Ar dar ilgai Kidulių gyventojai lauks švaraus vandens?

vanduo kiduliuose
Nuotr. Kidulietė teigia, kad pilname rūdžių vandenyje yra ir kažkokių tepalų, kuriuos net nuo rankų sunku nuplauti.


Asta GVILDIENĖ

Praėjusią savaitę į „Draugo“ redakciją kreipėsi dvi kidulietės, kurios skundėsi ypač prasta vandens kokybe. Moterys tikino, kad iš čiaupo bėga ne vanduo, o srutos,  jose gausu ne tik rūdžių. „Yra dar kai kas... Kažkokie tepalai“, – guodėsi kidulietė. Kita moteris baiminasi net galimų ligų, nes tokiu vandeniu ne tik prausia kūdikį, bet ir ruošia jam maistą.

Vanduo su tepalais?

Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį kidulietė Rasa Povylaitienė susitiko su UAB „Šakių vandenys“ direktoriumi Kęstučiu Vilkausku ir informavo apie prastą geriamojo vandens kokybę jos namuose. Tuomet buvo užsiminta ir apie medžiagą, panašią į tepalą.

„Atėjo ir kiti darbuotojai, tarėsi, spėliojo, kas čia galėtų būti, kad nuo rankų nuplauti neina, – pasakojo moteris. – Žadėjo atvažiuoti ir pravalyti trasą, jei taip labai užrūdiję, bet iki šios dienos niekas taip ir nepasirodė, o vanduo nepasikeitė.“

Geria šaltinio vandenį

Pasak R. Povylaitienės, aplinkui žmonės taip pat skundžiasi dėl prastos geriamojo vandens kokybės. „Kaimynai – pensininkai, po 76-erius metus, važinėja po šaltinius, vandenį veža bambaliais iš  Gelgaudiškio, iš Jurbarko. Kodėl niekas nesiima jokių priemonių? – klausė moteris. –  Ar normalus žmogus pirmiau darys vamzdyną fekalui nutekėt, kai tokį vandenį geria? Kodėl negali pirmiau daryti to, ko labiau reikia?“

Bijo dėl vaikų sveikatos

Sodų gatvėje gyvenanti Viktorija Zymonienė taip pat guodėsi, kad geriamasis vanduo Kiduliuose apgailėtinas – iš krano bėga srutos, už kurias reikia mokėti. Ji augina du vaikus. Vienas iš jų  – dviejų mėnesių kūdikis.

„Aš tokiu vandeniu ruošiu pieno mišinukus, tokiu vandeniu maudau. Numaudžius kūdikį, pleiskanoja jo odelė. Ko laukiama? Ar kol vaikams prasidės žarnyno ar odos ligos? Kada valdžia sukrus tvarkyti Kidulių vandenis? – klausė jauna mama. – Aš bijau dėl vaikų sveikatos.“

Maudosi kavoje

R. Povylaitienė pasakojo, kad su šeima mėnesį buvo išvykusi, močiutė viena mažai naudojo vandens, tai sugrįžę kranuose rado košę. Ji apgailestavo, kad ir vėl reikės keisti jau ne kartą keistus kranus ir niekas nekompensuos nei kranų, nei vonių, nei sveikatos.

„Baltų drabužių neturim, baltos patalynės neturim, viskas užrūdiję, užkalkėję, – piktinosi ji. – Kaimiečiai visi  ūžia, šneka, nervinasi, bet nė vienas nieko nesiima. Nesuprantu, kodėl žmonės tyli. Filtrus galima keisti kasdien. Ten nusėda tokios juodos dalelės, su kuriom gali piešti kaip su markeriu. Rūdys tai rudos. Prisileidžiam vonią ir niekas nenori maudytis, nes maudomės kavoje. Drabužius vežu močiutei skalbti į Jurbarką.“

Turi negerą kvapą

Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis patvirtino, kad geriamojo vandens kokybė Kidulių miestelyje jau seniai bloga. Pasak jo, ypač skundžiasi tie gyventojai, kurie pasistatę geriamo vandens filtrus, nes jie nuolat kemšasi, tenka dažnai valyti.

Ypač problematiška situacija Judrių gatvėje. M. Mykolaitis spėlioja, gal ten remontas koks darytas, kad per vieną naktį iš po savaitgalio filtrai užsikimšo...

„Aš pats mažai naudoju vandens, tai galiu taip pat patvirtinti, kad kai jis užsistovi, tai ir kvapą negerą turi“, – atviravo seniūnas.

Dėl geriamojo vandens kokybės jis buvo kreipęsis į UAB „Šakių vandenys“ ir jam buvo paaiškinta, kad situaciją gali pagerinti tik nauji nugeležinimo įrenginiai, kuriuos artimiausiu metu buvo žadėta pastatyti.

Viršija normas

K. Vilkauskas pripažino, kad Kidulių vanduo turi daug geležies, todėl ten ir Sintautuose yra suplanuota statyti vandens gerinimo įrenginius. Šiuo metu projektas tikrinamas Aplinkos ministerijoje. Direktorius tikisi jį pradėti įgyvendinti dar šiais metais ir iki 2020 metų viską pabaigti. UAB „Šakių vandenys“ tinklalapyje yra skelbiami geriamojo vandens tyrimų rajono vandenvietėse rezultatai. Išsiaiškinome, kad Kidulių vandenvietėje 2017 m. IV ktv. vandens mėginyje buvo rasta 1290 mikrogramų /litre geležies. Tuo tarpu nustatyta norma tik 200 mikrogramų/litre.

Pats nebuvo nuvykęs

„Suprantu, kad žmonės skundžiasi, jog geležies kiekis Kidulių geriamajame vandenyje viršija visas nustatytas normas. Dėl to vanduo pakeičia spalvą – būna gelsvas ar rusvas, įsipylus į stiklinę, gali nusėsti nuosėdos. Tačiau geležis nėra traktuojama kaip nuodas“, – kalbėjo K. Vilkauskas.

Jis prisipažino, kad pats asmeniškai į Kidulius nebuvo nuvykęs pažiūrėti, kas dar be rūdžių bėga iš krano, tačiau abejoja, ar tai gali būti tepalas. Jis taip pat patikino, kad vandens pavyzdys nebuvo pristatytas į UAB „Šakių vandenys“ tyrimui, nes kartais žmonės patys atveža vandens mėginį ištirti.

Direktorius patvirtino, kad nustačius, jog geriamasis vanduo yra nekokybiškas, būna praplaunamos trasos ir situacija pagerėja.

Trasa – apendicitas

„Judrių gatvės vandens trasa kaip apendicitas – ateina ir užsibaigia. Čia praplovimas neįmanomas. Galima tik kažkiek išvalyti per kranus. Tai žmogui nieko nekainuoja“, – informavo UAB „Šakių vandenys“ direktorius, iš karto davęs nurodymą nuvykti savo darbuotojui į vietą, apžiūrėti ir parvežti geriamojo vandens mėginį.

Kad nustatytų, kiek geležies yra R. Povylaitienės namų geriamajame vandenyje, čia pat vietoje buvo atliktas tyrimas. Rezultatas – 500 mikrogramų/ litre, t.y. daugiau nei du kartus viršyta norma. Pasak K. Vilkausko, šiuo metu jis nemato pagrindo daryti vamzdyno valymo, tačiau pažadėjo stebėti šių namų geriamojo vandens kokybę per padidinamąjį stiklą.

Tad geriamojo vandens problema lieka neišspręsta. Vandens kokybę Kiduliuose, atrodo, gali pakeisti tik nugeležinimo įrenginiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px