Tikėjimas ir susitelkimas žvirgždaitiečiams atvėrė naujųjų maldos namų duris

baznyciaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Per Lietuvos nepriklausomybės 22-ejus metus pirmą kartą Šakių rajono istorijoje duris atvėrė naujai pastatyti maldos namai. Praėjusį sekmadienį Žvirgždaičiuose įvyko naujosios bažnyčios, vietos gyventojų statytos bemaž dešimtmetį, konsekracijos iškilmės. Nors Dievo namai kol kas dar be varpinės bokšto, tikimasi, kad ateityje jis būtinai bus pastatytas ir dar labiau papuoš naująjį miestelio statinį.

Nuotr. Praėjusį sekmadienį Žvirgždaičiuose buvo pašventinta naujoji dešimtmetį statyta Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia. Lig šiol parapijos tikintieji glaudėsi senojoje koplytėlėje (kairėje).

Istoriniai trukdžiai

Liepos 22-osios vidurdienį atlikėjų Vaidos Genytės ir Povilo Meškėlos atliekama sakralinė muzika bei aktoriaus Sauliaus Balandžio skaitomos žinomų lietuvių poetų eilės Žvirgždaičių parapijos gyventojus ir garbingus svečius kvietė į miestelio naujosios Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios konsekracijos iškilmes. Istorija liudija, kad Žvirgždaičių parapijos tikintieji turėjo sudėtingą praeitį. Kaip prabrėžė naujosios bažnyčios konsekracijai vadovavęs  Šakių dekanato dekanas Donatas Jasulaitis, bažnyčių netekimas skaudžiausiai atsiliepia parapijos dvasiniam gyvenimui. Žvirgždaičių parapijai buvo lemta net kelis kartus vienokiomis ar kitokiomis aplinkybėmis netekti bažnyčios. Karo metais ji sudegė, o sovietiniais laikais, esant griežtai politinei santvarkai, Žvirždaičiuose bažnyčiai taip ir nebuvo lemta atsirasti. Tikintieji daugelį metų glaudėsi miestelio kapinaitėse esančioje koplytėlėje. „Senoji koplytėlė yra relikvija, primenanti parapijos žmonių atkaklumą ir atsparumą tikėjime“, - teigė dekanas D. Jasulaitis.
 
Bažnyčia – be bokšto

Naujosios bažnyčios konsekracijos dieną prieš Šv. Mišias kalbėjęs klebonas D. Jasulaitis pabrėžė, kad ji pastatyta tik parapijos žmonių atkaklumo dėka. Naujoji bažnyčia buvo statoma bemaž dešimtmetį. „Nors šiandien konsekracijos diena, visi matome, kad jinai yra be bokšto“, - teigė klebonas D. Jasulaitis. Pagal architekto Kazio Tamošėčio projektą, dabartinė bažnyčia turėjo būti pastatytas su 23 metrų varpinės bokštu, tačiau dėl pinigų trūkumo jo buvo atsisakyta. Anot D. Jasulaičio, teks palaukti geresnių laikų, kada bus galima pastatyti neiškilusį bokštą. „Mes jų palauksime. Bažnyčios statomos ne dešimtmetį, kaip statėme mes, bet statomos ir šimtmečiais. Todėl pirmiausiai svarbu bažnyčią išsaugoti savo širdyse“,- kalbėjo D. Jasulaitis, tikėdamas, kad netrukus ateis tas metas, kai bus iškilmingai šventinamas ir bokštas.

Padėka geradariams

Naujosios Žvirgždaičių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčios statybos pradininkas buvo kunigas Algirdas Kildušis, kuriam vadovaujant statybos dėl neskaidrių darbų buvo sustabdytos. Tuomet parapijiečiai buvo pasimetę, praradę viltį turėti naują bažnyčią. Manyta, jog mažiausiai dar dešimtmetį tikintiesiems teks glaustytis senojoje koplytėlėje. Kaip pamena klebonas D. Jasulaitis, žmonėms reikėjo įkvėpti tikėjimo viltį. „Teko pasakyti, tikėkime, kad mes turėsime naują bažnyčią – ją ir turime. Tikėjimas ir geri žmonės padėjo“, - sakė dekanas. Naujosios bažnyčios statybos kainavo apie 800 tūkst. litų, kuriuos suaukojo geros valios žmonės. Prie bažnyčios statybos daug materialiai prisidėjo JAV emigrantai Irena ir Juozas Palukaičiai. Padėkos žodžiai tarti Reginai Poniškaitytei, Algimantui Maneliui, Danutei ir Antanui Ašmantavičiams ir Elenai Daniliauskienei, kuri ilgus metus buvo senosios koplyčios globėja ir naujosios bažnyčios entuziastė.

Šventėje nuoširdžiai padėkota architektui K. Tamošėčiui, dailininkui Kazimierui Simanoniui, baldininkui Daliui Kancei, restauratoriams Viliui ir Laimai Sadeckams bei statybininkams Džiugui, Algiui, Karoliui, Vidai.

Pašventino naująją šventovę

Į naująją bažnyčią vienuolikos kunigų procesija, lydima trijų vyskupų Juozo Žemaičio, Rimanto Norvilo ir Arūno Poniškaičio, įžengė skambant senosios koplytėlės varpui. Šakių dekanato dekanas D. Jasulaitis vyskupui R. Norvilai įteikė simbolinį raktą. Vyskupas pakvietė tikinčiuosius bendrai maldai. Raktą vyskupas R. Norvila perdavė kunigui D. Jasulaičiui, kuris drauge su kunigu Albinu Paltanavičiumi aptarnaus šios parapijos tikinčiuosius.

Po apsikeitimo simboliniu raktu pirmą kartą visuomenei buvo atvertos dar dažais kvepiančios bažnyčios durys. Gausiai susirinkę šventės dalyviai netilpo į vidų, daugelis žmonių liko Šv. Mišių klausytis šventoriuje. Konsekracijos iškilmių metu vyskupas palaimino bažnyčios vandenį, ugnį, pastato sienas. Ant altoriaus buvo užtiesta nauja staltiesė, padėtas indas su švęstu vandeniu. Baigiantis iškilmėms dokumente buvo padėti dvasininkų, garbingų svečių ir garbingų atstovų parašai, liudijantys apie naujojo statinio gyvavimo pradžią.       

Vietos seniūnas Algimantas Baubonis pasidžiaugė, kad pagaliau parapijiečiai turi naują bažnyčią. Artimiausiu metu bus sprendžiama, ką daryti su senąja koplytėle. Nors dekanas D. Jasulaitis siūlė koplytėlėje įrengti šarvojimo salę, tačiau seniūnas mano, kad tai nebūtų pats geriausias sprendimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.