Antrajame rinkimų į Seimą ture – Mindaugo Basčio ir Irenos Haase dvikova

bastys haase
Nuotr. Didžiausią pasitikėjimą pirmajame ture rinkėjai išreiškė Irenai Haase, kuri surinko 33,87 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų, o antroje vietoje likęs Mindaugas Bastys pelnė 19,44 proc. rinkėjų balsų.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Zanavykų vienmandatėje rinkimų apygardoje sekmadienį vykę rinkimai, tiksliau, jų rezultatai išsaugojo galimybę Konstituciją šiurkščiai pažeidusiam Mindaugui Basčiui, dėl kurio ir vyksta rinkimai, vėl grįžti į Seimą. Antrame ture jis susirungs su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidate Irena Haase, kuri sekmadienį pelnė didžiausią rinkėjų pasitikėjimą. Tiesa, rinkėjų aktyvumas nebuvo didelis – balsavo tik apie 29,8 proc. piliečių.

Antrame ture – I. Haase ir M. Bastys

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) išankstiniais duomenimis, susumavus visų 40 Zanavykų apygardos rinkėjų balsus, akivaizdžiai atsiplėšusi nuo kitų, pergalę iškovojo TS-LKD kandidatė I. Haase, vienintelė rinkimuose dalyvavusi moteris. Ji surinko 33,87 proc. nuo dalyvavusių rinkėjų (3146 balsai). Antroje vietoje likęs save iškėlęs kandidatas M. Bastys pelnė 19,44 proc. rinkėjų balsų (1806). Tad antrame ture po dviejų savaičių vyks tradicinė kova tarp kairiųjų ir dešiniųjų. Tiesa, nors narystę partijoje M. Bastys sustabdęs, jis ne kartą pripažino, kad išlieka socialdemokratinių pažiūrų. Visgi tokie Zanavykų rinkimų apygardos rezultatai atsidūrė ir po respublikinės žiniasklaidos padidinamuoju stiklu, daugelis politikų nevengia komentuoti, kad M. Basčio Seime neturėtų būti (tokią nuomonę pirmadienį ryte išsakė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis).

Trečias, surinkęs 1544 balsus (16,62 proc.) nuo galiojančių biuletenių, – Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys. Ketvirtas (12,95 proc.) Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Paulius Visockas (1203 balsai). Penktoje vietoje – save iškėlęs Mindaugas Tarnauskas, surinkęs 9,80 proc. (910 balsų), o paskutinis, mažiausiai pasitikėjimo pelnęs Darbo partijos kandidatas Vigilijus Jukna – 4,10 proc. (381 balsas).

Mažas aktyvumas

Iš viso Zanavykų rinkimų apygardoje pilietinę valią prie balsadėžių išreiškė 29,8 proc. iš 31076 sąraše esančių rinkėjų (sekmadienį balsavo 22,5 proc. rinkėjų, iš anksto – 7,3 proc.). Tai gerokai mažesnis rinkėjų aktyvumas šioje apygardoje nei prieš dvejus metus vykusiuose Seimo rinkimuose. VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė priminė, jog 2016m. per Seimo rinkimus rinkėjų aktyvumas Zanavykų apygardoje siekė 48 proc.

Nors rinkėjų aktyvumas nedidelis, aktyviausiai balsavo Sintautų (43,31 proc.), Keturnaujienos (38,36 proc.), Paluobių (36,41 proc.), Varpo (36,45 proc.), Žiburio ir Aušros (po 36,17 proc.) apylinkės. I. Haase labiausiai palaikė Gelgaudiškio (63,04 proc.), Sudargo (48,92 proc.), Mikytų (48,35 proc.) rinkėjai. M. Basčiu labiausiai patikėjo keturios apylinkės, kuriose jis surinko daugiausiai balsų – Veršių (46,72 proc.), Kriūkų (44,76), Lekėčių (30,43 proc.) ir Barzdų (29,08 proc.).

Tiesa, nors daugelio apylinkių rezultatai jau buvo aiškūs iki 23 val., Gelgaudiškio apylinkės rezultatai paaiškėjo tik po vidurnakčio, komisija darbą baigė apie pirmą val. nakties. Tačiau Zanavykų rinkimų apygardos pirmininkė Rasita Grincevičienė pabrėžė, kad viskas vyko sklandžiai, o darbas ilgiau užtruko ne tik dėl apylinkės dydžio, bet įtakos turėjo, kad apylinkei vadovavo patirties neturinti nauja pirmininkė.

