Valdžios užmirštas, bet nemiręs kaimas

baltrusiai
Nuotr. Baltrušių bendruomenės centro pirmininkas Jonas Būtautas (kairėje) Seimo nariui Mindaugui Basčiui išsakė problemą – bendruomenė negali savo patalpose vykdyti ūkinės komercinės veiklos, prašė parlamentarą inicijuoti įstatymo pakeitimą.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

„Valdžios užmirštas, bet aktyvus Baltrušių kaimas“, – tokios mintys buvo išsakytos kovo 18 d. Baltrušių bendruomenės centro susirinkime. Gyventojai norėtų kaime kultūrinių renginių organizatoriaus, norėtų paskaityti knygų arba turėti interneto prieigą, jiems aktualu saugiai pasiekti Gabriškės kaimo kapines, o svarbiausias bendruomenės siekis – vykdyti ūkinę veiklą bendruomenės namuose.

2008 metais įsikūręs Baltrušių bendruomenės centras šiandien vienija 79 narius. Bendruomenės centro pirmininkas Jonas Būtautas, pristatydamas bendruomenės centro veiklos ataskaitą, kukliai kalbėjo, kad nieko reikšmingo nenuveikė, o dirbo ir judėjo į priekį.

„Tradiciniai romansų vakarai, Švč. Mergelės Marijos atlaidas Gražiškiuose – tai renginiai, kuriuos rengiant prireikia ir mūsų pagalbos. Baltrušiuose rengėm kuklesnius renginius: deginom Užgavėnių Morę, organizavom Motinos dienos minėjimą, šventę ,,Vasarą ir gandrus palydint‘‘ bei eglutės įžiebimo popietę“, – apie renginius pasakojo J. Būtautas ir apgailestavo, kad parašytas bendruomenės centro projektas liko rezerve (iš projekto lėšų buvo planuotas įrengti bendruomenės namų antras aukštas).

Tačiau, pasak pirmininko, jie rankų nenuleido ir rėmėjų dėka šiandien bendruomenės namų antrą aukštą įrenginėja savo jėgomis. J. Būtautas dėkojo čia dirbantiems meistrams Valiui Jasulaičiui ir Dainiui Tamošaičiui bei pasidžiaugė bendruomenės centro valdybos organizuotumu, susiklausymu. „Ačiū visiems už bendrą darbą“, – dėkojo susirinkusiems pirmininkas.

Pasidžiaugę nuveiktais darbais ir suorganizuotais renginiais, Baltrušių kaimo žmonės prabilo ir apie nūdienos skaudulius. Vienas toks nesusikalbėjimas, kad Baltrušių kaimo bendruomenė ir Barzdų kultūros darbuotojai neranda bendros kalbos sprendžiant kultūrinių renginių organizavimo klausimus: Baltrušių kaimo žmonės nori, kad koks nors meninis kolektyvas būtų suburtas ir jų kaime, čia galėtų vykti ir romansų vakarai, bet, pasak Baltrušių kaimo gyventojų, Barzdų kultūros darbuotoja nenori dar ir Baltrušiuose dirbti, o ir Barzdų žmonės nenori į Baltrušius važiuoti koncertuoti. Susirinkę kaimo žmonės ir tarėsi – ar šventes pas save rengti, ar važiuoti į Barzdus.

„Mes esame atstumti nuo seniūnijos centro, tapom niekam nereikalingi. Atėmė biblioteką, o galėtų kaimo žmonės naudotis kompiuteriais, paskaityti laikraščius. Kreipsiuosi į visas institucijas, kad mums skirtų kultūros darbuotoją“, – žadėjo susirinkusiems bendruomenės pirmininkas.

Bendruomenės narė Virginija Naujokaitienė iškėlė klausimą dėl pėsčiųjų tako, einančio per visą miestelį abiejose Stasio Lozoraičo gatvės pusėse. Šis takas asfaltuotas dar sovietmečiu, dabar duobėtas, vietomis asfalto danga subyrėjusi, pasak kalbėjusios bendruomenės narės, mamos net vaikų vežimėlių taku negali pastumti. V. Naujokaitienė pasidžiaugė, kad į kaimą grįžta jauni žmonės, statosi namus, o vaikščioti nėra kur. Beje, minėtas pėsčiųjų takas Baltrušiuose yra VĮ „Marijampolės regiono keliai“ žinioje.

„Pasižiūrėkit, kiek žmonių išardė šaligatvių gyvenvietėje, arba jie užžėlė žole ir velėna“, – sakė viena kaimo gyventoja. Kaimo gyventojai pasakojo, kad ši problema jau įsisenėjusi, nes vieni prieš keliasdešimt metų tiestus šaligatvius nusivalė, kitur plytelės taip ir likę po velėnos sluoksniu.

Susirinkime dalyvavęs rajono savivaldybės vicemeras Edgaras Pilypaitis kalbėjo, kad galbūt ūkiškiau turėtų tvarkytis Barzdų seniūnijos seniūnas. Jis pateikė Gelgaudiškio seniūnijos pavyzdį, kai iš tų pačių seniūnijoms skirtų minimalių lėšų su viešuosius darbus dirbančiais žmonėmis pasidarė apie du kilometrus šaligatvių.

Susirinkę taip pat svarstė, jog norėtų dviračių tako nuo Baltrušių kaimo iki Gabriškės kaimo kapinių, vietinių vadinamų Šileliu (Pilviškių sen., Vilkaviškio sav.), kurios yra už dviejų kilometrų nuo miestelio. Jose laidojami Baltrušių kaimo gyventojai, žmonės nuolat lanko artimųjų kapus. Dauguma gyventojų į kapines važiuoja dviračiais arba eina pėsčiomis važiuojama kelio Pilviškiai–Šakiai–Jurbarkas dalimi ir tai labai nesaugu. Vicemeras kalbėjo, kad gyventojai šį jų išsakytą norą turėtų pasiūlyti įtraukti į rajono savivaldybės 2018–2024 metų strateginį planą.

Bene aktualiausias Baltrušių bendruomenės rūpestis, kad jie bendruomenės centro patalpose negali užsiimti ūkine komercine veikla.

„Mums neleidžia užsiimti jokia kita veikla – galime rengti susirinkimus ir šokius kelti“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkas.

Jis kreipėsi į rajono savivaldybę, kad ši inicijuotų naują panaudos sutarties sudarymą, leidžiantį Baltrušių bendruomenės centrui savivaldybės pastate užsiimti ekonomine veikla, bet 2016 m. gruodžio mėnesį gavo neigiamą atsakymą.

Bendruomenės pirmininkas rankų ir čia nenuleidžia, kovo 18 d. jis įteikė kreipimąsi susirinkime dalyvavusiam Seimo nariui Mindaugui Basčiui, kuriame prašoma, kad būtų inicijuojamas savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo pakeitimas, kad bendruomenės turėtų teisę joms panaudos pagrindais perduotą savivaldybės turtą naudoti ūkinei komercinei veiklai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.