Jubiliejus sukvietė kraštiečius šventon gimtinėn

naumiescio sventeSavaitgalį į gimtąjį miestą sukviesti kraštiečiai paminėjo Kudirkos Naumiesčio miesto Magdeburgo teisių suteikimo 370 metų sukaktį. Nuo ankstyvo ryto lig kitos dienos paryčių naumiestiečiai ir garbūs svečiai nestokojo pačių įvairiausių pramogų, rajono ir seniūnijos valdžios atstovų parodyto dėmesio.
 
Nuotr. Po inscenizuoto karaliaus ir karalienės kreipimosi į miestelėnus, istorinio karinio klubo „Antikos karys“ nariai  demonstravo karių mūšį dėl princesės rankos.
 
Per pačias Petrines šventiškai pasipuošęs Kudirkos Naumiestis paminėjo 370-ąsias miesto Magdeburgo teisių suteikimo metines. Gražios sukakties proga šio krašto seniūnijos, kultūros darbuotojų ir aktyvių gyventojų dėka, į kraštiečių šventę „Gimtine, tu mano šventove“ buvo sukviesti miestelėnai ir tik svečiais dabar likę kadaise buvę šio krašto gyventojai bei pavieniai svečiai.

Sveikino miestelėnus

Prieš 370 metų karalienė Cecilija Renata ir karalius Vladislovas IV Kudirkos Naumiesčio miestui suteikė Magdeburgo teises. Su reikšminga sukaktimi kraštiečius sveikindamas seniūnas Vincas Alfredas Puida pabrėžė, jog per tuos metus nei karas, nei maras, nei kitos didesnės negandos nesunaikino Kudirkos Naumiesčio miesto. „Šiandien tokį ilgą kelią nuėjęs miestas, sulaukęs gražaus svečių ir naumiestiečių būrio, švenčia miesto šventę – Petrines. Magdeburgo teises suteikusi karalienė įsakė mieste pastatyti rotušę su laikrodžio bokštu ir davė privilegiją – 12 metų nemokėti mokesčių valstybei. Taip miestas prasigyveno, buvo ir yra puoselėjamas, nors šiandien miestas kartu su šalimi išgyvena tas pačias problemas“, - į naumiestiečius ir svečius kreipęsis seniūnas sveikino ir ragino švęsti, džiugiai nusiteikus pabūti kartu.

Su gražia švente pasveikinti naumiestiečių atvyko ir rajono valdžios atstovai. Sveikinimo žodį taręs meras Juozas Bertašius pasidžiaugė, jog nepaisant įvairių sunkumų, kraštiečių dėka miestas gražėja, tobulėja. Meras įspūdingomis gėlių puokštėmis ir dailininko Augustino Savicko meno darbais už nuopelnus miestui jubiliejaus proga apdovanojo seniūną V. A. Puidą, šio krašto kultūros centro direktorę Laimą Mockevičienę ir bendruomenės centro pirmininką Edvardą Belevičių. Prie mero sveikinimų linkėjimais prisidėjusi vicemerė Rima Rauktienė priminė, jog žmogus ir bendravimas neatsiejami, jeigu žmogus nori išlikti pilnaverčiu. „Bendraukite ir, skaičiuodami labai gražų savo laiką, būkite laimingi“, - linkėjo vicemerė. Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė pasidžiaugė, kad Kudirkos Naumiestis puoselėja savo praeitį, istoriją.

Nestigo pramogų

Po valdžios atstovų sveikinimų šventinę programą tęsė įspūdingas istorinio karinio klubo „Antikos karys“ pasirodymas. Miestelėnams ir svečiams buvo parodyta įvairių šalių riterių, apsišarvavusių sunkesne nei 30 kilogramų sveriančia karine apranga, kova dėl gražiosios princesės rankos.

Be galimybės persikelti į antikos laikus, šventės rengėjai pagalvojo ir apie kitas pramogas. Vinco Kudirkos aikštės pakraštyje svečių laukė įsikūrusi Valiutos keitykla. Čia už litus buvo siūloma įsigyti šventės valiutą – Naumą. Už tris Naumus kiekvienas galėjo paragauti gardžios žuvienės, išvirtos iš ryte Šešupėje sugauto laimikio. Už 15 Naumų buvo galima pasmaguriauti šventės sūkuryje ant laužo kepta šerniena.

Didelio susidomėjimo sulaukė proginių monetų kalėjo Nerijaus Ermino iš Šiaulių kurtos ir prie akių kaldintos proginės monetos. Rodos, be didelio sunkumo kūju mosavęs kalvis tikino, kad per valandą tokių monetų galima nukaldinti apie 80 vienetų. Šios šventės svečiai mieliausiai rinkosi žalvarines, varines bei dviejų metalų monetas. Prieš 700 - 800 metų naudotu monetų kaldinimo principu iškaldinta aliuminė moneta kainavo 3 litus, žalvarinė – 5 litus, varinė – 6 litus, o brangiausiai - 7 litus kainavo dviejų metalų proginė moneta.

Vakarą vainikavo koncertas ir  istorinio karinio klubo „Antikos karys“ įsūdingas ugnies šou.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.