Į biokuro rinką bus įtraukti ir miškininkai

tamosaitisVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Nuo šių metų Šakių miškų urėdija, kaip ir kitos šalies urėdijos, privalės organizuoti skiedrų gamybą iš miško kirtimų atliekų, o pagamintas skiedras  patiekti biokuro rinkai konkurencingomis kainomis.
 
Nuotr. Šakių miškų urėdas S.Tamošaitis įsitikinęs, kad jokių problemų dėl biokuro gamybos ir dalyvavimo aukcionuose šakiečiams neiškils.
 
Lietuvai siekiant užsitikrinti energetinę nepriklausomybę ir padidinti energetikos sektoriaus konkurencingumą, itin svarbu naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius. Vadovaujantis aplinkos ministro įsakymu, pagal nustatytą naująją tvarką ruošti biokurą ir dalyvauti Biokuro biržoje teks ir miškininkams.„Skelbsime konkursą, kas mums galėtų teikti biokuro smulkinimo paslaugas. Vėliau savo produkciją pateiksime Biokuro biržai“,- sakė Šakių miškų urėdas Sigitas  Tamošaitis. Anot jo, miškininkams tai nėra kažkoks itin naujas dalykas. Jau keletą metų iš eilės Šakių urėdijoje gaminama žaliava biokurui, - konkursuose dalyvaujančios Lietuvos įmonės perka miško kirtimų atliekas, malkinę medieną  ir ją patys smulkina. Šakiečiai kasmet pirkėjams patiekia apie 6 tūkst. kubinių metrų žaliavos biokuro gamybai.„Dabar nauja yra tai, kad mes patys turėsime gaminti biokurą ir jį tiekti Biokuro biržai“,- pripažino urėdas. Jo manymu, jokių sunkumų neturėtų iškilti, urėdijos darbuotojams pakaks kompetencijos dalyvauti rengiamuose aukcionuose ir sudaryti įmonei naudingas sutartis. Šalies urėdijų specialistai, kurie norės įgyti daugiau žinių apie rinkos pokyčius ir galimybes, galės dalyvauti UAB „Baltpool“ organizuojamuose kursuose. Šakių urėdijos miškininkai per metus turės biržai pateikti apie 3 tūkst. kubinių metrų biokuro.

Biokuro birža pradėjo veikti nuo praėjusių metų vasaros, o  nuo šių metų  biržos rengiamuose aukcionuose dalyvaus ir 42 šalies miškų urėdijos. Tikimasi, kad miškininkai bent šiek tiek apsaugos biokuro rinką nuo monopolininkų įtakos ir suteiks rinkai stabilumo. Biokuro biržos pagrindinis tikslas yra skatinti konkurenciją biokuro rinkoje ir užtikrinti ekonomiškai pagrįstas kainas. Šiais metais prekyba biokuru turėtų pagyvėti ir dėl privalomo šilumos gamintojų dalyvavimo biržos prekyboje.

Biokuro birža pageidavo, kad miškų urėdijos savo rezervuose nuolat turėtų apie 5 tūkst. kubinių metrų malkinės medienos. Rezervo kiekis patvirtinamas kiekvienai urėdijai atskirai. Medienos atliekos turėtų būti saugomos prie gerai privažiuojamų  kelių, kad ekstremaliais atvejais būtų galima nesunkiai žaliavą pervežti į perdirbimo vietas.

Biokuro biržos veikla bei urėdijų dalyvavimas joje seniesiems rinkos monopolininkams didelio džiaugsmo nekelia. Iš tiesų urėdijų įtraukimas į rinką bent iš pradžių tikrai nebus itin ryškus. Miškų urėdijų pagaminto biokuro kiekis tesudarys apie 1-2 proc. visos  šalies biokuro pasiūlos ( 30-50 tūkst. kub.m).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.