Didėja įmonės išlaidos – auga ir mokesčiai gyventojams

litinskasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Prasidedant šaltajam metų sezonui, daugiabučių namų gyventojai pradeda itin stropiai skaičiuoti kiekvieną litą. Nuolatinis komunalinių paslaugų brangimas dažną stumia tiesiog į neviltį. Šiemet nemalonių staigmenų šakiečiai sulaukė iš paslaugas teikiančios įmonės „Šakių vandenys“. Pakilo ne tik geriamojo vandens kaina, bet ir daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpų priežiūros tarifai.
 
Nuotr. Bendrovės „Šakių vandenys“ direktorius V. Litinskas  teigė, kad administravimo mokesčių tarifus reikėjo didinti dėl objektyvių priežasčių,- padidėjusių bendrovės išlaidų ir sąnaudų bei sumažėjusių mokesčių įplaukų.
 
Jau daugiau kaip dešimtmetis UAB „Šakių vandenys“ teikia administravimo paslaugas ir renka mokesčius iš tų daugiabučių namų butų ar patalpų savininkų, kurie nėra įsiregistravę nei daugiabučių namų savininkų bendrijos, nei sudarę jungtinės veiklos sutarties. Tad ši administravimo paslauga, kurią rajone pavesta įgyvendinti bendrovei „Šakių vandenys“, yra savotiškas pasirinkimas tų daugiabučių namų gyventojų, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių stokoja aktyvumo ir neįkuria bendrijos. Nepaslaptis, tokiuose daugiabučių pastatų laiptinėse ir kiemuose šeimininkiškumo labai trūksta. Dėl aptrupėjusių sienų ar prakiurusių stogų namo gyventojai pagalbos kreipiasi būtent į „Šakių vandenų“ administraciją.

Daugiabučių namų gyventojams šiandien kyla įvairių klausimų. Pirmiausia, dėl kokių priežasčių buvo padidintas daugiabučių namų bendrosios nuosavybės administravimo mokestis iki 0,260 Lt/kv.m per mėnesį ( ankstesnis 0,19 Lt/kv.m be PVM ), o techninės priežiūros mokesčio tarifas padidėjo iki 0,393 Lt/kv.m per mėnesį ( buvo 0,07/kv.m Lt be PVM). Kiek ir kokių paslaugų per metus „Šakių vandenys“ pajėgūs suteikti gyventojams?

Kaip „Draugui“ sakė bendrovės vadovas Vaidas Litinskas, kadangi nuo šių metų UAB „Šakių vandenys“ buvo pavesta įgyvendinti ir Šakių rajono savivaldybės daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo 2013–2020 m. programą, bendrovė turėjo plėsti etatų struktūrą, o tai lėmė papildomas finansines išlaidas. Be to, iki šiol bendrovė galėjo tik minimaliai įgyvendinti jai pavestą Šakių rajono savivaldybės daugiabučių namų administravimo bei bendrojo naudojimo patalpų nuolatinės techninės priežiūros funkciją, dažnai nuo pagrindinio darbo (geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų) atitraukiant įmonės specialistus. „Paskutinį kartą administravimo paslaugos ir bendrojo naudojimo objektų nuolatinės techninės priežiūros tarifai koreguoti tik 2009 metų rugsėjį, bet ir tuomet prašėme patvirtinti 0,21 Lt/kv.m tarifą už bendrojo naudojimo patalpų nuolatinę priežiūrą, nes skaičiavimai buvo grįsti faktinėmis sąnaudomis, tačiau rajono taryba tuomet leido patvirtinti tik 0,07 Lt/kv.m. šios paslaugos tarifą. Tad visus tuos ketverius metus nemenką dalį šios paslaugos sąnaudų teko dengti iš kitų, pagrindinių įmonės veiklų pajamų. Per šį laikotarpį keitėsi daugelis dalykų: brango degalai transportui, keitėsi įstatyminė bazė, atsirado neplanuotų finansinių įsipareigojimų“,- tarifų didėjimo priežastis komentavo bendrovės direktorius V. Litinskas.

UAB „Šakių vandenys“ administruoja apie 80 daugiabučių namų Šakiuose, Gelgaudiškyje, Lekėčiuose, Išdaguose, o bendras administruojamas plotas sudaro beveik 75 000 kv.m. Didžiausią administruojamų pastatų dalį sudaro senos statybos 1-2 aukštų namai. Yra daugiabučių namų, kurių eksploatavimo pradžia siekia 1927 metus. Vidutinis administruojamas daugiabutis namas – apie 940 kv.m. ploto, trijų aukštų, senesnis nei 35-erių metų. Pasak  V. Litinsko, būtent tokių daugiabučių namų priežiūra reikalauja itin daug finansinių ir žmogiškųjų išteklių. Be to, didžioji dalis bendrovės administruojamų daugiabučių namų yra nustatę 0,01 Lt/kv.m. dydžio kaupiamąjį mokestį. Nemaža dalis daugiabučių namų per mėnesį sukaupia mažiau nei 10 Lt šio mokesčio, dalis gyventojų jo apskritai nemoka. Kaip rodo UAB „Šakių vandenys“ 2013 m. birželio mėn. suformuotų įplaukų ir išlaidų suvestinė, realios Šakiuose administruojamų daugiabučių namų įplaukos (atskaičiavus tą mėnesį atliktus remonto darbus) kaupiamojo mokesčio forma vos siekia 1 500 Lt. „Net 14 daugiabučių namų šiuo metu ne tik kad neturi sukaupę jokio kaupiamojo fondo, bet ir yra įsiskolinę už atliktus statybos – remonto darbus. Skolos siekia nuo 51  iki 1 380 litų. Kasmet vis labiau dėvintis daugiabučiams namams, kurie yra daugiau nei 30 metų senumo, lėšų poreikis vis didėja. Be to, auga ir statybinių medžiagų bei darbų kainos. Tai rodo, kad daugiabučio namo bendrasavininkiai skiria itin mažai dėmesio savojo namo išsaugojimui. Šią prievolę „Šakių vandenys“ mielai perleistų bet kuriam kitam juridiniam asmeniui. Darbus tenka atlikti su tais ištekliais, kuriuos bendrovė sukaupia įgyvendindama visas priskirtas veiklas“,- sakė direktorius V. Litinskas.

Per 2012 metus bendrovė už daugiabučių namų administravimą priskaičiavo apie 161 tūkst. litų, už bendrojo naudojimo objektų nuolatinę priežiūrą – apie 59 tūkst. litų. Per 10 šių metų mėnesių gyventojams mokesčių atitinkamai priskaičiuota 134 tūkst. Lt ir 49 tūkst. Lt. Tačiau mažiausiai ketvirtadalis šių mokesčių iki šiol nėra sumokėti į įmonės sąskaitą. Pasak bendrovės vadovo, per pirmus 10 šių metų mėnesius bendrovė gavo 55 daugiabučių namų gyventojų prašymus dėl vienokių ar kitokių darbų atlikimo. Vadovas tvirtino, kad svarbiausi darbai atliekami pagal suplanuotus darbo grafikus. Neretai bendrovei tenka į pagalbą pasitelkti ir kitų rajono įmonių specialiąją techniką, o tai, anot V. Litinsko, jau reikalauja papildomų išlaidų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.