Ūkininkai domėjosi naujausiomis dirvos paruošimo technologijomis

lauko dienaVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Viename stambiausių bei pažangiausias technologijas įdiegusiame augalininkystė ūkyje „Barzdų agroservisas“ surengta Lauko diena. Renginio metu pristatyti vokiečių firmos „Güttler“ prizminiai volai, plačiai naudojami ruošiant dirvą javų, rapsų, kukurūzų, cukrinių runkelių ir kitų žemės ūkio kultūrų sėjai. Lauko dienoje dalyvavo ne tik šakiečiai ūkininkai, bet ir žemdirbiai iš Marijampolės, Vilkaviškio, kitų apskrities rajonų. Ūkininkus taip pat konsultavo Rumokų bandymo stoties direktorius Antanas Marcinkevičius bei Lietuvos žemės ūkio instituto (LŽŪI) Dirvožemio ir augalininkystės skyriaus vedėjas, dr.Virginijus Feiza.
 
Nuotr. Lauko dienos dalyviai galėjo akivaizdžiai įsitikinti „Güttler“ prizminių volų vokiška kokybe.
 
Kokybę garantavo pats įmonės savininkas
 
Tinkamas, kokybiškas dirvos paruošimas sėjai - viena iš pagrindinų sąlygų, norint sulaukti gero derliaus. Gamybinės įmonės „Güttler“  atstovas Lietuvoje, UAB „Vikersas“ direktorius Kęstutis Tamošaitis akcentavo, jog Lauko dienoje pristatomų vokiškų prizminių volų panaudojimas žemdirbystėje gana platus. Jie naudojami kaip frontaliniai volai po arimo sulyginti dirvą, ją įdirbti ir privoluoti. Į Lauko dieną Barzduose iš Vokietijos atvyko ir pats firmos „Güttler“ savininkas ponas Hansas Giutleris su žmona ponia Gisela. Daugiau nei prieš 30 metų įkurtam šeimos verslui vadovaujantis ponas H.Giutleris su vertėjo pagalba ūkininkams pats pristatė prizminių volų technologinius veikimo principus, komentavo laukuose suvoluotų plotų kokybę.

Imituota pavasarinė sėja

Kaip sakė UAB „Barzdų agroservisas“ vadovas Almantas Pališkis, su šia technika dirbantis jau treti metai, vokiškų prizminių volų pranašumai, dirbant su jais tiek sunkiame, tiek lengvesniame dirvožemyje, akivaizdūs. Lauko dienos dalyviams nuvykus į „Barzdų agroserviso“ valdas, bandyminiuose laukų plotuose buvo imtuotas dirvos paruošimas sėjai. Iš viso pademonstruoti trys volavimo variantai. Pirmoji „kombinacija“- priekyje kultivatorius su pakabinamais prizminiais volais, o gale traktoriaus – 4 metrų pločio pakabinama sėjamoji. Pasak pono H.Giutlerio, kultivatorius po arimo palygina ir sutrupina dirvos paviršių, o volas padaro dirvą stambesnės struktūros. Toks „Güttler“ prizminių volų darbo principas. Antrasis lauko dirbimas buvo skirtas pademonstruoti, kaip ruošiama dirva cukrinių runkelių sėjai, kuomet prizminis volas pakabinamas prie žemės dirbimo frezos, o gale traktoriaus prikabinamas dvigubas volas. Be to, ūkininkams buvo pademonstruotas ir savaime besivalančio 4 metrų pločio volo darbas. Būtent šį volą jau trečius metus naudoja „Barzdų agroservisas“.

Įvertinimas teigiamas

Kadangi prieš dieną laukus buvo gerokai palaistęs lietus, anot lauko dienos svečio, LŽŪI Dirvožemio ir augalininkystės skyriaus vedėjo, dr.Virginijaus Feizos, dirva volavimui buvo šiek tiek šlapoka. Tačiau nepaisant to, vokiški „Güttler“ volai puikiai susitvarkė su užduotimi. „Vertinant demonstruotą techniką, matyti, jog žemė įdirbama tikrai gražiai. Šie volai pirmiausia yra skirti ypač sunkioms dirvoms, kurias turėtų puikiai paruošti sėjai. Prisipažinsiu, šią techniką laukuose matau pirmą kartą, tačiau tikrai galiu vertinti tik teigiamai.“ Taigi, Lauko dienos tikslas pasiektas,- kiekvienas ūkininkas galėjo savo akimis įvertinti naujausių technologijų privalumus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.