Ūkininkai domėjosi teorija ir praktika

karvesVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono biure  prasideda darbymetis,- ūkininkai raginami kuo aktyviau dalyvauti šį rudenį bei žiemą vyksiančiuose kursuose ir seminaruose. Praėjusią savaitę į teorinį ir praktinį seminarą buvo pakviesti gyvulininkystės ūkių šeimininkai.
 
Nuotr. Ūkininko V. Kauno karvių fermoje seminaro dalyviams pademonstruota karvių reprodukcijos organų tyrimas ultragarsu.
 
Pagrindinė teorinė seminaro dalis buvo skirta karvių ligų prevencijai. LŽŪKT gyvulininkystės konsultantas Vytas Gudaitis  susirinkusiems rajono ūkininkams kalbėjo apie galvijų nagų ligų kontrolės svarbą šiuolaikiniame ūkyje. Dažniausiai pasitaikančios galvijų nagų ligos - tarpunagės dermatitas, tarpuragės flegmona, laminitas, nagų dermatitas, nagos pado opa bei nagų rago įtrūkimai. Visos šios ligos dažniausiai diagnozuojamos tik joms pasireiškus. Plačiau buvo aptartos pagrindinės galvijų nagų ligos, jų požymiai, priežastys bei gydymo būdai. Pateikta įvairi vaizdinė medžiaga, akivaizdžiai iliustruojanti ligų požymius ir jų gydymo būdus. Lektorius ūkininkus ragino nepamiršti atkreipti dėmesį į profilaktines priemones, mažinančias galvijų ligų plitimą ( nagų vonelės, taisyklingas galvijų nagų karpymas ir kt.).
 
Daugėja reprodukcijos problemų

Antroji seminaro dalis buvo skirta praktiniams užsiėmimas. Seminaro dalyviai apsilankė girėniškio ūkininko Vytauto Kauno karvių fermoje. Čia šiuo metu auginama 130 karvių, iš kurių 120 - melžiamos. Pagrindiniai praktinės seminaro dalies klausimai- bandos reprodukcijos problemų analizė bei pašarų kokybės nustatymas.

Kaip pastebėjo gyvulininkystės konsultantas V.Gudaitis, sėkmingos pieno ūkio raidos garantas yra optimali bandos reprodukcija. Deja, dėl sutrikusios karvių reprodukcijos ar pavėluoto sėklinimo ūkininkai patiria nemažų nuostolių. Šiuo metu Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje teikiama nauja paslauga – ankstyvas veršingumo nustatymas. Reprodukcijos organų tyrimas ultragarsu – vienas iš patikimiausių reprodukcijos gerinimo metodų. Seminaro dalyviams V.Gudaitis būtent ir pademonstravo, kaip atliekamas šis tyrimas, komentavo tyrimo rezultatus. Anot konsultanto, ultragarso aparatu galima įvertinti veršingumą jau 26–28 dieną po sėklinimo ir sužinoti, kurios karvės neveršingos. Tyrimas tikslingas, siekiant identifikuoti neveršingas karves ir laiku pritaikyti rujos skatinimo priemones, norint užtikrinti optimalų intervalą tarp veršiavimųsi.
 
Pašarų tyrimas – su ypač modernia įranga

Kiek ir kokių pašarų reikia duoti karvei, priklauso nuo jos amžiaus, laktacijos laikotarpio, produktyvumo, aplinkos mikroklimato ir kitų veiksnių. Karvių pieningumas ir genetinių produktyvumo savybių panaudojimas priklauso nuo to, kiek, kaip ir kokios kokybės pašarų bei kokiu santykiu sušeriama karvei. Pašarų poreikio, tinkamo kiekio ir santykio nustatymo procesas vadinamas raciono sudarymu. Ūkininko V. Kauno ūkyje pagrindinis galvijų pašaras - kukurūzų silosas bei šienainis. Raciono subalansavimas taip, kad jis patenkintų visus karvės poreikius ir tuo pačiu būtų pigus – gana sudėtingas darbas. Gyvulininkystės specialisto V.Gudaičio teigimu, geriausia pašarų kiekius apskaičiuoti naudojantis kompiuterine programa. Norint, kad ji pateiktų patikimą prognozę, reikia tikslių pašarų analizės duomenų. Dėl šios priežasties pašarus patariama tirti.  Seminaro dalyviams buvo pristatyta LŽŪKT įsigyta viena moderniausių Europoje ( antroji Lietuvoje) įrangų – mobili AgriNIL laboratorija ( įrangos kaina - apie 100 tūkst. litų). Kaip pastebėjo V.Gudaitis, pagrindiniai rodikliai, apibūdinantys pašaro kokybę – sausųjų medžiagų kiekis, matuojamas gramais kilograme, bei apykaitos energija – energijos koncentracija pašaro sausosiose medžiagose. Seminaro dalyviams buvo pademonstruota, kaip vykdomas kukurūzų siloso pašaro mėginio tyrimas. Rezultatais, kurie paaiškėjo po kelių minučių, ūkio šeimininkas ir konsultantas liko patenkinti. Su šia mobilia laboratorija galima įvertinti įvairius pašarų rodiklius, – sausąsias medžiagas, krakmolą, baltymus, ADF, NDF, pelenus, riebalus, taip pat NEL.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.