Atskleidė, kurios įmonės bus audituojamos kitais metais

domeikiene kasparaityte
Šakių rajono savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė (iš kairės) ir jos pavaduotoja Jurgita Kasparaitytė. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Antradienio popietę į posėdį susirinkę Kontrolės komiteto nariai aptarė rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos pateiktą 2020 m. veiklos planą, domėjosi asignavimais, reikalingais jo įgyvendinimui.

Kontrolės ir audito tarnybos kontrolierė Asta Domeikienė, pristatydama Kontrolės komiteto nariams ateinančių metų  veiklos planą, pabrėžė, kad asignavimai jo įgyvendinimui skirti Tarnybos darbuotojų išlaikymui ir dvejiems-trejiems mokymams.

Ateinančiais metais Kontrolės ir audito tarnyba numačiusi atlikti savivaldybės 2019 m. konsoliduotųjų ataskaitų rinkinio, savivaldybės biudžeto ir turto naudojimo auditus. Taip pat numatyti keturi finansinio teisėtumo auditai, kurie bus atlikti savivaldybės administracijoje, Griškabūdžio gimnazijoje, Šakių „Varpo“ mokykloje ir Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje bei veiklos teisėtumo auditas UAB „Šakių šilumos tinklai“, kur planuojamas tarnybinio transporto panaudojimo patikrinimas. Dar vienas auditas, kurį pristatė Tarnybos kontrolierė, bus atliktas savivaldybės nekilnojamojo turto valdymo sistemoje pagal pasirašytą bendradarbiavimo susitarimą su LR Valstybės kontrole.

„Mes visada esame mušami, kad mūsų savivaldybės turtas, t.y. pastatų plotas vienam gyventojui, yra klaikiai didelis. Respublikoje esame turtingiausi“, – pastebėjo Kontrolės komiteto narys Bernardinas Petras Vainius, siūlydamas stambiausius turto valdytojus imti ir patikrinti, ar tikrai yra būtinybė turėti tokį plotą, gal jo reikia atsisakyti.

Pasak jo, iš viso įdomu, kaip savivaldybėje yra prižiūrimas nekilnojamas turtas, kaip vykdomi einamieji remontai, nes jis pats savo akimis matęs, jog yra labai daug apleisto turto. Įdomu, kaip jis naudojamas, nes būtent dėl šių rodiklių paskutiniuose reitinguose mūsų savivaldybė ir yra priešpaskutinėje vietoje.

A. Domeikienė apgailestavo, kad „savivaldybė iš viso neturi ilgalaikio turto naudojimo strategijos, o savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyrius nėra susisteminęs ir apskaitęs ilgalaikio turto“, nėra jokio sąrašo. Jos teigimu, Valstybės kontrolė rekomenduoja strateginiuose planuose savivaldybei nusistatyti, kokį turtą valdo ir ką su juo planuoja daryti.

„Mes, auditoriai, organizacijose, įstaigose visada klausiame, ar yra nenaudojamo turto arba tokio, kuris naudojamas ne įstaigos tikslams? Visi parašo, kad nėra. Nežinau, kodėl“, – stebėjosi kontrolierė, siūlydama „nenaudojamą turtą kam nors parduot, privatizuot, išnuomot, galų gale yra  Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyrius, kuris yra įveiklintas šitą turtą apskaityt ir tvarkyt“.

Pasak Kontrolės komiteto narės Aušrelės Pukinskienės, „šita duobė labai jaučiasi, nes tas turtas neaišku kieno, gal jis netgi to skyriaus dispozicijoje“.

A. Domeikienės teigimu, mūsų savivaldybėje tokia praktika, kad, jei kokiai įstaigai atlieka turtas, jis perduodamas seniūnijai ir dokumentų, jei nėra visuomenės intereso ar verslininkų pageidavimo privatizuot, niekas neskuba ruošt, nes tam reikalingi pinigai. Tas problemas Kontrolės tarnyba kitais metais bandys atskleist ir įvardyt.

Kontrolės komiteto nariai domėjosi, kas kontroliuoja savivaldybei priklausančių įmonių tarnybinį transportą, kas juo naudojasi ir kam. Rodos, tai daryti visai nesunku, nes, B. P. Vainiaus teigimu, GPS tarnybiniuose automobiliuose įrengti berods užpernai. Aišku, už visą tvarką atsakingas įmonės vadovas, tačiau kontrolė galima iš savivaldybės administracijos direktoriaus. Pasak kontrolierės, tai ir bus įdomu patikrinti UAB „Šakių šilumos tinklai“ tarnybinių automobilių naudojimą, kaip nurašomas kuras, detalės, kokios jų išlaidos. Tuo pačiu planuojama pažiūrėti ir susisteminti, kiek tarnybinio transporto turi ir kitos savivaldybei priklausančios bendrovės.

Bendru sutarimu Kontrolės komiteto nariai patvirtino Kontrolės ir audito tarnybos ateinančių metų veiklos planą ir asignavimus Tarnybos išlaikymui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.