Vasario pradžioje, sustabdžius AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ cukrinių runkelių perdirbimą, rajono ūkininkų laukuose liko kaupuose stovėti neišvežti cukriniai runkeliai. Pirmadienį kalbėtis su cukrinių runkelių augintojais atvyko ir bendrovės žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.
Pirmadienį apsilankius šakiečio ūkininko Algimanto Bublaičio laukuose, šis rodo cukrinių runkelių kaupus, sako, kad į fabriką, šiam užsidarius, liko neišvežta apie 3 tūkst. tonų cukrinių runkelių. Ūkininkas įvardija ir nuostolius, kurie gali siekti iki 150 tūkst. eurų.
„Kol kas neįsivaizduoju, kaip ir kur reikės cukrinius runkelius utilizuoti.
Jeigu paskleisiu po dirvą, tai automatiškai užsikreti lauką. Kokius penkerius metus jau tame lauke auginti runkelių negalėsi... Nežinau, ką reiks ant tų krūvų užpilti... Tai runkelių utilizavimui vėl bus išlaidos“, – kalbėjo A. Bublaitis.
Žemės ūkio kooperatyvo (ŽŪK) „Sūduvos cukriniai runkeliai“ vadovas Juozas Valaitis taip pat skėsčiojo rankomis žiūrėdamas į laukuose likusius cukrinius runkelius.
„Auginom, džiaugėmės geru derliumi, o dabar runkelių niekam nereikia, – kalbėjo J. Valaitis. – Mano žiniomis, į Kėdainių cukraus fabriką buvo atgabentas didelis kiekis perdirbimui cukrinių runkelių iš Švedijos, ten sugedus fabrikui, todėl ir nusistūmė mūsų vežimo grafikai.“
J. Valaičio teigimu, nors runkeliai krūvose yra uždengti specialia medžiaga, bet oro permainos, kuomet šalo, po to vėl atšilo, ir pakenkė runkelių kokybei.
Apžiūrėti cukrinių runkelių pirmadienį atvykęs ir AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris paaiškino, kodėl turėjo sustabdyti cukrinių runkelių perdirbimą: „Fabrikas dirbo stabiliai, tačiau kai vis daugiau buvo pristatoma tokių pagedusių, pajuodusių runkelių, sustojo fabriko filtracija. Iš pradžių perdirbom geriausiai išsilaikiusius, kurie buvo šiaudais dengti, po to perėjom prie kitos kategorijos runkelių, kurie sausesniu metu nukasti. O kai pasiekė šalčio pakąsti runkeliai, gamyba pradėjo stoti ir priėmėm sprendimą, kad stabdom cukrinių runkelių perdirbimą“, – kalbėjo S. Mozeris.
AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ atstovo tvirtinimu, jų atvykimo tikslas ir yra susižiūrėti cukrinių runkelių kokybę, kiekius.
„Suprantam, kaip jaučiatės. Mūsų tikslas ir yra įvertinti situaciją. Po to dėliosimės, ką su tuo darysim. Mes esam tokia kompanija, kuri atsakomybės nevengiam“, – tikino S. Mozeris.
Ūkininkas A. Bublaitis neslėpė apmaudo – pavasarį sėdamas runkelius tikėjosi ne tokios baigties.
„Pavasarį į tą traukinį įlipau... Konsultavausi su Juozu (J. Valaičiu – ŽŪK „Sūduvos cukriniai runkeliai vadovu – red. past.). Buvo galimybė pasirinkti – arba Marijampolės cukraus fabriką, arba Kėdainių. Kai visi vienbalsiai tvirtino, kad Kėdainių fabrikas patikimas, tai pasirinkau juos. O dabar gavosi, kad pasirinkęs Marijampolės cukraus fabriką būčiau išlošęs...“ – apmaudo neslėpė ūkininkas.
Ilgametis cukrinių runkelių augintojas J. Valaitis pats apžiūrėjo A. Bublaičio kaupuose sukrautą produkciją ir tvirtino, kad runkeliai šiek tiek iš kraštų gal ir sugedę, bet kaupo viduje yra sveiki.
„Iš vieno kaupo paėmiau runkelį, nusipjoviau, paragavau, jis saldus. Juos pilnai buvo galima perdirbti. Be abejo, perdirbėjai gali ir mums dabar papriekaištauti, kad galbūt reikėjo dengti runkelius papildomai šiaudais. Bet tokius kiekius uždengti? Manau, fabrikas turėjo laiku iš ūkininkų juos priimti“, – įsitikinęs J. Valaitis.
Kėdainių fabriko atstovai taip pat apžiūrėjo Žvirgždaičių krašto ūkininko Dariaus Stonkaus užaugintus ir, deja, laukuose kaupuose likusius cukrinius runkelius.
Kokių veiksmų numato imtis Kėdainių cukraus fabrikas, įvertinęs ne tik mūsų, bet ir kituose rajonuose likusius cukrinių runkelių kiekius bei jų kokybę, kol kas spaudai atsakymo nepateikė.