Didesnis stažas – didesnė pensija

Nuo šių metų rugpjūčio „Sodra“ pradeda mokėti didesnes senatvės pensijas tiems senjorams, kurie yra sukaupę daugiau kaip 30 metų stažą.

Didesnes pensijas gaus trys iš keturių senjorų. Didės tik tos senatvės pensijos, kurios yra paskirtos iki 2018 m. sausio, ir tik tiems gyventojams, kurie sukaupė daugiau nei 30 metų stažą. Netekto darbingumo (neįgalumo), našlių, našlaičių pensijos, taip pat senatvės pensijos, paskirtos šiais metais, nebus perskaičiuojamos ir nesikeis.
 
Pensijų didėjimas nesusijęs su būtinuoju stažu. Yra gyventojų, kurie pagal anuomet galiojusius teisės aktus išėjo į pensiją turėdami 28 metų stažą, kai būtinasis stažas siekė 25 metus. Tokiu atveju pensija nesikeis. Senatvės pensija turintiems daugiau nei 30 metų stažo didės kiekvienam skirtingai. Tai priklauso nuo to, kiek stažo žmogus sukaupė. Pensija gali padidėti ir 12 eurų, jeigu žmogus turi 45 metus stažo, o gali padidėti 0,8 euro, jeigu žmogus turi 31 metus stažo. Perskaičiuojant bus įvertinta kiekviena stažo diena. Apskaičiuota, kad vidutiniškai pensijos padidės 9 eurais.

Be to, kadangi įstatymas įsigaliojo nuo metų pradžios, o perskaičiuotos pensijos pradedamos mokėti rugpjūtį ar rugsėjį, už pirmus šių metų mėnesius bus išmokėta nepriemoka. Pavyzdžiui, vidutinę 300 eurų senatvės pensiją gaunančio ir 40 metų stažo turinčio senjoro perskaičiuota pensija padidėja 8 eurais iki 308 eurų. Tokiu atveju, jei didesnę pensiją jis pradės gauti nuo rugpjūčio, tą mėnesį senjoras jau gaus 308 eurų periodinę pensiją ir dar 56 eurų susikaupusią nepriemoką, t. y. iš viso 364 eurus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px