Nori įamžinti lakūnų atminimą

Kauno zanavykų bendrijos pirmininkė Regina Motienė, valdybos narė Violeta Visockienė bei buvęs Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algimantas Baubonis susitiko su rajono vadovais, kultūros ir švietimo specialistais. Aptartos lakūnės Antaninos Liorentaitės ir jos brolio pulkininko Jono atminimo įamžinimo galimybės.

Žvirgždaičiai turi kuo didžiuotis – iš čia kilusi Liorentų šeima. A. Liorentaitė (1906–2003 m.) buvo pirmoji Lietuvos lakūnė ir parašiutininkė Baltijos šalyse. Ji pasekė brolio lakūno Jono Liorento (1901–1991) pėdomis ir liko ištikima šiam pasirinkimui visą savo ilgą gyvenimą.
 
Žvirgždaitiškiai siekia pagerbti savo kraštietę: 1998 m. birželio 13-ąją Žvirgždaičiuose vyko aviacijos šventė, skirta A. Liorentaitei, o Liorentų sodybos vietoje, prie šimtamečio ąžuolo, atidengta atminimo lenta. Lakūnė mirė eidama 97-uosius ir 2003 m. kovo 15 d. jos urna su pelenais buvo palaidota Žvirgždaičių kapinėse. Po lakūnės mirties Žvirgždaičiuose viena gatvė pavadinta jos vardu.

Lapkričio 12 d. Kauno zanavykai susitikę su savivaldybės atstovais tarėsi, kaip įamžinti A. Liorentaitės ir jos brolio Jono, įnešusių į Lietuvos aviacijos istoriją didžiulį indėlį, atminimą.

„Norime Žvirgždaičiuose šiems kraštiečiams aviatoriams sukurti tarsi atminimo skverelį, kurį aplankydami miestelio svečiai, aviacijos mėgėjai ras vietą, kur Liorentai gimė, A.Liorentaitės kapą. Kitais metais norėtume pastatyti paminklinį akmenį, žymintį aviatorių Liorentų šeimą“, – sakė R. Motienė. Anot jos, kol kas tik brėžiamos gairės, kurioje vietoje, kaip turėtų atrodyti paminklinis akmuo, prie jo projektavimo žadėjo prisidėti savivaldybės architektas, kol kas ieškoma, koks menininkas įgyvendins paminklo viziją.

„Mes galvojame, kad tai galėtų būti kažkoks sparno atitikmuo. Aišku, ieškosime rėmėjų ir tarp kraštiečių, verslininkų, bendruomenės narių“, – ateities planais dalijosi R. Motienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px