Auksinis stafilokokas, jo gydymas

Jonas klausia: Turiu keletą karvių, kurių piene yra didelis somatinių ląstelių skaičius. Pieno tyrimų laboratorijoje nustatytas auksinis stafilokokas. Ar galima minėtas karves pagydyti ir kokiomis priemonėmis?

Atsakymas.  Auksinis stafilokokas yra gana dažnas karvių tešmens uždegimų (mastitų) sukėlėjas.  Minėtas mastitų sukėlėjas pasižymi tuo, kad jis labai greitai plinta bandoje ir jį sunku išnaikinti. Geriausia priemonė prieš auksinį stafilokoką yra profilaktika. Yra žinoma, kad auksinis stafilokokas dažniausiai plinta melžimo metu. Todėl patartina laikytis melžimo taisyklių ir higienos. Tešmens nuvalymui naudoti specialias pašluostes, pirmas čiurkšles numelžinėti į tam skirtą specialų indelį. Gana dažnai minėtas mastitų sukėlėjas plinta per melžėjų rankas, todėl ypatingai svarbi yra rankų higiena, reguliariai jas plaunant, kartu nepamirštant naudoti vienkartines pirštines (apie tai galima paskaityti ankstesniuose šios rubrikos straipsniuose).

Jeigu karvių bandoje auksinis stafilokokas išskirtas keletui karvių ir jų somatinių ląstelių skaičius piene yra didelis ir visą laiką kartojasi, tokias karves patartina atskirti iš bandos, melžti atskirai ir brokuoti.  Tačiau, jeigu nustatytas auksinis stafilokokas karvei ir somatinių ląstelių skaičius neviršija 200 000/ ml., tokioms karvėms reikėtų dar kartą pakartoti laboratorinį tyrimą.
 
Jeigu jūsų karvė yra produktyvi, veršinga, tai galima bandyti gydyti. Yra nustatyta, kad karvės, sergančios mastitu, sukeltu auksinio stafilokoko, turi tikimybę pagyti  50 proc. ir tai tik užtraukinimo laikotarpiu. Kaip supratau pieno tyrimai buvo atlikti laboratorijoje ir galbūt tuo pačiu buvo padarytas antibiotikų jautrumo testas, tai yra nustatyta kokiems antibiotikams yra jautrus minėtas mastitų sukėlėjas. Visada tokiais sudėtingesniais atvejais, prieš gydant, yra rekomenduojama padaryti minėtą testą, kad gydymas būtų kuo efektyvesnis. Naujausiais tyrimų duomenimis yra nustatyta, kad efektyviausiais mastitų gydymas yra užtraukinimo laikotarpiu, arba prieš jį. Taip gydant patiriami mažiausi ekonominiai nuostoliai, karvei nelaktuojant nereikia pilti pieno lauk ir kadangi karvės tešmuo šiuo laikotarpiu nefunkcionuoja, arba funkcionuoja minimaliai, gydymas yra efektyviausias. Rekomenduojama prieš karvės užtraukinimą suleisti antibiotikų, skirtų laktuojančių karvių gydymui, gydymo ciklą, po to užtraukinti karvę, suleidžiant traukinimui skirtus antibiotikus. Taip užtraukinus rekomenduojama karvę stebėti ir užtraukinimo laikotarpio viduryje dar papildomai numelžti karvės pieno ir ištirti dėl subklinikinio mastito su CMT testu. Jeigu minėtas testas reaguoja, gydymą antibiotikais, skirtą laktuojančioms karvėms dar kartą pakartoti. Jei po apsiveršiavimo tokia karvė nepagyja, ją  reikia brokuoti.

Nesenai pasirodė ir vakcinos prieš karvių mastitus, sukeltus auksinio stafilokoko ir E. coli. Šios vakcinos sumažina minėtų mastitų sukėlėjų plitimo riziką, tačiau pačių sukėlėjų nesunaikina. Naudojant šias vakcinas, sumažinama rizika, kad karvė užsikrės nuo kitos karvės.

Atsakė – LSMU, veterinarijos akademijos dr. Ramūnas Antanaitis

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.