Europos dieną šventė linksmai ir išradingai

europos diena veliava
Nuotr. Europos diena Šakiuose prasidėjo Europos Sąjungos vėliavos pakėlimu.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Gegužės 9-ąją minima Europos diena, Šakiuose prasidėjusi Europos Sąjungos vėliavos iškėlimu ir rajono savivaldybės vadovų sveikinimu miestelėnams, vėliau persikėlė į J. Lingio parką, kur vyko vaikų kūrybinės dirbtuvės „Mano Europa“, o įdienojus – ir į Šakių rajono savivaldybės viešąją biblioteką, kurioje jau būriavosi Europos egzamino dalyviai. Įvairūs renginiai tęsėsi iki pat vakaro.

Europos diena – kasmetinė tarptautinė šventė, simbolizuojanti Europos taiką ir vienybę. Ją švenčia tūkstančiai žmonių visoje Europos Sąjungoje. Šiemet sukanka 15 metų, kai Lietuva tapo unikalios ekonominės ir politinės 28 Europos valstybių narių šeimos dalimi ir gali džiaugtis galimybe laisvai keliauti, mokytis, dirbti bet kurioje bendrijos valstybėje. Ta proga Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleiviai prie rajono savivaldybės iškėlė Europos Sąjungos vėliavą, kurios auksinių žvaigždžių ratas reiškia Europos tautų solidarumą ir harmoniją. Kylant vėliavai skambėjo Europos Sąjungos himnas – Liudviko van Bethoveno „Odė džiaugsmui“.  

Gausų Šakių „Žiburio“ gimnazijos ir Šakių „Varpo“ mokyklos mokinių bei Šakių vaikų lopšelių-darželių „Berželis“ ir „Klevelis“ mažųjų auklėtinių būrį, susirinkusį paminėti Europos dieną, sveikino rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis. Jis pabrėžė, kad neatsitiktinai Europos Sąjungos vėliavoje pavaizduota 12 žvaigždžių, kurios yra solidarumo ir harmonijos ženklas, „tai yra iš Šventojo Rašto apreiškimo Jonui knygos minimas 12 žvaigždžių vainikas ant naujosios eros galvos“, tai „yra krikščioniškos vertybės, pagarba žmogui, jo laisvėms ir teisėms“. Todėl jis kvietė puoselėti šias vertybes, kurios mus daro europiečiais.

Europos dienos minėjime dalyvavęs Užsienio reikalų ministerijos Rytų kaimynystės politikos departamento ambasadorius ypatingiems pavedimams Jonas Daniliauskas tvirtino, kad Europos Sąjunga yra laisvų demokratinių valstybių, puoselėjančių taiką, saugumą ir gerovę savo piliečiams, sąjunga.

„Labai džiugu, kad kuo toliau, tuo labiau mes jaučiamės ne tik lietuviais, ne tik suvalkiečiais, bet ir europiečiais“, – kalbėjo J. Daniliauskas, po iškilmingo minėjimo susitikęs diskusijai su Šakių „Varpo“ mokyklos moksleiviais.

Pasikeitė žmonių mąstymas, jie tapo laisvesni ir dar labiau pasitikintys savimi. Vicemeras Darius Jakavičius priminė, kad dokumentą prieš 79-erius metus Robertui Šumanui pateikęs Žanas Mone turėjo kreizi idėją – suvienyti nesuvienijamas tautas. Vicemeras apgailestavo, kad atsiranda „jėgų senojoje Europoje, kurios sako, kad Europos Sąjunga jau išsigimė, kad jos vertybės mums nepriimtinos“, o juk „Ž. Mone išskirtos vertybės ir buvo – mūsų stiprybė skirtybėse“. Jo manymu, „turime stabdyti šovinistines nacionalistines idėjas“, kad „Europos Sąjungai reikia keistis, reikia užsidaryti, atvirkščiai, turime būti kosmopolitais, juk Pasaulis priklauso mums“.

Žodį tarė ir jaunimas – Europos jaunimo komandos narė Deimantė Bakaitytė bei Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokiniai. Jie džiaugėsi, kad jauniems žmonėms Europa suteikia daugybę galimybių ir laisvių – studijuoti, keliauti, susirasti draugų bet kurioje šalyje, susipažinti su įvairiomis kultūromis, todėl  kvietė pajusti Europos Sąjungos vienybės dvasią, kuri motyvuotų ir įkvėptų ne tik šiandien, bet ir ateityje.

Šakių kultūros centro šiuolaikinio šokio grupės vadovė Laura Saunorienė vaikams, jaunimui ir suaugusiems Europos dieną siūlė švęsti linksmai ir išradingai, kviesdama visus kartu pašokti. Tiesa, suaugusieji to padaryti taip ir neišdrįso, tačiau darželinukai ir moksleiviai smagiai pajudėti neatsisakė. Šakių gimnazistai čia pat prie savivaldybės esančioje pievelėje organizavo akciją „Mes už Europą“ – iš mėlynų ir geltonų rankyčių sukurdami instaliaciją „ES 15“, o darželinukai J. Lingio parke ant asfalto kreidelėmis nupiešė vieną didelį paveikslą „Mano Europa“.

Nuo jų neatsiliko ir suaugusieji – Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Europos egzaminą laikė per 40 šakiečių. Kaip informavo bibliotekos vedėjos pavaduotoja Dalija Jasaitienė, geriausiai pasirodžiusiųjų penketuke – Nijolė Mureikienė, Lina Eringienė, Indrė Jančaitytė, Tomas Remenčius ir Saulius Puočiauskas. Europos dienos renginius vainikavo „Teatro P“ aktorių Balio Ivanausko ir Artūro Dubakos muzikinis šou Šakių „Varpo“ mokyklos amfiteatre ir diskusija „Tolimi kraštai – artimi gyvenimai“ su politologijos prof. Vytautu Radžvilu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.