Turčėniškiai pagerbė savo kraštiečio J.Zubricko atminimą

turcinaiAsta GVILDIENĖ

Rugsėjo 13 dieną negausi Turčinų kaimo bendruomenė susirinko paminėti 87 – ųjų kraštiečio  literato, teisininko, politinio bei visuomenės veikėjo Justino Zubricko mirties metinių. Turčinų seniūnaitis Pranas Kuncaitis apgailestavo, kad šis iškilus mūsų krašto žmogus, dirbęs ketvirtajame Lietuvos ministrų kabinete, šiandien yra pamirštas ir Amerikoje labiau gerbiamas nei Lietuvoje.

Nuotr. Turčinų seniūnaitis P.Kuncaitis, vykdydamas lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos N.Manikienės prašymą, pagerbė  Turčinuose gimusio literato, politinio ir visuomenės veikėjo J.Zubricko  atminimą.

Labiau vertinamas Amerikoje

Pasak P.Kuncaičio, labai norėtųsi gimtuosiuose J.Zubricko Turčinuose jo atminimui pastatyti gražų paminklinį akmenį ir ateinančioms kartoms palikti nepamirštą pėdsaką apie šį iškilų Lietuvos ir mūsų rajono žmogų. Iš tiesų, kai kiti žymūs mūsų krašto veikėjai aukštinami skulptūrose ir jiems pastatytas ne vienas paminklinis akmuo net keliose rajono vietovėse, šiam šviesuoliui atminti seniūnaičio pastangomis šiandien pastatytas viso labo tik blokinis, rudeninėmis gėlėmis apsodintas keturkampis vazonas. P.Kuncaitis neslėpė nuoskaudos, kad ir paminklas Kudirkos Naumiesčio kapinėse, kur Amžinojo poilsio atgulė J.Zubrickas, atvežtas iš Amerikos, o ne lietuvių pastatytas. „Įdomus dalykas. Išeitų Amerikoje mūsų literatas, politinis ir visuomenės veikėjas, besivadinęs Tirčiniškio slapyvardžiu, buvo garsus žmogus. Ten jį labiau atsimena ir vertina nei Lietuvoje ar jo gimtajame krašte“, - apgailestavo P.Kuncaitis.
 
Vykdė mokytojos N.Manikienės prašymą

Trumpai priminęs J.Zubricko biografiją, jo literatūrinę, politinę ir visuomeninę veiklą, seniūnaitis dėkojo labai kuklaus paminklo atidengime dalyvavusiems turčėniškiams ir svečiams  - mūsų kraštietei Seimo narei Onai Valiukevičiūtei, rajono merui Juozui Bertašiui, savivaldybės atstovei spaudai Rimutei Grušienei, Tarybos nariui Kęstučiui Gudelevičiui, Kudirkos Naumiesčio seniūnui Alfredui Vincui Puidai. Jis prasitarė, kad net trejetą metų ruošėsi šiai akimirkai. „Tai buvo  visiems gerai žinomos, jau Anapilin išėjusios lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Natalijos Manikienės prašymas, - teigė P.Kuncaitis. – Negalėjau neišpildyti jos valios. Tiesa, akmens pastatyti nepavyko. Yra kaip yra. Tačiau tai vis tiek  geriau negu nieko.“

Diskutavo aktualiais šiandienos klausimais

Po 87 – ųjų J.Zubricko mirties metinių paminėjimo, negausus turčėniškių būrys su valdžios atstovais diskutavo labiausiai jiems rūpimais klausimais. Seniūnaitis priminė mero pažadą – išasfaltuoti pagrindines Šešupės ir J.Zubricko gatves Turčinuose. J.Bertašius patikino, kad šio pažado nepamiršo ir ieškos galimybių tų 750 metrų sutvarkymui, kuriems reikia maždaug vieno milijono litų. Tai bus atlikta iki jo vadovavimo kadencijos pabaigos. 2014 – 2020 metų strategijoje kelių ir gatvių sutvarkymui savivaldybė tikisi panaudoti 20 mln. litų ES paramos lėšų. Be abejo, buvo prisimintas skaudus įvykis Kudirkos Naumiestyje, kur vidury dienos buvo nužudytas vietinis verslininkas. Taip pat aptartas policijos pareigūnų darbas ir prokuratūros pertvarkos, tiesiog netoleruotinas laikinai Šakių rajono policijos komisariato viršininko pareigas einančio Mindaugo Akelaičio požiūris į rajono žmonių saugumą. Pasak K.Gudelevičiaus, pasakymas „jūs kovokite, o mes padėsime“ turėtų skambėti atvirkščiai – „mes kovosime, o jūs padėkite“. „Pinigų neturėjimas nereiškia, kad nereikia dirbti, - tvirtino tarybos narys. – Toks policijos darbuotojų abejingumas tiesiog sukrečia.“ Seimo narė ir rajono meras kalbėjosi ir kitais tiek visai Lietuvai, tiek Zanavykijos kraštui aktualiais klausimais, aptarė kasdienes problemas ir neapgalvotų Vyriausybės sprendimų švietimo ir sveikatos srityse įgyvendinimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.