Susitikime XII muzikos festivalyje „Beatričės vasaros“

beatrices festivalis1
Ir šiais metais festivalio koncertai vyks kultūros paveldo objektuose. Organizatorių nuotr.

Birželis Šakių krašto žmonėms ir jų svečiams žada muzikos festivalio „Beatričės vasaros“ pradžią. Tai dvyliktus metus vykstantis profesionaliosios muzikos renginių ciklas savo pavadinimu primenantis Lietuvos lakštingalą, mūsų kraštietę dainininkę Beatričę Grincevičiūtę. Daugelis klausia, kodėl „Beatričės vasaros“? Kodėl ne rudenys, ne žiemos? Ilguvos dvare, ant aukšto Nemuno kranto prabėgo Beatričės vaikystė, o vaikystės ryškiausi prisiminimai dažnai susiję su vasara…
 
Festivalis muzikos mylėtojus pakvies į aštuonis koncertus, kurie vyks gražiausiuose Šakių krašto paveldo objektuose, kuriuose gražiai dera muzika, architektūra, gamta ir... ypatinga tų vietovių aura. Šių metų festivalis savo repertuaro tematika akcentuos Sūduvos metus. Festivalio programa įvairi savo žanrine tematika, atsižvelgiant į klausytoją, tačiau nenutolstant nuo profesionaliosios muzikos, klasikos, dabartinių autorių. Festivalį birželio 10 d. tradiciškai pradėsime simfonine muzika Griškabūdžio Kristaus atsimainymo bažnyčioje. Festivalio atidarymo svečias – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir violončelininkas David Geringas. Žiūrovai turės malonią progą išgirsti vieną brandžiausių Lietuvos orkestrų, pasalinio lygio violončelės virtuozą ir charizmatiškąjį batutos meistrą dirigentą V. Kaliūną. Sūduvos krašto kultūros šviesuolių atminimui toje pat bažnyčioje skambės G. Faure „Requiem“, kurį atliks Vilniaus universiteto chorai ir kamerinis orkestras bei solistai D. Puišys ir G. Gelgotė. Kūrinys ir muzika labai melodingi ir šviesūs, prancūziškas romantizmas...

Platesnė, kartu ir edukacinė programa numatyta „Beatričės piknike“ Ilguvoje, kadaise buvusioje Europos menininkų mekoje. Dabar grįšime į ją įvairių formų prisiminimais. Festivalio žiūrovų lauks plati ir įdomi programa, kur lankytojai galės rinktis, kuris susitikimas piknike jiems bus įdomiausias. Teatras, muzika, fotografija ar tiesiog užburiantis apylinkių vaizdas nuo aukšto Nemuno kranto. Vaišinsimės grybukais, keptais pagal šio dvaro šeimininkių receptą, nes koks piknikas be vaišių...

Šių metų svečias pianistas Jean-Marc Luisada iš Prancūzijos, garsėjantis kaip fortepijono poetas, pasižymintis išskirtine gracija ir netikėtomis interpretacijomis, pakvies į koncertą Gelgaudiškio dvare, kur skambės W.A. Mozart, J. Brahms, F. Chopin, R. Wagner, G. Mahler, G. Gershwin kūriniai, palydėti vaizdais. Sakoma, kad jis groja publikos sielai. Kviečiame tą patirti.

Karo metais sugriautos senosios Sudargo bažnyčios erdvė, išlikę jos griuvėsių fragmentai turi savo nepakartojamą aurą, todėl čia visuomet gausu festivalio klausytojų. Šiemet čia susitiksime su aktoriais ir dainininkais Lina Rastokaite ir Jokūbu Bareikiu muzikinėje programoje „Holivudo žvaigždės“, kurios metu skambės gražiausi populiariausių Holivudo filmų muzikos kūriniai. Programos metu atlikėjai pasidalins įdomiausiais faktais iš kino istorijos. Šis koncertas skirtas visiems, pasiilgusiems gyvo, kokybiško, energingo ir pozityvaus muzikinio pasirodymo!

Net trys festivalio renginiai vyks Zyplių dvare, kur turėsime galimybę išgirsti vyrų vokalinio ansamblio „Quorum“ programą, skirtą kažkada čia gyvenusiai ir kūrusiai gausiai žydų bendruomenei prisiminti. Ansamblio kūriniai skambės hebrajų ir jidiš kalbomis. Ansamblio dainininkų neriboja instrumentai, nes vieninteliai reikalingi instrumentai yra jų balsai. Visus instrumentus, net mušamuosius, vyrai sukuria savo balsais. Šakių klausytojai jau turėjo progą tuo įsitikinti.

„Barokiniai gobelenai“ – tai muzikinis įvykis, kuriame susitiks barokinė muzika ir šiuolaikinė improvizacija – įspūdingasis pianistas ir dailininkas Viktoras Paukštelis ir džiazo meistras Vladimir Tarasov. Meistriško perkusininko paliesti instrumentai suskamba kaip orkestras. Klasikinėje scenoje tokia dviejų meno šakų sintezė neturi analogų. Maloniai kviečiame tuo įsitikinti.

Festivalio baigiamasis koncertas vėl Zypliuose! Unikalus kontrabosų orkestras, suburtas šio instrumento puoselėtojo Donato Bagursko, nepaliks abejingų. Kontrabosai atliks instrumentinius kūrinius ir palydės vokalinius. Koncerte dainuoja Lietuvos scenose rečiau matoma ir labai laukiama Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), atliekanti pagrindinius vaidmenis įvairiuose Europos operos teatruose. Maloniai kviečiame palydėti vasarą ir festivalį.

Už galimybę organizuoti festivalį dėkingi Lietuvos Kultūros tarybai, Šakių rajono savivaldybei, Šakių krašto verslo įmonėms ir atskiriems žmonėms, supratusiems ir palaikiusiems profesionalaus meno savo krašte svarbą.

Festivalio organizatoriai linki visiems gražios, turiningos vasaros ir įdomių susitikimų su muzika.

beatrices festivalis programa2022

Festivalio organizatoriai

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.