Sudargo istoriją įamžino ir knygoje, ir filme

„Sudargas vaizduose, judesyje ir žodžiuose“, – tokiu pavadinimu Sudargo bendruomenės centras įgyvendino projektą, kurio metu buvo išleistas edukacinis-informacinis leidinys – monografija ,,Sudargo istorijos atspindžiai“ (santrauka rusų, anglų kalbomis), monografijos autorė Alberta Natalija Dragūnaitienė. Be to, apie šitą nuostabios gamtos ir didingos istorijos kraštą sukurtas videofilmas ,,Sudargo bylonių dvasioje“ (su angliškais subtitrais).

„Įgyvendinant projektą atsirado gana rimtų iki tol nenumatytų apsunkinimų dėl jo uždavinių įvykdymo ir savalaikės sklaidos. Juk į visų mūsų gyvenimo ritmą su neigiamomis korekcijomis įsibrovė viruso COVID-19 pandemija. Dėl to teko atidėti rašytinio leidinio visuomenei pristatymą ir gana ilgam laikui nutraukti jau sklandžiai pradėtus filmavimo darbus“, – apie projekto įgyvendinimą pasakojo A. N. Dragūnaitienė.
 
Leidinys „Sudargo istorijos atspindžiai“ skaitytojus pasiekė tik šių metų birželio 12 dieną: Sudargo miestelio lauko erdvėje, prie per Antrąjį pasaulinį karą susprogdintos katalikų bažnyčios pamatų, buvo surengtas gražus leidinio pristatymas.

Filmas ,,Sudargo bylonių dvasioje“ Sudargo bendruomenei buvo pristatytas rugsėjo 10 d., videofilmo trukmė 30 minučių. A. N. Dragūnaitienė džiaugiasi knygos leidėjais ir filmo kūrėjais – UAB „V3 studija“, sugebėjusia itin kūrybingai įamžinti Sudargo kraštą. Tiems, kurie jau dalyvavo pirminėje filmo peržiūroje, jo turinys ir to turinio perteikimo būdas vaizdais paliko gerą įspūdį.

„Filmas puikiai papildys ir išplės rašytinės medžiagos tekstų žinias bei, tikimės, skatins ir vietos, ir viso Zanavykų krašto bei visos Sūduvos ir Lietuvos žmones pilietiškai skverbtis į savo krašto pažinimą. Juk mes patyrėme tiek daug visokiausių mėginimų atplėšti mūsų žaliąjį kraštą nuo to žemės lopinėlio, kuriame kadaise, prieš tūkstančius metų, įsikūrė mūsų protėviai. Bet jie, matyt, paliko mums nepajudinamai kietą dvasinę tvirtybę pilietiškai saugoti ir ginti Tėvynę, jos kalbą, jos papročius. Šis projektas, tikimės, prisidės prie daug platesnio Sudargo krašto pažinimo ir savo žemėje Lietuvoje, ir už jos ribų, nes projekte, kaip jau pastebėta, pamąstyta ir apie kitakalbių poreikius. O tai padeda gerųjų ryšių su aplinkiniu pasauliu plėtrai“, – įsitikinus A. N. Dragūnaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.