Ūkininkams – profesionalios konsultantų paslaugos

konsultavimo biuras2Violeta SEREDŽIUVIENĖ
 
Pasibaigus svarbiausiems rudeniniams ūkio darbams, rajono ūkininkai nesiruošia ilsėtis sudėję rankas. Jau dabar, anot Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro vadovės, ekonomistės Aušrelės Pukinskienės, ūkininkai pradeda galvoti apie kitų metų investicijas ir planuoti kitų metų darbus.
 
Nuotr. Šakių konsultavimo biuras, persikėlęs į naujas patalpas, ūkininkams gali pasiūlyti daug geresnes aptarnavimo sąlygas, jaukią laukiamojo salę.
 
Planuoja kitų metų investicijas
 
Neseniai į naujas patalpas miesto centre, Kęstučio gatvėje, persikėlęs Šakių konsultavimo biuras ir toliau sėkmingai teikia konsultacijas rajono ūkininkams. Biuro vadovė A. Pukinskienė neslėpė, jog iš pradžių baimintasi, kad reikės šiek tiek laiko, kol klientai pripras prie naujos biuro vietos. „Džiaugiamės, kad naujos patalpos tikrai pasiteisino,-  ir darbuotojams, ir mūsų klientams sudarytos geresnės, patogesnės darbo bei aptarnavimo sąlygos, o ištikimieji mūsų klientai ūkininkai tikrai gana dažnai pas mus apsilanko“,- sakė A.Pukinskienė. Konsultavimo tarnybos konsultantai šiuo metu buhalterinės apskaitos paslaugas teikia daugiau nei šimtui rajono ūkininkų. Į konsultavimo biurą vis dažniau užsuka ne tik tie, kuriems čia teikiamos buhalterinės paslaugos, rengiami investiciniai projektai, bet ir tie ūkininkai, kurie domisi Europos Sąjungos teikiamos paramos galimybėmis ateinančiu finansiniu 2014-2020 metų laikotarpiu. Ūkininkus domina, kokia parama bus teikiama augalininkystės ūkiams, kokie nauji reikalavimai bus keliami jauniesiems ūkininkams. Dauguma rajono ūkininkų, investuodami uždirbtas lėšas, pirmumą teikia dirbamos žemės pirkimui bei investicijoms į ūkio modernizavimą.

Naujuoju etapu - pasikeitimai ir naujovės

Nuo 2014 metų prasidės nauji šaukimai dėl paraiškų teikimo 2014-2020 metų Europos Sąjungos struktūrinei paramai gauti. Šiuo metu vyksta konsultavimo tarnybų specialistų mokymai dėl ateinančio finansinio laikotarpio investicinių programų įgyvendinimo ir naujovių. Beje, pasigirsta priekaištų, jog Lietuvoje pernelyg daug kas gauna paramą, o turėtų gauti tik geriausi iš geriausiųjų. Atseit, kitose Europos Sąjungos šalyse paramos gavimas nėra toks visuotinis kaip Lietuvoje. „Manyčiau, nereikėtų lyginti europinių ūkių, kurie gyvuoja šimtmečius ir turi sukaupę didžiulę materialinę bazę, su mūsų ūkiais, kurie egzistuoja dar tik apie du dešimtmečius. Pas mus dar tebevyksta ūkių stambėjimas, todėl ūkininkai ūkius dar vis modernizuoja, atnaujina techniką. Aktuali problema Lietuvoje yra darbo jėgos stygius kaime, ypač gyvulininkystės sektoriuje, tad pastaruoju metu vyksta diskusijos apie spartesnį gyvulininkystės ūkių kompiuterizavimą, melžimo robotų įdiegimą pieno ūkiuose,“- sakė A.Pukinskienė. Ūkininkai, prieš du dešimtmečius pradėję ūkininkauti nuo 30 hektarų dirbamos žemės ploto, dabar turi po kelis šimtus ar net tūkstantį ir daugiau hektarų žemės. Pasak A.Pukinskienės, verslo požiūriu mūsų žemdirbiai ūkininkavimo pradžioje neturėjo jokio specialaus išsilavinimo, tačiau per gana trumpą laiką įgijo patirties, organizacinių bei vadybinių žinių. Dauguma jų tapo darbdaviais, stambių ūkių vadovais. „Šiandien stambiausi mūsų rajono ūkininkai drąsiai gali stoti į vieną gretą su kitais Europos Sąjungos ūkininkais“,- pastebi Šakių biuro vadovė A. Pukinskienė.

Kviečia mokymai, seminarai, kursai

Kaip pastebi A. Pukinskienė, prasideda rudeninis įvairių mokymų maratonas ūkininkams. Šiuo metu vyksta registracija  į kursus „Augalų sveikata“, į juos kviečiami tie ūkininkai, kurie naudoja pesticidus. Kursai vyks spalio 22-23 dienomis Lietuvos Žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių biuro patalpose. Spalio 29-30 dienomis LŽŪKT centre, Kėdainių rajone, Akademijoje, bus organizuojami mokymai  ir atestacija darbdaviams. Čia vyks ir priešgaisrinės saugos mokymai. Lapkričio mėnesį  bus organizuojami seminarai jauniesiems ūkininkams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.