Neatsiklausęs nupjovė ąžuolą

azuolo vieta
Nuotr. Šakių miesto Griškabūdžio gatvės 36-to daugiabučio namo gyventojai praėjusią savaitę pranešė aplinkosaugininkams, kad jų namo pirmininkas be leidimo nupjovė šalia namo augusį ąžuolą.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių miesto Griškabūdžio gatvės 36-to daugiabučio namo gyventojai visą savaitę narplioja detektyvą – namo pirmininkas sodelyje prie jų namo nieko neklausęs nupjovė čia augusį ąžuolą. Pirmininkas nesivargino ne tik kaimynų atsiklausti, bet ir atidžiau pasidomėti, ar jis, imdamasis šios akcijos, elgiasi teisiškai.

Aplinkosaugininkai apie neteisėtai nupjautą ąžuolą buvo informuoti dar tą pačią dieną vienos namo gyventojos, kuri sako, kad būtent šį piramidės formos ąžuoliuką prieš gerus dvidešimt metų įkurtuvių proga sodino a.a. jos tėtis, tad jai labai širdį suskaudo, jog tokį medį kažkas nupjovė be jokio gailesčio. Namo gyventojai mano, kad pirmininkas Romas Kluonius medį nupjovė tyčia, keršydamas už pernai išpjautas sodelyje augusias vyšnaites. Gyventojai pavasarį tvarkydami aplinką išgenėjo jaunus vyšnių daigelius, nes šie „darė šabakštyno įvaizdį ir būtų trukdę pjauti žolę“. Aplinkosaugininkams apie nupjautą ąžuolą pranešusi kaimynė sako, kad namo pirmininkas tyčia nupjovė medį, kai ji buvo darbe, ir operatyviai viską sutvarkė – it ąžuolo čia niekada ir nebuvę.

Atvykę į įvykio vietą iš tiesų nematėme jau nei kelmo, nei kitų ąžuolo augimą patvirtinančių įrodymų – aplink tą vietą tik giliukai mėtėsi ir buvo matyti šviežiai išpurenta žemė.

Daugiabučio namo pirmininkas R. Kluonius, kuris ir įvykdė šią keistą akciją, sako, kad būtent jis tą ąžuolą pats kadaise sodino, kaip ir dar kelis ąžuoliukus iš giliukų, tik kiti ilgainiui nunyko, o šis liko augti. Paklaustas, kodėl neprašė niekieno leidimo ir nesitarė su kaimynais, pjovėjas aiškino, kad jo ąžuolas – jis už jį ir jaučiasi atsakingas. Be to, pastaraisiais metais jis ir kitus medžius sodelyje prie namo išpjovęs, nes esą kaimynė jį kaltino nesitvarkant sodo. Be to, vienas pagrindinių argumentų dėl nupjauto ąžuolo ir tas, kad jis būtų trukdęs pjauti žolę, kurios namo gyventojai pastaraisiais metais pjauti nenori...

„Vaikai paskaitė, kad ąžuolą, jeigu jis 1 m 30 cm aukštyje neturi didesnio skersmens negu 20 cm, pjauti galima“, – sakė namo pirmininkas.

Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Kęstutis Valiukevičius sako, kad jau seniai nebuvo gavę tokio pranešimo, kai žmogus mūsų rajone savavališkai nupjauna ąžuolą, o apie tokį pasiteisinimą sako, kad namo pirmininkas nepaskaitė to įstatymo iki galo – valstybinėje žemėje ši sąlyga negalioja. Aplinkosaugininką nustebino ir tai, kad medžio pjovėjas slapstėsi nuo inspektoriaus: kai šis atvyko pagal gautą kaimynės pranešimą – neįsileido inspektoriaus į namus, nors per langą K. Valiukevičius aiškiai matė, kad bute kažkas yra. Taip pat pilietis neatsiliepė ir inspektoriui skambinant telefonu. Tokiais atvejais aplinkosaugininkai kreipiasi į policiją ir neklusnūs pažeidėjai būna pristatyti į inspekciją ne savo noru.

Nuo 2018 m. liepos 1 d. Aplinkos ministerijos iniciatyva ir privačioje žemėje augančius medžius – didesnio nei 30 cm skersmens kaime ir didesnio nei 20 cm skersmens mieste – Vyriausybė pripažino saugotinais. Todėl be valdžios leidimo ir šakos nuo jų nupjauti negalima, o tai padariusiems asmenims gresia administracinės baudos. Anot inspektoriaus K. Valiukevičiaus, sklypas prie daugiabučio namo yra netgi ne nuosavas, o valstybinė žemė, tai reiškia, kad gyventojai jame kaip patinka tvarkytis negali, be to, ąžuolai, kurių skersmuo yra didesnis nei 12 cm, visi priskiriami saugotiniems medžiams. Maža to, pagal naują įstatymą ir nuosavame kieme nebegalima kirsti ir genėti medžių be leidimo, išskyrus vaismedžius ir vaiskrūmius.

„Mieste yra daug medžių, priskiriamų saugotinoms rūšims, čia įsijungia daug kriterijų, pagal kuriuos medžiai priskiriami saugotiniems ar ne“, – patvirtino inspektorius K. Valiukevičius.

Dar tą pačią dieną, kai medis buvo nupjautas (balandžio 8d.), inspektoriui atvykus į įvykio vietą, jau nebuvo nei kelmo, nei ąžuolo medienos kur nors šalimais kieme sukrautos. Kaip namo pirmininko kaimynai ir sakė, medis buvo labai operatyviai sutvarkytas, išvežtas, todėl inspektoriams teks aiškintis, kokio storio ir aukščio buvo ąžuolas, nes pagal tai bus nustatinėjama ir padaryta gamtai žala. Tačiau balandžio 16 d. pats ąžuolo pjovėjas kreipėsi į inspekciją ir „prisidavė“, tad jo atvesdinti policijos pareigūnams nebereikės. Kadangi įvykio vietoje nerasta net nupjauto medžio kelmo, gamtai padaryta žala skaičiuojama pagal nustatytus tam tikrus bazinius įkainius. Su ąžuolo pjovėju išsiaiškinę visas aplinkybes, inspektoriai nustatė, kad nupjaunant medį padaryta žala aplinkai buvo 234 eurai. Kadangi pažeidėjas buvo labai geranoriškas ir iš karto susimokėjo šią sumą, aplinkosaugininkai jam skyrė pusę minimalios baudos – 30 eurų, kuriuos jis žadėjo taip pat nedelsiant sumokėti. Namo pirmininkas aiškino aplinkosaugininkams, kad jo vaikai skambino į atitinkančias institucijas ir klausė, ar gali pjauti šį ąžuolą, ir gavo teigiamą atsakymą, tačiau skambintojai, regis, pamiršo paminėti, kad medis auga valstybinėje žemėje...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.