Šakių ir Jurbarko jaunieji dailininkai mokėsi ornamentikos subtilybių

menas muziejujeRugsėjo 23 dieną Zanavykų muziejuje vyko Šakių ir Jurbarko Antano Sodeikos meno mokyklų jaunųjų dailininkų pleneras. Apie trisdešimt moksleivių su dailės mokytojų Lolitos Rūgytės, Inesos Bosaitės ir Linos Rušienės pagalba įvairiais etnografiniais ornamentais ir simboliais dekoravo vaikiškus baldus – tumbas.  
 
Nuotr. Jaunieji dailininkai etnografiniais raštais ir simboliais dekoravo Zanavykų muziejaus būsimo edukacinio kampelio baldus.
 
Zanavykų muziejaus direktorės Rimos Vasaitienės teigimu,  čia ketinama vaikams įrengti edukacinį kampelį, kuriame muziejaus lankytojai galėtų ramiai palikti savo atžalas. „Taip ir kilo idėja senąsias tumbas, kurias parsivežėme iš Girėnų, dekoruoti įvairiais etnografiniais ornamentais ir simboliais, kad ant jų būtų galima sėdėti, žaisti, būtų malonu liesti, - pasakojo R. Vasaitienė. – Todėl į talką pasikvietėme Šakių meno mokyklos moksleivius, kurie savo ruožtu atsivežė ir draugus iš Jurbarko.“

Šakiečių ir jurbarkiečių draugystė užsimezgė praeitų metų pavasarį, kai Jurbarko senojoje cerkvėje buvo surengta bendra diplominių darbų paroda. Pasak Inesos Bosaitės, jų Dailės skyrius dar labai jaunas – praėjusiais metais išleido pirmuosius aštuonis diplomantus. „Ieškojome iš kur galėtume pasisemti patirties, drąsos ir įkvėpimo, todėl labai džiaugiamės galimybe bendradarbiauti su Šakių meno mokyklos  Dailės skyriaus mokytojais ir mokiniais, - teigė dailės mokytoja. – Praėjusių metų rudenį pakvietėme šakiečius į bendrą plenerą, kuris vyko Lidijos Meškaitytės sodyboje netoli Smalininkų. Dabar džiaugiamės galimybe dalyvauti pas jus, Zanavykų muziejuje, vykstančioje bendroje projektinėje veikloje.“

Apie trisdešimt jaunųjų dailininkų pasiskirstė nedidelėmis grupelėmis, kuriose kartu dirbo tiek šakiečiai, tiek ir jurbarkiečiai. Mūsų akyse senosios tumbos, išmargintos įvairiausiais etnografiniais raštais ir simboliais, virto tikrų tikriausiais meno šedevrais.  Dailės mokytojos savo mokiniams negailėjo patarimų, padėjo suderinti ir išgauti reikiamas spalvas.

Šiuo metu Zanavykų muziejuje eksponuojama Šakių meno mokyklos Dailės skyriaus moksleivių (mokytojai Lolita Rūgytė ir Kęstutis Dovydaitis) daugiausiai grafinėmis priemonėmis sukurtų darbų paroda „Ženklai“. Įkvėpimo jaunieji dailininkai sėmėsi iš įvairių šaltinių – vartydami senovės baltų užrašytą simboliką, domėdamiesi įvairių šalių ženklų sistemomis ar tyrinėdami garsiųjų siurrealistų (pvz. Ch. Miro) kūrybą. Šia paroda norima atkreipti dėmesį į grafikos žanrą, į raižybos meno subtilybes, į tiek daug reikšmių slepiančius ženklus, kuriuos iššifruoti tikrai nėra lengva. Paroda veiks iki šio mėnesio pabaigos.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.