Vasaros ir grybų šventė su trupučiu grybų ir gausybe žiūrovų

grybu karalius
Penkiolikmetis antanaviškis Rūtenis Pažėra prigrybavo pintinę voveraičių, kurios jam atnešė sėkmę Grybų karaliaus rinkimuose. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį Jankuose nušurmuliavo tradicinė Vasaros ir grybų šventė, kuri prasidėjo sporto varžybomis, o vakare į šventę gausiai sugužėję dalyviai ne tik iš Jankų, Kazlų Rūdos, bet ir iš kaimyninių savivaldybių stebėjo Grybų karaliaus rinkimus. Skambėjo svečių sveikinimai jankiečiams miestelio 321-erių metų sukakties proga, padėkos žodžių savo krašto žmonėms negailėjo seniūnas Jevgenij Kušnarenko, Jankų bendruomenės pirmininkė Violeta Stanaitienė.

Vasaros ir grybų šventė prasidėjo Jankų sporto aikštyne, kur sporto mėgėjai susirungė tinklinio, krepšinio bei futbolo rungtyse. Varžybų organizatoriai džiaugiasi, kad visose sporto šakose sulaukta nemenko komandų skaičiaus: 2×2 tinklinio ir 3×3 krepšinio turnyruose susirėmė po 11 komandų, 7×7 futbolą žaidė 10 ekipų. Turnyruose dalyvavo sporto mėgėjai ne tik iš Kazlų Rūdos, bet ir iš Prienų, Alytaus, Marijampolės, Kalvarijos, Šakių, Kauno savivaldybių. Futbolą sėkmingiausiai sekėsi žaisti marijampoliečiams („Niekur nežaidę“), 3×3 krepšinio turnyro nugalėtojais tapo „Griškabūdžio“ komanda, tinklinio rungtyje po atkaklių ir permainingų kovų ant nugalėtojų pakylos lipo „Top Sportas“.

Jau visai vakarop į aikštę prie seniūnijos gausiai rinkosi žmonės, pakeliui po mugę pasidairę, vaikai putų pramogas išmėginę.

Netrukus buvo sutikti Rimutė Bosienė, Jonas Lukavičius, kurie talkino šventės vedėjai Eglei Kančienei renkant Grybų karalių, o kartu į sceną užlipo ir kankliavo folkloro ansamblio „Užnovietis“ (vad. Nijolė Černevičienė) atlikėjos, įkūnijusios musmires.
Į sceną, nors ir nedrąsiai, lipo tikrieji grybautojai, tiesa, ne tik prigrybavę miške voveraičių, baravykų, bet grybų prikepę ar numezgę. Grybautojų surinktą grybų derlių vertino išrinkta komisija – bendruomenės centro aktyvas, miškininkas Darius Gustas bei Jankų seniūnas J. Kušnarenko. Grybus rinko ir mažasis Joris, jam buvo skirta trečioji vieta. Emilis Pažėra iš Antanavo pririnko pintinę šilbaravykių, jis pelnė antrą vietą. Tarp grybautojų ir konkurso senbuvis jankiškis Romas Stanislovaitis. Šis nors ir negausiai surinktus grybus sukabino ant iš medžio išdrožto ežio, už tokį meno kūrinį ir pelnė pirmą vietą. R. Stanislovaitis pasakojo, kad šiemet grybų miške buvo nemažai, bet šiuo metu dygti apstojo. Šiųmečiu Grybų karaliumi buvo išrinktas penkiolikmetis Rūtenis Pažėra iš Antanavo, pririnkęs pintinę voveruškų.

„Grybauju gal ketveri metai, o miške lankausi nuo šešerių. Šiandien grybavau nuo pat ryto. Faina, kad laimėjau konkursą, dovanų gavau, dar iš Seimo narės ir tortą“, – džiaugėsi jaunuolis.

Po žaismingų Grybų karaliaus rinkimų – svečių sveikinimai. Į šventę atvykęs Kazlų Rūdos savivaldybės meras Mantas Varaška pasidžiaugė gausiai susirinkusiais šventės dalyviais ir pasibaigusiais ribojimais dėl kaukių, atstumų.

„Kalbant apie darbų greitį Jankuose, per šiuos metus buvo nutiestas kilometras asfaltuotų gatvių, kilometras pėsčiųjų takų, įrengtas naujas LED apšvietimas. Gal tai nėra labai įspūdinga, bet to Jankuose nebuvo nuo sovietinių laikų. Tikiu, kad Jankų gyvenimas nesustos, kad tie vaikai, kur štai karstosi ant batuto, po 20–30 metų bus ta kita Jankų bei kitų mūsų gyvenviečių varomoji karta. Ir kad mes ateityje tik stiprėsim“, – kalbėjo meras.

Tradiciškai buvo pagerbti vyriausias ir jauniausias Jankų seniūnijos gyventojai – Marcelė Gudaitienė bei Džiugas Tamošaitis. Juos Seimo nario Giedriaus Surplio vardu pasveikino patarėjas Raimondas Januševičius.

Į sceną miestelio šeimininkas seniūnas J. Kušnarenko užlipo su glėbiu padėkų. Tradiciškai pasveikino visus jankiečius, šiais metais švenčiančius jubiliejus. Tarp jų ypač garbingą – 95-erių sukaktį sulaukusį Gediminą Bieliauską, 90 – Aldoną Bergerienę, 85-erių – Reginą Antoniją Stalioraitienę, Birutę Prancišką Pocevičienę bei kitus.

„Galvojau, kokią šiemet sugalvoti nominaciją. Kilo mintis pasižiūrėti, kiek seniūnijoje yra šeimų, kurios kartu daugiau nei 50 metų gyvena ir džiaugsme, ir skausme. Manau, kad tradicinė, darni šeima yra valstybės ir žmonių didžiausia gerovė ir laimė“, – kalbėjo seniūnas kviesdamas į sceną net 11 auksines ar net smaragdines vestuvių metines švenčiančių porų bei jiems įteikdamas padėkas už ilgametės darnios šeimos puoselėjimą ir pavyzdį kitoms šeimoms.

Pasiteiravus senjorų, kur tos darnios šeimos paslaptis, šie tvirtino, jog reikia „nenustoti kartoti, kad tu mano vienintelis arba vienintelė ir nesidairyti nei į kairę, nei į dešinę“. Kad reikia kartais mokėti vienas kitam nusileisti, labai norėti kartu gyventi, o svarbiausia – mylėti vienas kitą. Nominantus pradžiugino ir šventėje dalyvavusios Seimo narės Irenos Haase įteiktas tortas bei palinkėjimas ir toliau gražiai šeimoje sutarti.

Daug padėkos žodžių išsakė ir Jankų bendruomenė pirmininkė V. Stanaitienė, pirmiausiai, kaip pati sakė, – komandai, kuri dirbo, rengė šventę. Iš jos rankų taip pat iškeliavo ne tik nominacijos, bet ir padėkos bei gėlės už Jankų bendruomenės parko priežiūrą – Vidmantui Janulaičiui, Vaidui Sendžikui, Juozui Stanaičiui.

Smagi vakaro programa tęsėsi su garsiais šalies atlikėjais, vidurnaktį dangų nušvietė šventiniai fejerverkai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.