Vienas autobokštelis turės patenkinti visų poreikius

autobokstelis2Rita PLAUŠINAITYTĖ - ŠERKŠNIENĖ
 
Spalio 16 d. posėdžiavusi rajono taryba suteikė uždarajai akcinei bendrovei „Šakių komunalinis ūkis“ 15 tūkst. eurų garantiją imant ilgalaikę (3 m.) banko paskolą autobokštelio įsigijimui. Šį įrenginį Šakių savivaldybės administracija pavedė įsigyti ir prižiūrėti UAB „Šakių komunalinis ūkis“, tačiau įsigytu dėvėtu bokšteliu dar turės naudotis visos Šakių seniūnijos. Ar patenkins vienas autobokštelis tiek minėtos bendrovės poreikius, tiek visų keturiolikos Šakių rajono seniūnijų?
 
Nuotr. Po ilgų diskusijų rajono tarybos nariai suteikė UAB „Šakių komunalinis ūkis“ garantiją imant paskolą dėvėto autobokštelio įsigijimui.
 
Į Šakių rajono savivaldybės tarybą kreipėsi UAB „Šakių komunalinis ūkis“ direktorius Darius Mikelionis prašydamas suteikti rajono savivaldybės tarybos garantą imant banko paskolą. Bendrovė nori įsigyti autobokštelį. Ši transporto priemonė įmonės veikloje būtina, nes didžioji dalis aptarnaujamų daugiabučių namų yra 3–5 aukštų namai, nemažai atliekama stogo remonto ir priežiūros darbų, remontuojamos šlaitinių stogų lietaus nuvedimo sistemos, atliekami kiti ūkio darbai. Šiuo metu „Šakių komunalinis ūkis“ administruoja 72 daugiabučius namus. Planuojama, kad  įmonės įsigytu dėvėtu autobokšteliu turėtų naudotis ne tik ši akcinė bendrovė, bet ir visos rajono seniūnijos. Kaip jau yra skelbta spaudoje anksčiau, seniūnai keletą metų prašė rajono savivaldybės, kad ši nupirktų autobokštelį, kuriuo galėtų jie naudotis savo poreikiams seniūnijose. Autobokštelis seniūnijose reikalingas atliekant įvairius ūkio darbus – tvarkant apšvietimus, renovuojant stogus arba pjaunant medžius, genint šakas.

Spalio 6 d. savivaldybėje vykusiame seniūnų pasitarime administracijos direktorius Evaldas Sniečkus sakė, kad buvo pavedęs seniūnams apsiskaičiuoti, kiek dienų per metus kiekvienoje seniūnijoje yra reikalingas autobokštelis ir kiek kainuoja tokios technikos nuoma iš privačių įmonių, pavyzdžiui, iš UAB „Senukų prekyba“. Tuo metu savivaldybės administracija jau buvo nusprendusi prašyti rajono tarybos narių pritarimo teikiant garantiją „Šakių komunaliniam ūkiui“ imant paskolą autobokšteliui pirkti. Tokiu sprendimas, anot E. Sniečkaus, būtų optimalus sprendžiant šios priemonės poreikio rajone tenkinimą. Bokštelis reikalingas tiek minėtajai įmonei, tiek seniūnijoms.  Išsinuomoti iš privačios įmonės autobokštelį seniūnai jau bandė. Šia paslauga jau naudojosi Griškabūdžio seniūnija ir, kaip sakė seniūnas Saulius Naumavičius, paslauga kainavo 40 eurų parai. Griškabūdžio seniūnas nuomavosi autobokštelį be darbuotojo, nes jų seniūnijoje yra žmogus, kuris turi specialų leidimą dirbti su tokia transporto priemone. Anot seniūno, dažnoje seniūnijoje yra žmonių, turinčių specialų pažymėjimą, leidžiantį dirbti su kranais, tad seniūnams dėl to problemų neturėtų kilti. Tiesa, minėtas „Senukų prekybos“ bokštelis yra mažesnis negu žadama pirkti „Šakių komunalinio ūkio“ įmonei, tačiau, pasak seniūnų, jo užtenka nudirbti nedideliems darbams seniūnijose. Su mažu autobokšteliu galima pakeisti elektros lemputes stulpuose ir atlikti dar kitus nesudėtingus darbus. Seniūnų apskaičiavimu, vidutiniškai seniūnijoms per metus bokštelio reikia 10 dienų,  didesnėse seniūnijose jo reikia dažniau negu mažesnėse. Šakių seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad miesto seniūnija yra pati didžiausia, ji apima keletą aplinkinių kaimų ir čia autobokštelis yra reikalingas kone kasdien.

Anot seniūnų, optimalus sprendimas būtų, kad savivaldybė turėtų du tokius įrenginius – vieną, kurį netrukus įsigis „Šakių komunalinis ūkis“, o kitą, mažesnį, tokį kaip  „Senukų prekybos“. Didelis autobokštelis yra reikalingas seniūnijose medžių pjovimui arba jų genėjimui, kapinių tvarkymui, viešųjų pastatų stogų arba kaminų remontavimui. Sutvarkyti gatvių apšvietimą galima ir su mažesniu įrenginiu, kurį turi „Senukų prekyba“, tačiau tokį autobokštelį seniūnams teks nuomotis iš privačių paslaugų tiekėjų.

Anot Lukšių seniūno Vido Cikanos, seniūnai jau yra pripratę, kad jiems tenka ilgai laukti eilėse. Tokią patirtį jie turi su Šakių savivaldybės anksčiau turėtu bokšteliu, kurį administravo ir valdė UAB „Šakių vandenys“. Seniūnams tekdavo ilgai laukti, kol į jų seniūnijas atvyks šis tiek morališkai, tiek techniškai pasenęs įrenginys. Apie tai, kokia situacija seniūnų laukia ateityje, jie spėlioti nelinkę, tačiau faktas, kad seniūnijų yra rajone 14, o darbo dienų per mėnesį yra 22.  Klausimas, kiek kartų seniūnams teks pasinaudoti bokšteliu per mėnesį, lieka atviras. Per rajono savivaldybės tarybos posėdį buvo akcentuojama, kad pirmiausia bokštelis yra reikalingas bendrovei „Šakių komunalinis ūkis“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.