse galvijų bandose paklausiausi yra pieno tyrimai. Jie atliekami kas tris mėnesius, todėl būtina atidžiai sekti jų eigą.

Įspėjama nepraleisti terminų

Sveikos bandos statusą gavę galvijų augintojai palaikomuosius tyrimus privalo atlikti laikantis visų terminų. „Jeigu sveikos bandos statusas suteiktas iki sausio 1 dienos, tai palaikomieji tyrimai negali būti atliekami nė viena diena vėliau nei iki minėtos dienos. Jeigu nors viena diena vėliau bus suvesti rezultatai į duomenų bazę, nors ir vienos bandos atžvilgiu, banda netenka sveikos bandos statuso. Ir čia visa esmė, kodėl stringa visi reikalai“, - patikino laikinai veterinarijos tarnybos viršininko pareigas einantis Alfonsas Kasiliauskas, pridurdamas, kad dėl pakartotinių tyrimų negalima vėluoti nė vienos dienos.

Be to, galvijų augintojai turėtų žinoti, kad gavus sveikos bandos statusą nebus išduotas tai patvirtinantis popierius. Visi duomenys iškart suvedami tarnybos virtualioje sistemoje.

Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos viršininko pareigas laikinai einantis A. Kasiliauskas galvijų augintojus informavo, jog rajone dirba 20 veterinarijos gydytojų, pusė jų aptarnauja individualius ūkius. Rajone yra apie 2 tūkst. 200 bandų, jose auginama apie 23 tūkst. galvijų. Atsižvelgiant į tai, kad pavyktų išlaikyti terminus, būtinas savininkų ir gydytojų glaudus bendradarbiavimas. Beje, tuberkuliozės ir bruceliozės tyrimai galioja metus laiko, o leukozės – dvejus metus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.