Šaltis išjudino iki tol merdėjusią prekybą akmens anglimi

lenkasAsta GVILDIENĖ
 
Nors patarlė sako, kad roges ruošk vasarą, t.y. kuru namų šildymui pasirūpink iš anksto, tačiau daugelis rajono gyventojų tai daryti suskumba tik spustelėjus stipresniam šaltukui. Iki sausio vidurio prekyba akmens anglimi, galima sakyti, merdėjo – per pusę mėnesio kai kurios įmonės pardavė tik tiek, kiek šiuo metu parduoda per dvi dienas.
 
Nuotr. G.Lenko teigimu, prekyba akmens anglimi atsigavo tik spustelėjus šaltukui.
 
Prasidėjo prekybos kuru karštinė
 
Šiltas ruduo ir pavėlavusi žiema, šiemet savaip pakoregavo ir prekybą akmens anglimi. Nors girdėjosi kalbų, kad dėl to bus galima sutaupyti, tačiau panašu, kad žiema dar parodys savo galybę. Tada ir tai kas buvo sutaupyta per kaminą gali išrūkt. Kadangi žiemos šėlsmas dar tik įsibėgėjo, o sinoptikų prognozės  gąsdina šalčiais ir stipriu vėju, pinigines tuština ne tik daugiabučių, bet ir privačių namų gyventojai. UAB „Samoras“ pardavėjo Gintauto Lenko teigimu, atšalus orams pirkėjų žymiai padaugėjo, tačiau ir pardavėjų skaičius išaugo. „Kuru pradėjo prekiauti girėniškis Kazys Maniušis, UAB „Agrogimas“, fasuotos akmens anglies galima įsigyti ir prie Zanavykų turgaus atsidariusioje „Riko prekybos“ parduotuvėje, - vardijo G.Lenkas. – Todėl šiek tiek išplėtėme kuro namų šildymui  asortimentą ir pirkėjams galime pasiūlyti pakankamai kaitrius beržo pjuvenų briketus, kurių tona kainuoja 600 litų,  medžio granules, skirtas specialiems katilams, užkraunamiems keletui parų, po 650 litų už toną, fasuotas malkas, tinkančias prakuroms, po 7 litus už maišą.“

Pasak UAB „Samoras“ pardavėjo, kuro kainos šiemet neaugo. Akmens anglies toną galima nusipirkti už 500 litų, kiek geresnės, sijotos - už 550 litų, fasuotos maišuose – už 610 litų, kuri sudega praktiškai be šlako. Be to, turime ir dar kaitresnės, daugiau skirtos kalvio žaizdrui, po 650 – 780 litų už toną. Jos mažiau reikia, tačiau lieka šiek tiek šlako. Baltarusiškų briketų kaina - 350- 360 litų už toną. „Daugiausiai žmonės perka kaitresnį kurą - akmens anglį. Jei akmens anglies iki šiol   parduota apie 100, tai briketų - tik 30 tonų, - pasakojo G.Lenkas. – Būta nuogąstavimų, kad, jei žiemos šiemet iš viso nebus, tai nevyks ir prekyba. Net nejauku sakyti, bet iki gruodžio vidurio buvome pardavę tik šiek tiek daugiau nei 20 tonų akmens anglies, kai dabar, spustelėjus šaltukui, per dieną išvežame po 10 – 13 tonų. Atsiranda vis daugiau žmonių, perkančių maišuose sufasuotą kurą.“

Mediena pabrango 20 – 30 proc.

VĮ „Šakių miškų urėdija“ vyriausiasis inžinierius Gintaras Bacevičius informavo, kad mediena, palyginus su ankstesniais metais, pabrango 20 – 30 proc. Nepaisant išaugusių kainų, urėdija kaip ir kasmet, pardavė daugiau nei 20 tūkst. kub. metrų malkinės medienos. „Įmonėms parduodame apie 16, o rajono gyventojams iki 10 tūkst. kub. metrų medienos, teigė G.Bacevičius. – Skirtumas tas, kad gyventojai malkinę medieną perka tik būsto apšildymui, o įmonės, tokios kaip UAB „Girių bizonas“, iš mūsų nuperkantis didžiausią medienos kiekį, gamina medžio drožlių plokštes.“

Paprastai malkinės medienos kaina priklauso nuo jos kaitrumo. Pagal kaitrumą mediena yra skirstoma į tris grupes. I grupė – uosis, beržas, ąžuolas, skroblas. II grupė – juodalksnis,  pušis, o visa likusi mediena (eglė, drebulė, blindė) priskiriama trečiajai grupei. Aukštesnio kaitrumo medienos būsto apšildymui reikia mažiau, todėl ji yra brangesnė.  I grupės mediena kainuoja 130 litų (be PVM), II grupės – 100 litų (be PVM), III grupė – 95 litus (be PVM) už kubinį metrą. I ir II grupės kaitrumo mediena parduodama mažmeninei prekybai, o III grupės – tik didmeninei prekybai, nes ji nelabai paklausi - šios kategorijos malkų žmonės nebeperka. Be to, urėdija kasmet pati nukerta po 100 tūkst. kub.  metrų apvalios medienos ir maždaug apie 6 tūkst. kub. metrų parduoda nenukirstu mišku. Jo kaina žymiai mažesnė – tik 20 litų už kub. metrą (be PVM), todėl nenukirsto miško poreikis kasmet auga.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.