Pigesnės šilumos šakiečiams dar teks palaukti

katilasAsta GVILDIENĖ
 
Praėjus daugiau kaip mėnesiui po pirmojo naujos Šakių biokuro katilinės statybų projekto etapo, kuris buvo įvykdytas sėkmingai, paaiškėjo, kad antrasis etapas toks sėkmingas nebuvo ir didelio optimizmo nekelia. Naujos katilinės paleidimas numatytas tik šių metų gruodžio 20 dieną. UAB „Šakių šilumos tinklai“ techninio direktoriaus ir viešųjų pirkimų komisijos pirmininko Simano Valaičio teigimu, pigesnės šilumos šakiečiams dar teks palaukti.
 
Nuotr. Nors pats katilas jau sumontuotas, tačiau, kad jis pradėtų veikti, dar reikia atlikti daugybę svarbių darbų. Jiems užsitęsus, katilinės paleidimas nusikelia į gruodžio mėnesį.
 
Rinkosi iš dviejų bendrovių
 
Kaip informavo S.Valaitis, nors konkursui buvo pateiktos aštuonių įmonių paraiškos, tačiau į derybas buvo iškviestos  tik dvi – pirmąjį statybų etapą sėkmingai įveikusi UAB „Enerstena“, antrojo etapo darbus pasiūliusi  atlikti už 3 mln. 838 tūkst. litų, ir UAB „Raseinių statyba“, darbus įvertinusi 3 mln. 520 tūkst. litų. „Kadangi derybų metu UAB „Enerstena“ kainą nuleido iki 3 mln. 512 tūkst.litų, o UAB „Raseinių statyba“ liko prie savo ankstesnės darbų kainos, konkursą laimėjo pigiausią variantą pasiūliusi ir 50 proc. darbų jau atlikusi UAB „Enerstena“, - informavo įmonės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas. – Laimėtojas buvo paskelbtas rugpjūčio 29 dieną, o rugsėjo 16 dieną buvo pasirašyta sutartis dėl antrojo etapo darbų atlikimo.“
 
Darbus numatyta baigti iki lapkričio 1 dienos

Atsižvelgiant į ganėtinai trumpus terminus ir užsitęsusį viešųjų pirkimų konkursą, abi pusės – UAB „Šakių šilumos tinklai“ ir UAB „Enerstena“ - rašytiniu susitarimu naujos biokuro katilinės įrengimo darbų įvykdymą, iškilus nenumatytiems trukdžiams ar nepalankioms gamtinėms sąlygoms, nusprendė pratęsti mėnesiui laiko. T.y. visų darbų įvykdymas, numatytas iki lapkričio 1 dienos, galėtų užsitęsti ne ilgiau kaip iki gruodžio 1 dienos. „Naujo katilo paleidžiamieji darbai numatyti gruodžio 20 dieną – kad prieš Šv.Kalėdas galėtume pakelti šakiečių nuotaiką, - teigė S.Valaitis. -  Tačiau tik tuo atveju, jei nebus strėlių iš dangaus, t.y. nenugalimų jėgų (force majeure), nuo kurių veikimo apsidraudžia ir visos draudimo bendrovės.“  

Optimizmo balse negirdėti

Sutartys sutartimis, bet už lango jau ruduo, lietus diena iš dienos viską merkia, todėl didelių optimizmo gaidelių šilumininkų balsuose negirdėti. Vien kuro sandėlis turi būti iškastas 5 metrų gylyje su visais transporteriais ir hidrostotelėmis, kurių pagalba kuras bus paduodamas į katilo maitintuvą.  Visus darbus reikia atlikti atsakingai, visi procesai ne mažiau svarbūs - vamzdynų suvedžiojimas, jų izoliavimas, automatinio katilo valdymo pulto pajungimas, naujo plieninio indėklo į daugiau nei 45 metrų aukščio kaminą įstatymas ir kiti darbai, kuriuos šilumininkai su rangovu tikisi atlikti laiku, kad netrukdytų naujai šildymo sezono pradžiai.
 
Skubiausias darbas – kamino įdėklo įdėjimas

„Kaip žinia, šildymo sezono pradžia gali prasidėti pagal vyriausybės ir mūsų rajono vadovų priimtą tvarką, kai vidutinė trijų parų temperatūra neviršija 10 laipsnių šilumos, - priminė S.Valaitis – Iki tol privalome atlikti svarbiausius darbus, kad neiškiltų grėsmė šildymo sezono paleidimui.“ Vienas iš jų - 45 metrų aukščio ir 1 metro skersmens katilinės kamino įdėklo sumontavimas, numatytas spalio 14 dieną. Pasak techninio direktoriaus, bus stengiamasi suderinti su UAB „Enerstena“ projektų vadovu Ramūnu Jančaičiu, kad dar keletą dienų paskubintų šiuos darbus, reikalui esant juos vykdant ir šeštadieniais bei sekmadieniais, kad šilumininkai nepažeistų savo įsipareigojimų miesto gyventojams.

Užgriuvo papildoma finansinė našta

Užsitęsus viešųjų pirkimų konkursui, įmonę užgriuvo papildoma finansinė našta, kuri pareikalaus ilgesnio atsiskaitymo su bankais. Mat antrojo etapo darbai išaugo beveik visu milijonu litų. Jei maksimaliai įmonė jiems galėjo skirti 2 mln. 600 tūkst. litų, tai po konkurso paaiškėjo, kad reikės 3 mln. 512 tūkst. litų. Matematika paprasta – kaina išaugo beveik visu milijonu. Pasak technikos direktoriaus, teks imti trečią paskolą. Vieną – 1 mln. 200 tūkst. litų kreditą įmonei pavyko paimti su savivaldybės laidavimu, o antrąjį – 2,5 mln. litų, užstačius įmonės turtą. „Šiuo metu įmonė perkainoja turimą turtą, kuris, jei bankas sutiks, būtų pateiktas antriniam įkeitimui, - pasakojo S.Valaitis.  - Gal pavyktų susitarti su banku, kad paskutinę paskolą galėtume pradėti grąžinti nuo 2015 metų, nes nuo ateinančių metų teks atidavinėti anuos kreditus.“

Šiluma vargiai atpigs

Nors rugpjūčio pradžioje šilumininkai dar džiaugėsi pirmąja tokia didele katilinės rekonstrukcija – naujo 5 megovatų (MW) galingumo katilo, kūrenamo biokuru, sumontavimu, tačiau po mėnesio šis optimizmas išblėso. Nors ir buvo paskaičiuota, kad kūrenant tik biokuru, per metus galima sutaupyti maždaug 1 mln. litų - tai leistų šilumos kainą sumažinti iki 5 centų ir, kol būtų bankui grąžinama paskola, kaina galėtų mažėti 1 arba 2 centais, tačiau paėmus dar vieną paskolą, šiluma vargiai atpigs. Pasak S.Valaičio, tik atrodo, kad 1 centras yra labai nedaug, tačiau įmonei jis atneštų apie 200 tūkst. litų pelno arba nuostolio. Tad aplinkybės susiklostė taip, jog pigesnės šilumos šakiečiams dar teks palaukti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.