„Iš viso turėjome keturis visai naujus pirmininkus. Viena jų buvo Gelgaudiškyje, tad tiesiog įgūdžių neturėjo, bet konsultavome, padėjome, ji pati labai stengėsi, aiškinosi, kaip ką daryti“, – sakė R. Grincevičienė.

„Keistai elgėsi“

Spaudos konferencijos metu VRK vadovė pabrėžė, kad pažeidimų nei išankstinio balsavimo metu, nei rinkimų dieną nenustatyta, nors keli pranešimai apie juos buvo gauti. Ji informavo, kad bus tikrinama bei aiškinamasi gauta informacija, kad M.Tarnauskas, vienas iš kandidatų, kvietė rinkėjus pietų.

Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovė Deimantė Bakaitytė taip pat kalbėjo apie „keistą vieno kandidato elgesį apylinkėse“. Buvo pranešta apie nepriklausomo kandidato M. Tarnausko važinėjimą po apylinkes balsavimo dieną, tačiau ar tai buvo susiję su draudžiama agitacija, nebuvo fiksuota.

Anot rinkimų stebėtojų, Keturnaujienos apylinkėje buvo rasta neužplombuota balsadėžė, tačiau tai netrukus buvo sutvarkyta. „Baltųjų pirštinių“ atstovai pastebėjo ir tai, kad kaimiškose apylinkėse žmonės balsavimui registruojami be asmens dokumentų, kai kur sudvejota, ar išlaikyti reikiami atstumai nuo reklaminių plakatų iki apylinkės vietos.

Rinkimus iš viso stebėjo 104 stebėtojai.

„Jei išliks tos pačios tendencijos ir turėsime labai daug stebėtojų, tai VRK tik džiaugsis, kadangi stebėtojai padeda garantuoti ir užtikrinti skaidrumą, sąžiningumą ir užkardyti galimus rinkimų pažeidimus, eliminuoti tam tikrus kėslus“, – vylėsi tokios pačios gausos stebėtojų ir kituose rinkimuose L. Matjošaitytė.

Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius pripažino turėjęs ramią dieną, susipažinęs su daugeliu apylinkių ir netgi turėjęs progą pažaisti krepšinį. Viršininkas tikisi, kad ramiai vyks ir antrasis rinkimų turas po dviejų savaičių.
Ragina pasitraukti

M. Bastys sako neprognozavęs pirmojo turo rezultatų, tad nelinkęs spėlioti ir savo galimybių antrajame. Visgi jis džiaugiasi pelnęs rinkėjų pasitikėjimą ir tais, „kurie suprato puolimo esmę ir palaikė“.

„Rinkimai buvo sunkiai prognozuojami, o prieš mane vykdytas puolimas buvo tikrai sudėtingas ir skausmingas“, – sakė M. Bastys.

I. Haase pripažino giliai širdyje vylusis tokių rezultatų, nes jautusi palaikymą susitikimuose.

„Dėl M. Basčio? Iš vienos pusės netikėtumas, nes žinome dėl ko vyksta šie rinkimai. Bet, matyt, rinkėjai gal ir pagailėjo jo, nes visos kampanijos metu pabrėždavo, kad jis yra auka“, – mintimis dalijosi pirmojo rinkimų turo nugalėtoja.

Nors kol kas oficialių pranešimų apie paramą į antrą turą išėjusiems nėra, socialinėje erdvėje jau pirmadienį ryte savo nuomonę paskelbė trečias rinkimuose likęs G. Surplys. Pirmiausiai jis ragino į antrąjį turą ateiti ir tuos, kurie patingėjo ir neatėjo į pirmąjį, bei pirmame ture palaikiusiems jį antrajame palaikyti I. Haase. Beje, jis ir I. Haase vieninteliai dalyvavo ir spaudos konferencijoje, vykusioje iškart po balsadėžių uždarymo 20 val.

„Mindaugai Basty, džentelmeniškai kviečiu – paprasčiausiai pasitraukite iš antro turo! 1. Jūs jau įrodėte, ką norėjote įrodyti (kad turite savo rinkėją ir nesilaikote įsikibęs mandato). 2. Antro turo, panašu, nelaimėsite. O jeigu ir laimėtumėte, Seime negalėtumėte dirbti nieko, išskyrus plautis mundurą. 3. Antras turas su Jumis bus dar dvi savaitės pamazgų ant Jūsų Tėviškės. Kam to reikia?“ – rašė valstiečių kandidatas bei žemės ūkio ministras G. Surplys.

Antras rinkimų turas vyks po dviejų savaičių, rugsėjo 30 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.